Viikon kysymys: Remonttikustannusten jakaminen?
Miten kustannukset tulisi jakaa oheisessa remontissa:
Havaitsin kosteusvaurion kylpyhuoneen suihkutilassa. Otin yhteyttä isännöitsijään ja hän ja hallituksen puheenjohtaja kävivät toteamassa tilanteen. Kosteusvaurio johtui puutteellisesta ja virheellisestä vesieristyksestä, joka tehtiin v. 2004 huoneiston remontin yhteydessä.
Myöhemmin remonttia tehdessä ilmeni, että saunan lattia pitää myös vesieristää ja laatoittaa. Remontin tekijä on mennyt konkurssiin v. 2008 ja remontin jälkeen olen kolmas asunnon omistaja. Taloyhtiö oli sitä mieltä, että remonttikustannukset kuuluvat yksinomaan minulle koska suihkutila ja sauna on tehty jälkikäteen ja näin ollen olisivat osakkaan vastuulla. Nyt remontti on tehty, suihkutilan lattia ja seinät laatoitettu ja saunan lattia laatoitettu. Taloyhtiö maksoi remontissa ainoastaan kosteusmittaukset. Otin yhteyttä isännöitsijään. Isännöitsijä vastasi vaateeseeni, että minun on tehtävä korvausvaatimus hallitukselle. Lähetin korjausvaatimukseni ja asia käsitellään helmikuussa hallituksen kokoontuessa.
Kysyisin lisäksi, onko minulla oikeutta olla läsnä kun asiaa käsitellään hallituksessa.
Vastaus:
Asunto-osakeyhtiölain 4 luvussa määritellään yhtiön ja osakkeenomistajan kunnossapitovastuusta. Lähtökohta on, että taloyhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet.
Onko yhtiö aikanaan saanut ilmoituksen tehtävästä kylpyhuoneremontista? Onko taloyhtiö valvonut, että pesuhuoneen remontti on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti? Onko taloyhtiö ottanut remontin vastuulleen? Miten on toimittu muiden huoneistojen osalta? Mikä on ollut käytäntö osakkaiden tekemissä remontti- ja muutostöissä? Onko saunan rakentaminen ollut muutostyö ja onko siitä annettu ilmoitus? Ja jos on, niin onko muutostöille asetettu ehtoja? Ja onko muutostöitä valvottu yhtiön toimesta?
Kysymyksiä on paljon. Oikeuskäytäntöä tosin löytyy siitä, että osakkeenomistajan jälkikäteen rakennuttaman saunan osalta hänen vastuunsa on laajahkoa. Osakkaan vastuulla on toteuttaa muutostyö hyvän rakentamistavan mukaan.
Vastuukysymykset ovat monisyiset. Aikaa on kulunut pesuhuoneen remontista jo yli 10 vuotta ja asunnossa on asunut kaksi osakasta ennen nykyistä osakasta. Yleinen vahingonkorvausvastuuaika on juuri tuo 10 vuotta.
Taloyhtiö on tehnyt kustannuksellaan selvitystyöt. Näin kuuluukin tehdä, jos on olemassa epäilys siitä, että vika on taloyhtiön kunnossapitovastuulla.
Isännöitsijän ohjeistus korvaushakemuksen osoittamisesta taloyhtiön hallitukselle on oikea. Taloyhtiön hallitus arvioi asiantuntijoita hyväksikäyttäen taloyhtiön vastuun asiassa ja tekee sen nojalla päätöksen asiassa.
Hallituksella on mahdollisuus antaa suostumus ulkopuolisen henkilön osallistua hallituksen kokoukseen. On hyvän hallintokäytännön mukaista, että hallitus kuuntelee asiassa osakasta. Jos kysyjä on itse hallituksen jäsen, niin hän on esteellinen osallistumaan asiaan.
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!