• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Pystyykö vastiketta kohtuullistamaan jälkikäteen? Jos, niin miten?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.12.2024
20225_78323.jpg

Kuva: Shutterstock

Asumme kerrostalossa ja olemme huoneisto-osakkeen omistajia. Taloyhtiön ensimmäinen- ja pohjakerros on remontoitu 2015–2016 asuinhuoneistoiksi. Pohjakerroksessa yksi osake on liikehuoneisto sekä saunatila, jonka olemme ostanee vuonna 2018.

Näissä kahdessa osakkeessa on vastikekerroin 1,7. Olemme yrittäneet saada omistamamme saunatilan vastiketta alennettua huoneistojen tasolle. Saunatilamme ei ole yhtiöjärjestyksessä kirjattu liiketilaksi, kuten tämä toinen huoneisto eli liiketila on. Saunatilamme vastikkeen määrittämisessä ei ole minkäänlaisia perusteluja.

Kysyisinkin, voiko ja onko järkevää riitauttaa asia ja mitenkähän oikeus suhtautuisi?
..........
Kysymystä on jatkettu lakimiehen vastauksen antamisen jälkeen seuraavasti:
Tässähän on se pointti, että yhtiöjärjestyksessä ei ole ko. vastikkeen määrittelyssä minkäänlaisia perusteluja. Eikä niitä ole edes sen kokouksen pöytäkirjassakaan, jossa vastike on määrätty.

Maksamme noin 600 euroa vuodessa perustelematonta vastiketta, eli onhan se aika paljon ja kohtuutonta.
Mielestäni ko. päätös ei ole lainmukainen ja se täyttää kohtuullistamispykälän määräykset.

Vastaus:

Aika vaikea teidän on yhtiöjärjestystä saada muutettua, jos sitä yhtiössä vastustetaan.

Olette ostaneet osakkeet tietoisena vastikkeen määräytymisen perusteista. Muutos voi olla vaikeaa, jos sitä yhtiökokouksessa vastustetaan. Jotta tuomioistuin voisi yhtiöjärjestystä kohtuullistaa, pitäisi kohtuullistamiselle olla laissa tarkoitetut perusteet

Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 36 §:n mukaan tuomioistuin voi muuttaa yhtiöjärjestystä, jos yhtiöjärjestyksen määräys johtaa kohtuuttomuuteen siten, että se tuottaa osakkeenomistajalle merkittävää etua toisten osakkeenomistajien kustannuksella tai aiheuttaa tälle huomattavaa rasitusta verrattuna toisiin osakkeenomistajiin.

Kanne on nostettava niitä osakkaita vastaan, jotka ovat vastustaneet yhtiöjärjestyksen muuttamista kokouksessa.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_74177.jpg
Mitä voimme tehdä yksityisen juhla­tilan aiheuttamalle häiriölle?
Taloyhtiömme kellarissa on yksityinen juhlatila (ei ravintola), jonka käyttö aiheuttaa asukkaille toistuvaa häiriötä. Metelöinti sisätiloista kuuluu yläkerrosten asuntoihin asti, ja vieraat käyttävät jatkuvasti taloyhtiön pihaa sopimuksen vastaisesti juhlatilan jatkeena.Juhlatilaa vuokrataan kello 24.00 asti, vaikka taloyhtiössä alkaa yörauha kello 22.30. Juhlia on noin 4 kertaa viikossa, mitä ei myöskään voida pitää enää normaaliin kerrostaloasumiseen katsottavana siedettävänä haittana.Tilan omistaja on kertonut informoivansa asiakkaitaan aina etukäteen säännöistä, ja katsoo tämän tuovan hänelle vastuuvapauden asiassa. Toisin sanoen toistuvat häiriöt ovat hänen näkemyksensä mukaan asukkaiden ja satunnaisten juhlijoiden välinen asia.Mitkä ovat taloyhtiön lailliset keinot asiassa?
20221_75484.jpg
Kuka vastaa luteiden hävityksestä vuokratussa asunnossa?
Kenelle kuuluvat luteiden hävittämisen kulut asunto-osakeyhtiössä? Vuokralainen ilmoitti isännöitsijälle luteista vuokraamassaan asunnossa asuttuaan siinä 5 kuukautta.Selvisi, että käytettynä ostetut kalusteet, olivat luteiden lähde. As Oy hoiti elämää nähneen sängyn ja sohvan pois ja tilasi ammattimyrkyttäjän. Asukas oli yhteistyöhaluttomana pois lähes koko myrkytysprosessin ajan ja muutti asunnosta.Esiintymän sanottiin olevan vain yhdessä asunnossa, joten As Oy laskutti osakkeenomistajaa vedoten vastuunjakotaulukkoon, joka ei erittele, asukasta tai osakasta varsinkin, kun osakas asuu muualla. Osakkaalla ei ole osuutta tähän esiintymään, eikä asunnossa ole aikaisemmin luteita ollut, joten oliko As Oy:n lähettämä laskutusosoite oikein?
202112_73895.jpg
Mikä avuksi, kun osakas kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoon?
Mikä avuksi, kun osakkeenomistaja kieltäytyy päästämästä taloyhtiön edustajaa huoneistoonsa? Taloyhtiössä suunnitellaan putkiremonttia ja tulossa on kartoituskäyntejä LVI-suunnittelijan ja putkiurakoitsijoiden kanssa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja toimii taloyhtiön edustajana näissä kartoituskäynneissä, suunnittelijan hän päästäisi huoneistoonsa. Ilmoitus katselmuksesta tehty / tehdään vähintään viikkoa ennen tulevaa katselmusta.
202112_74037.jpg
Osakkeenomistajan oikeus saada yhtiökokouksen pöytäkirja?
Milloin osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokouksen pöytäkirja? Pitääkö isännöitsijän vai hallituksen antaa se kirjallisena vai riittääkö kun lähettää sähköpostin missä lukee, että liitteessä kopio kevään yhtiökokouksen pöytäkirjasta? Kuitenkin sähköpostista puuttuu liite, pitääkö osakkeenomistajan pyytää, anella ja ruikuttaa saadakseen kyseisen asiakirjan? Onko se saatava kirjallisena, voinko valittaa jonnekin? Kokouksesta on yli kaksi viikkoa, taloyhtiön hallitus ei valvo isännöitsijän tekemisiä eikä välitä.
20222_76726.jpg
Saako yhtiökokouksen pöytäkirjaan kirjata läsnäolevat nimellä?
Onko yhtiökokouksen pöytäkirjaan merkittävä läsnäolijat nimellä? Eli saako pöytäkirjaan kirjata läsnäolevat nimellä, vai riittääkö pelkkä osallistujien yhteenlaskettu osakemäärä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton