• Etusivu
  • Remontti

Viikon kysymys: Pitääkö osakkaan maksaa vesimaksu asunnon ollessa remontissa vaikka vettä ei voi edes kuluttaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2024
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Meillä paloi pesukone, jonka seurauksesta WC ja vaatehuone menivät uusiksi. Vakuutusyhtiö palkkasi vaurioiden korjaamiseen toimijan. Työntekijä kyseisestä firmasta sahasi epähuomiossa vesijohdon poikki, jolloin asunto kärsi mittavat vesivahingot. Nyt olemme asuneet yli 6 kk vakuutusyhtiön osoittamassa väliaikaisasunnossa.

Olemme maksaneet asunnostamme vain yhtiövastikkeen ja autopaikan. Nyt isännöitsijä krävää meiltä vesimaksua, vaikka asunnossa ei ole edes hanoja, joista vettä voisi päästää. Asuntoa on aloitettu vasta remontoida kuivatusten jälkeen. Asuntoyhtiölaissa on olemassa kohta jossa sanotaan, että yhtiön hyötyessä taloudellisesti osakkeenomistajan rajoitetun käytön vuoksi, tulee kustannus hyvittää myös osakkeen omistajalle.

Olenko oikeassa jättäessäni vesimaksun maksamatta, vai pitääkö se maksaa? Isännöitsijä vetoaa yhdenvertaisuuslakiin vaatiessaan vesimaksua.

Vastaus:

Lähtökohtaisesti teillä ei ole vesimaksujen maksuvelvollisuutta kertomassasi tilanteessa, jos huoneisto on tyhjillään, eikä siellä käytetä vettä. Yhdenvertaisuuslailla ei asiassa ole mitään merkitystä.

Asunto-osakeyhtiölain tarkoittamana yhdenvertaisuusperiaate voi tulla sovellettavaksi, mutta lähinnä teidän eduksenne. Vesimaksun tarkoitushan on jakaa ja tasata kustannuksia yleensä käyttäjämäärien eli huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärän perusteella. Jos ei ole veden käyttäjiä, ei pidä maksaa vesimaksuakaan. Näin on erityisesti silloin jos huoneistoissa ei edes ole omaa vesimittaria.

Vastuunvapautuslauseke: Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella yleisellä tasolla sitoumuksetta tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida eikä myöskään ole huomioitu kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Markus Talvio
Toimitusjohtaja, OTM
JuriNet Asianajotoimistot

Remontti
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
20238_82950.jpg
Miksi kärhö ei kuki? Asiantuntija vastaa
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton