Viikon kysymys: Remontti kahteen kertaan, mitä korvataan?
Vaimoni omistaa pienehkössä 1970-luvulla rakennetussa kerrostalossa pienen yksiön jossa vuokralainen. Yksiö on eri paikkakunnalla kuin itse asumme.
Syksyllä 2009 isännöitsijä otti yhteyttä kertoen vuokralaisen ilmoittaneen hänelle kylpyhuoneessa olevan hometta. Kävimme isännöitsijän kanssa paikan päällä joulukuun lopulla 2009. Yhteinen näkemyksemme oli, että homeesta tuskin on kysymys, mutta kylpyhuoneen yleinen kunto alkaa olla jo sellainen, että remontti olisi paikallaan.
Päätimme lopulta teettää "lattiasta kattoon" remontin. Isännöitsijä lupasi pyytää sopivilta tekijöiltä tarjoukset. Tarjouksen teki kaksi eri yrittäjää, joista toisen kanssa tehtiin sopimut 12.5.2010. Urakan kokonaishinnaksi tuli 10.100,00 euroa.
Työ sujui odotetulla tavalla heinä- ja elokuussa 2010. Vuokralainen oli poissa heinäkuun ajan ja puolet elokuusta.
Sama urakoitsija jatkoi vaimoni osakkeen jälkeen remontin tekoa yläpuolella olevassa yksiössä. Siellä selvisi, että taloyhtiön putkisto on siinä kunnossa, että koko taloyhtiössä on tehtävä putkiremontti.
Putkiremontin myötä on päätetty tehdä samalla myös täydelliset kylpyhuoneremontit. Näin myös vaimoni omistamassa yksiössä. Juuri tehdystä remontista ei ole mitään hyötyä eikä taloyhtiön mukaan se ole millään tavalla huomioitavissa. Olemme kertoneet sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle että nykyiselle isännöitsijälle eriävän mielipiteemme.
Onko tosiaan näin, että syntyneessä tilanteessa taloyhtiö voi niin sanotusti täysin pestä kätensä ja vain todeta, että harmi. Onko vaimolleni ja meille tuleva taloudellinen vahinko vain meidän, vaikka ensimmäinen remontti tehtiin alusta alkaen yhteistyössä isännöitsijän kanssa.
Kysymys: Remontti kahteen kertaa
Vastaus:
Asunto-osakeyhtiölaista ilmenevän osakkaiden yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti taloyhtiö vastaa sen vastuulla olevista korjauksista kaikkien huoneistojen kesken tavanomaiseen tasoon saakka. Mikäli taloyhtiö on päättänyt teettää kaikkiin huoneistoihin täydelliset kylpyhuoneremontit putkiremontin yhteydessä, olisi hyvä tarkistaa, onko teillä oikeus saada vastikkeen alennusta siltä osin, kuin huoneistossa teettämänne remontti hyödyttää taloyhtiötä eikä sen tarvitse tehdä remonttia uudelleen. Esimerkiksi jos teillä on jo uudet hanat ja taloyhtiö uusii kaikkiin muihin huoneistoihin hanat, ei teidän hanaa tarvitse uusia ja tällöin teillä ei siltä osin olisi myöskään maksuvelvollisuutta. Hyvityksen lähtökohtana pidetään jälleen tavanomaista tasoa eli hyvitystä ette luultavasti saa siltä osin kuin kylpyhuoneenne taso on tavanomaista korkeampi.
Kun taloyhtiö teettää putkiremontin, on sillä velvollisuus korvata sen yhteydessä uusittavaksi tulevat kaakelit yms. vain tavanomaiseen tasoon saakka. Mikäli kylpyhuoneenne kaakelit ovat ns. korkeampaa tasoa, joudutte tältä osin maksamaan erotuksen itse. Toki jos taloyhtiö haluaa tehdä toisin ja yhtiökokous niin päättää, myös muunlainen korvausvastuun jakaminen on mahdollista taloyhtiön ja osakkaan välillä.
Kylpyhuoneremonttia harkitsevan kannattaa selvittää, onko putkiremontti taloyhtiön kunnossapitotarveselvityksessä, jossa esitetään seuraavan viiden vuoden (tiedossa olevat) kunnossapitotarpeet. Mikäli putkiremonttia ei siinä mainita, kannattaa kuitenkin taloyhtiön ikä huomioiden arvioida, kuinka monen vuoden haarukassa putkiremontti mahdollisesti tullaan tekemään. Osakas voi teettää oman huoneiston osalta putkiremontin kylpyhuoneremontin yhteydessä ja saada siitä hyvityksen taloyhtiöltä.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
- Vko 45: Pimittääkö taloyhtiö tietoja?
- Vko 44: Myyjän vastuu rakennevirheestä?
- Vko 43: Vuokralaisen vastuu vesivahingosta?
- Vko 42: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
- Vko 41: Puun kaato rivitalossa, kenen vastuulla?
- Vko 40: Kosteusvaurion kustannukset, kuka maksaa??
- Vko 39: Asuntokaupan purkaminen, mitä korvataan?
- Vko 38: Voiko vastuunjakoa vielä muuttaa?
- Vko 37: Seinä vinossa, kenen vastuu??
- Vko 36: Vastuu kylpyhuoneen vesieristeestä??
- Vko 35: Yhdenvertaisuus taloyhtiön remonteissa?
- Vko 34: Muutostyöilmoitusta ei käsitellä, miten toimia?
- Vko 33: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
- Vko 32: Onko osakkaalla oikeus vedota yhdenvertaisuuteen?
- Vko 31: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
- Vko 30: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
- Vko 29: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
- Vko 28: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
- Vko 27: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?
- Vko 26: Remonttitarpeiden pimittäminen
- Vko 25: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
- Vko 24: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
- Vko 23: Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
- Vko 22: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
- Vko 21: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
- Vko 20: Putkivuodon kustannuksien jako
- Vko 19: Parveke- ja hissiremontit
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!