• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Puun kaato rivitalossa, kenen vastuulla?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2023
20236_82004.jpg

Asun rivitalohuoneistossa, jonka kohdalla olevalle piha-alueelle ( yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaat eivät hallitse piha-aluetta ) on huoneistossa 70 -luvulla asunut osakas istuttanut tammen. Neljässä vuosikymmenessä puu onkin saavuttanut aikamiehen mitan.

Puu ei sinänsä ole ongelma vaan sen juuret. Puu on aikanaan istutettu aivan huoneistoni alapuolella sijaitsevan autotallin viereen, jolloin sen juuret ovat aikojen kuluessa rikkoneet vesieristyksenä olleen huovan ja vesi on päässyt betonin läpi autotalliin.

Jotta kosteusongelma voitaisiin korjata, se edellyttää puun kaatamista ja juurien poistamista ongelmakohdasta.

Ainakin yksi hallituksen jäsenistä on sitä mieltä, että puun kaatokustannukset eivät kuulu taloyhtiölle vaan minulle huoneiston nykyisenä haltijana. Miten on? Olenko todella vastuussa siitä, että liki 40 vuotta sitten joku on istuttanut puun huoneistoni kohdalle olevalle piha-alueelle, jota en ainakaan yhtiöjärjestyksen mukaan edes hallitse? Ainakin maalaisjärjellä ajateltuna puun kaatokustannusten sysääminen niskoilleni tuntuu kohtuuttomalta.

Vastaus:

Yhtiön yhteisiä tiloja ovat mm. sellaiset piha-alueet, joita osakkaat eivät hallitse osakkeenomistuksen perusteella. Yhtiön yleisen kunnossapitovastuun mukaisesti yhtiön on pidettävä kunnossa yhtiön alue ja rakennukset.

Kysymyksestä ei käy ilmi, onko tietoa siitä, että mitä puun istuttamisesta on aikoinaan sovittu. Todennäköisesti yhtiö on tammen istuttamisen sallinut, mikäli se ei ole tähän aikaisemmin puuttunut.

Vastuun jakautumisessa tulee huomioida vahingonkorvausoikeudelliset periaatteet. Mikäli vahinko on aiheutunut osakkaan huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä, ovat taloyhtiölle normaalisti kuuluvat kustannukset perittävissä osakkaalta. Aikaisemman osakkeenomistajan tekemisistä aiheutuva vastuu ei lähtökohtaisesti siirry huoneiston uudelle omistajalle. Etenkin tammen istuttamisesta tietämättömänä uutena osakkaana ei korvausvelvollisuutta osaltanne muodostuisi.

Tiina Peräläinen
lakimies, OTM

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton