• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Remontin rahoitus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 02.06.2023
Erillistalot

Taloyhtiömme (8 erillistaloa) teki mittavan kattoremontin, huopakatot uusittiin. Yhtiöjärjestyksessämme lukee: "Hoitovastike lasketaan käyttäen perusteina huoneistojen huoneistoalojen suhdetta ja rahoitusvastike määrätään osakkeiden lukumäärän perusteella." Ei mainintaa siitä, mitkä menot katetaan milläkin vastikkeella. Em. remontti rahoitettiin hoitovastikkeena (pinta-alasuhteessa). Yhtiö otti lainan ja kuitenkin muutaman kuukauden kuluttua kukin osakas oli maksanut osuutensa kokonaan pois. Yksi talo on muita paljon suurempi, mutta osakemäärä ei ole samassa suhteessa suurempi joten vastikevalinnalla on suuri merkitys (noin 3000 € vähemmän kustannusta suurimmalle talolle, jos osakeperuste).

Olisiko kattoremontti pitänyt hoitaa rahoitusvastikkeena hoitovastikkeen sijaan? Jos asia korjataan, yksi osakas saisi palautusta ja muut maksaisivat lisää. Siis, voiko yhtiökokous ja täytyykö yhtiökokouksen tehdä tällainen päätös? Tarvitaanko yksimielinen päätös vai enemmistöpäätös?

Vastaus:

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan. Vastaukseni riippuisi yhtiöjärjestyksestänne ja taloyhtiössä noudatetusta käytännöstä ja muista seikoista, joten täysin tyhjentävää vastausta en pysty tässä antamaan. Yritän kuitenkin selventää asiaa sinulle parhaani mukaan.

Asunto-osakeyhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuu jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 2 ja 3 §:n säännösten mukaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiövastikkeella voidaan kattaa yhtiön menot, jotka mm. aiheutuvat kiinteistön ja rakennusten käytöstä ja kunnossapidosta, kiinteistön ja rakennuksen perusparannuksesta ja muista yhtiölle kuuluvista velvoitteista. Rahoitus-, eli pääomavastikkeen periminen perustuu siihen, että osakkaille on yhtiöjärjestyksessä annettu mahdollisuus maksaa kerralla osuutensa yhtiön pitkäaikaisista lainoista. Yhtiövastikettahan ei samalla tavalla voi maksaa kerralla pois koska sen peruste on erilainen, kuten vesimaksuissakin. Rahoitusvastiketta taas ei saa käyttää yhtiön muiden kustannusten maksamiseen.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia. Asunto-osakeyhtiölain mukaan jos yhtiöjärjestyksessä määrätään pääomavastikkeesta (rahoitusvastike) ja jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, pääomavastikkeella katetaan pitkävaikutteiset menot, jotka aiheutuvat kiinteistön ja rakennuksen hankinnasta, rakentamisesta, peruskorjauksesta ja uudistuksesta. Tämä on nyt eräänlainen olettamasäännös ja lähtökohta koska yhtiöjärjestyksessänne ei kertomasi mukaan ole tarkempia määräyksiä. Kattoremonttia voidaan pitää pitkävaikutteisena menona riippuen kustannusten suuruudesta ja muista asiaan vaikuttavista seikoista. Jos kustannukset ovat yhtiön talouden kannalta merkittäviä, ja ne ovat verrattuna yhtiönne tavanmukaisiin vuosittaisiin korjauskustannuksiin ja talousarvioon suuria, on kyse pitkävaikutteisesta menosta. Koska yhtiöjärjestyksessänne ei ole mainintaa siitä, mitkä menot katetaan milläkin vastikkeella, pitää lähtökohdaksi ottaa mainitsemani asunto-osakeyhtiölain pykälä eli se, että pitkävaikutteiset menot katetaan pääomavastikkeella.

Kysymys onkin viimekädessä siitä, onko kattoremontti nyt katsottava yhtiössänne pitkäaikaiseksi menoksi? Jos on, niin sitten kustannuksetkin olisi pitänyt rahoittaa lainalla ja osakkaiden lyhentää kattolainaa pääoma- eli rahoitusvastiketta maksamalla (osakkeiden lukumäärän perusteella). Lähtökohdaksi arvioitaessa kysymystä menon pitkävaikutteisuudesta voi ottaa myös kysymyksen siitä, millaisen lainan yhtiönne kattoremonttia varten otti? Kirjanpitolainsäädännön mukaan nimittäin pitkäaikaisia lainoja ovat kaikki yli vuoden pituiset lainat. Jos siis lainan takaisinmaksuajaksi sovittiin pankin kanssa alun perin yli vuosi, olisi kyse yhtiön pitkäaikaisesta menosta ja kustannukset olisi pitänyt rahoittaa rahoitusvastikkeella. Sillä, että kaikki osakkaat olisivat maksaneet jo lainaosuutensa pois, ei ole asiassa mielestäni merkitystä.

Voimme selvittää asiaa teille tarkemmin, mutta teidän pitää ottaa sitä varten yhteyttä toimistoihimme.

Info

Info

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton