Viikon kysymys: Pitääkö osakkaan maksaa vesimaksu asunnon ollessa remontissa vaikka vettä ei voi edes kuluttaa?
Meillä paloi pesukone, jonka seurauksesta WC ja vaatehuone menivät uusiksi. Vakuutusyhtiö palkkasi vaurioiden korjaamiseen toimijan. Työntekijä kyseisestä firmasta sahasi epähuomiossa vesijohdon poikki, jolloin asunto kärsi mittavat vesivahingot. Nyt olemme asuneet yli 6 kk vakuutusyhtiön osoittamassa väliaikaisasunnossa.
Olemme maksaneet asunnostamme vain yhtiövastikkeen ja autopaikan. Nyt isännöitsijä krävää meiltä vesimaksua, vaikka asunnossa ei ole edes hanoja, joista vettä voisi päästää. Asuntoa on aloitettu vasta remontoida kuivatusten jälkeen. Asuntoyhtiölaissa on olemassa kohta jossa sanotaan, että yhtiön hyötyessä taloudellisesti osakkeenomistajan rajoitetun käytön vuoksi, tulee kustannus hyvittää myös osakkeen omistajalle.
Olenko oikeassa jättäessäni vesimaksun maksamatta, vai pitääkö se maksaa? Isännöitsijä vetoaa yhdenvertaisuuslakiin vaatiessaan vesimaksua.
Kysymys: Vesimaksu
Vastaus:
Lähtökohtaisesti teillä ei ole vesimaksujen maksuvelvollisuutta kertomassasi tilanteessa, jos huoneisto on tyhjillään, eikä siellä käytetä vettä. Yhdenvertaisuuslailla ei asiassa ole mitään merkitystä.
Asunto-osakeyhtiölain tarkoittamana yhdenvertaisuusperiaate voi tulla sovellettavaksi, mutta lähinnä teidän eduksenne. Vesimaksun tarkoitushan on jakaa ja tasata kustannuksia yleensä käyttäjämäärien eli huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella. Jos ei ole veden käyttäjiä, ei pidä maksaa vesimaksuakaan. Näin on erityisesti silloin jos huoneistoissa ei edes ole omaa vesimittaria.
Vastuunvapautuslauseke: Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella yleisellä tasolla sitoumuksetta tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida eikä myöskään ole huomioitu kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!