Viikon kysymys: Remonttikustannusten jakaminen oikeudenmukaisesti?
Taloyhtiömme monessa huoneistossa kosteat tilat ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Suurin osa on tehnyt/teettänyt itse kosteiden tilojen remontin sen jälkeen, kun yhtiö teetti kosteiden tilojen kartoituksen ja remonttitarve selvisi. Yhtiö on korvannut vaihtelevasti kustannuksia rakenteista, toisille vesieristeeseen saakka. Itselläni vain puumateriaaleja sillä perusteella, että yhtiön varat olivat vähissä ja kustannukseni huomioitaisiin aikanaan, kun muille tehtäisiin kosteiden tilojen remontteja.
Nyt yhtiökokouksessa päätettiin tehdä viiden huoneiston kosteiden tilojen remontti kokonaan yhtiön laskuun sillä perusteella, ettei huoneistoihin synny kalliita kosteusvauriota. Näiden viiden huoneiston remontit maksaa nyt yllättäen taloyhtiö, koska asukkaat itse eivät niitä ilmeisesti muuten tekisi. Kustannukset jaetaankin nyt tasana kaikille, eikä teettämäni remontti vaikuta millään tavoin kustannuksia tasaavasti.
Eikö tämä ole epäoikeudenmukaista kustannusten jakamista? Ne viisi huoneistoa, jotka eivät ole huolehtineet huoneistostaan, palkitaan taloyhtiön tekemällä kosteiden tilojen remontilla. Eikö taloyhtiö voi velvoittaa asukasta tekemään remontin niin, että asukas itse teettää sen ja taloyhtiö osallistuu kustannuksiin rakenteiden osalta esim. vesieristeeseen saakka? Jos asukas ei tätä noudata, niin eikö kosteat tilat voida asettaa käyttökieltoon siihen saakka, kunnes ne on remontoitu? Missä menee asukkaan vastuu? Eikö asukas vastaa pinnoista ja jos ne eivät ole asialliset, esim. laatat vuotavat ja saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita, niin asukas on velvollinen ne uusimaan? Mitä taloyhtiö voi velvoittaa asukkailta?
Vastaus:
Vaikuttaa tosiaan sille, ettei yhdenvertaisuus kohdallanne nyt ole toteutunut. Tilanne on siltä osin asunto-osakeyhtiölain vastainen. Jos yhtiössänne ei muuta ole sovittu, on korjausvastuu taloyhtiöllä vesieristeeseen saakka ja pintojen kunnossapitovastuu kuuluu osakkaalle. Harvoin pinnat aiheuttavat kostesvaurioita vaan puutteellinen vedeneriste. Pintamateriaalin tehtävä ei ole olla vesitiivis. Viime kädessä osakkaat itse maksavat kaikki yhtiön vastuulla tapahtuvat korjaukset ja kustannukset yhtiövastikkeina. Korjaukset kuitenkin tulisi tehdä ja tilat saattaa ajanmukaisiksi. Terveysviranomainen voi asettaa huoneiston käyttökieltoon, jos siellä on terveyshaitta. Taloyhtiö ei sitä voi kertomallasi perusteella teidän tapauksessanne tehdä.
Info
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.