Viikon kysymys: Puutteellisesta vedeneristyksestä ongelmia, kenen vastuu?
Ostin äskettäin osakehuoneiston, jossa on jälkeenpäin rakennettu sauna, joka on ollut mukana yhtiön linjasaneerauksessa 2002 ja siihen liittyvissä suunnitelmissa. Olimme vaihtamassa saunan ovea, jolloin todettiin mikrobivaurio ja selkeitä puutteita vedeneristyksessä saunan ja kylpyhuoneen rajapinnassa ja myös esim. lattiakaivossa, ja jakokulmissa. Myös seinärakenne on kyseenalainen, laatoitettu vanhan laatan päälle osittain.
Onko urakan tehnyt yhtiö yhä vastuussa virheistä (2 vuoden takuu + 10 vuoden vastuu sen jälkeen)? Mihin rajoittuu minun vastuu asiassa? Millaisia korvauksia voin vaatia myyjältä, joka ei ole itse ollut osallisena remontissa (asumiskulut, kauppahinnan alentaminen)?
Taloyhtiö ei halua korjata rakenteita kokonaan, voinko vaatia perusteellista korjausta ja kuka toimii asiassa tuomarina?
Vastaus:
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin, kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuu jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken lain säännösten mukaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Lain mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät.
Lain mukaan taloyhtiö on siis vastuussa sen vastuulle kuuluvien vikojen korjauksesta osakkeenomistajaa kohtaan. Taloyhtiöllä voi taas puolestaan olla mahdollisuus vaatia korvauksia urakoitsijalta, jos tämä on toiminut huolimattomasti.
Osakkeenomistaja voi teettää osakehuoneistossaan yhtiön kustannuksella sellaisen yhtiön vastuulla olevan kiireellisen kunnossapitotyön, joka on tarpeen lisävahingon välttämiseksi. Lisäksi osakkeenomistaja voi teettää kunnossapitotyön, jonka tekemättä jättämisestä aiheutuu osakkeenomistajalle vähäistä suurempaa haittaa ja jonka suhteen yhtiö ei ole kirjallisen huomautuksen saatuaan viivytyksettä ryhtynyt riittäviin toimiin. Riittävyyttä arvioitaessa otetaan huomioon työn laatu, osakkaalle aiheutuva haitta ja muut olosuhteet.
Kunnossapitotyöstä vastuussa olevan yhtiön on korvattava osakkeenomistajalle työn teettämisestä aiheutuneet tarpeelliset ja kohtuulliset kulut. Kunnossapitotyön suorittavan yhtiön tai osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että työssä noudatetaan hyvää rakennustapaa. Korjaustoimien tarpeellisuus ja riittävyys on aina tapauskohtaisesti arvioitava asia.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön on korvattava vahinko, jonka yhtiö on huolimattomuudesta aiheuttanut osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle. Yhtiön on huolehdittava siitä, että rakennustyö suunnitellaan ja toteutetaan siten, ettei siitä aiheudu vahinkoa osakkeenomistajille. Jos yhtiö ei näin toimi, voi yhtiö joutua vastuuseen urakoitsijan aiheuttamista vahingoista. Jos yhtiö ei ole vastuussa urakoitsijan huolimattomasta työstä, voi vahinkoa kärsineellä osakkaalla olla oikeus saada vahingonkorvausta urakoitsijalta.
Asunnon myyjä on vastuussa myös piilevistä eli ns. salaisista virheistä, eli seikoista, joista hän ei ole ollut tietoinen. Ostajan on ilmoitettava myyjälle virheestä kohtuullisessa ajassa siitä kun on virheen havainnut tai se olisi tullut havaita. Ostajan on ilmoitettava myyjälle virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksista kuitenkin viimeistään kahden vuoden kuluessa siitä, kun asunnon hallinta luovutettiin. Ostajalla voi virheen johdosta olla oikeus pidättyä maksusta, vaatia myyjältä hinnanalennusta, joissain tapauksissa vaatia jopa kaupanpurkua ja vaatia vahingonkorvausta.
Riita-asiat yhtiötä vastaan käsitellään yhtiön kotipaikan käräjäoikeudessa tai välimiesmenettelyssä, jos näin on yhtiöjärjestyksessä määrätty. Riita-asiat myyjää vastaan voidaan käsitellä kuluttajariitalautakunnassa, myyjän kotipaikan käräjäoikeudessa tai välimiesmenettelyssä.
Kysyjän kannattaa kääntyä asianajotoimiston puoleen oikeuksiensa selvittämiseksi.
Info
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.