Viikon kysymys: Pimittääkö taloyhtiö tietoja?

Taloyhtiössämme vaihdettin oma talonmies/siivooja huoltoyhtiöön,joka on samaa konsernia isännöintifirman kanssa, tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Isännöitsijä halusi ottaa tilalle oman yhteistyökumppaninsa. Kyseessä siis oman edun tavoittelu. Talonmiehen kanssa ei neuvoteltu työajan vähennyksestä ja palkan alennuksesta, vaan päätös ajettiin läpi asukkaille valehtelemalla(oletettu säästö 10000e puolessa vuodessa). Nyt haluaisimme tietää, paljonko huolto nykyään maksaa tai mitä edes huoltosopimukseen kuuluu, mutta isännöitsijä ja hallitus eivät sitä halua kertoa.
Mitä mahdollisuuksia osakkailla on saada nämä tiedot, kun nyt epäilemme, että nyt maksammekin enemmän kuin oman talonmiehen aikana? Voiko yksi osakas viedä asian yht.kok.?
Vastaus:
Se, mitä huoltosopimukseen kuuluu ja mitä se maksaa on sopimuksenvarainen asia.
Huoltokulujen tulisi ilmetä yhtiön tilinpäätöksestä. Uuden ASOYL 6 luvun 3 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaan yhtiökokouksessa päätetään tilinpäätöksen (= tuloslaskelma ja tase) vahvistamisesta. Tässä yhteydessä osakkeenomistajan on mahdollista saada tieto myös huoltokuluista.
Mikäli huoltokulut eivät jostain syystä ilmenisi yhtiön tilinpäätöksestä, osakkeenomistaja voi tällöin käyttää yhtiökokouksessa kyselyoikeuttaan. Kyselyoikeudesta säädetään uuden ASOYL 6 luvun 25 §:ssä, jonka 1 momentin mukaan hallituksen ja isännöitsijän on yhtiökokouksessa osakkeenomistajan pyynnöstä annettava tarkempia tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän asian arviointiin. Jos kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, velvollisuus koskee myös yhtiön taloudellista asemaa yleisemmin. Ja edelleen 2 momentin mukaan jos osakkeenomistajan kysymykseen voidaan vastata vain sellaisten tietojen perusteella, jotka eivät ole kokouksessa käytettävissä, vastaus on annettava kahden viikon kuluessa kirjallisesti.
Ylimääräinen yhtiökokous on uuden ASOYL 6 luvun 5 §:n mukaan pidettävä, jos sitä vaativat osakkeenomistajat, joilla on yhteensä kymmenesosa tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi osa kaikista osakkeista. Vaatimus ylimääräisestä yhtiökokouksesta on tehtävä kirjallisesti ja kokouksen pitämistä on vaadittava tietyn asian käsittelemistä varten.
Markku Lunkka
Asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Saloranta Lunkka Pohja ja Kopra Oy
Rautatienkatu 19 A 15110 Lahti
puh 03-876 460
fax 03-876 4699
http://www.slpk.fi
Aiheeseen liittyvää

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
