Viikon kysymys: Seinä vinossa, kenen vastuu?
Olemme ostaneet kerrostalohuoneiston, jossa kylpyhuoneen ja eteisen välinen seinä on muurattu vinoon. Koska olemme muutostyönä vaihtaneet parketin isoihin laattoihin näkyy seinän vinous sekä kylpyhuoneen että eteisen puolella vinoina laatan reunoina. Seinä on n. 6-10 cm vinossa. Mikäli seinä puretaan ja rakennetaan uudelleen, joudutaan koko kylpyhuoneen, saunan (kostauseristyksen takia) ja eteisen sekä olohuoneen laatoitus purkamaan, jotta saadaan alkuperäisen tavoitteen mukainen rakennusratkaisu.
Emme ole vielä muuttaneet asuntoon ja kysymys kuuluu millainen on kohtuullinen ratkaisu asian tiimoilta, mikäli rakenteita ei uusita, koska rakennusvirheen lisäksi asia vaikuttaa tietenkin myös asunnon jälleenmyyntiarvoon.
Lisäksi samassa yhteydessä havaitsimme, että siistijät olivat kastelleen kaikki kylpyhuoneen kalusteet (vesi tippui pitkin kalusteiden seiniä ja laatikostoissa oli vettä). Miten tämä tulisi huomioida?
Kysymys: Seinä vinossa, kenen vastuu?
Vastaus:
Kysymys on ensinnä siitä, onko huoneistossa pidetty vastaanottotarkastus ja mitä sen osalle on kyseiseen kohtaa merkitty. Lähtökohtaisesti kyseessä on rakennusvirhe, johon olisi tullut puuttua jo vastaanottotarkastuksessa.
Kun kysytte, mikä olisi asiassa kohtuullinen ratkaisu tässä vaiheessa, voisi se koostua esimerkiksi asianmukaisesta hinnanalennuksesta ja mahdollisesti (tarkemmin asiaa tuntematta) jonkinlaisesta kosmeettisesta rakenteen korjauksesta. Joka tapauksessa kohteessa tulisi suorittaa pikaisesti katselmus, jossa olisivat mukana rakentajan ja rakennuttajan edustajat.
Jos kylpyhuoneen kalusteet ovat turmeltuneet, asiasta tulisi välittömästi reklamoida siistijoille (rakentajalle, jos siistijät ovat tämän työntekijöitä), jotka ovat vahingosta korvausvelvollisia. Jos uudiskohteen kalusteet vaurioituvat, on tilalle saatava siis vahingoittumattomat ja uudet kalusteet. Yhteys tavarantarkastajaan ja omaan lakimieheen, ellei sopimukseen vahingosta vastuullisten kanssa päästä. Matti Reinikainen
asianajaja, Kuopio
Asianajotoimisto Kolari & Co. Oy
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
- Vko 36: Vastuu kylpyhuoneen vesieristeestä??
- Vko 35: Yhdenvertaisuus taloyhtiön remonteissa?
- Vko 34: Muutostyöilmoitusta ei käsitellä, miten toimia?
- Vko 33: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
- Vko 32: Onko osakkaalla oikeus vedota yhdenvertaisuuteen?
- Vko 31: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
- Vko 30: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
- Vko 29: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
- Vko 28: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
- Vko 27: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?
- Vko 26: Remonttitarpeiden pimittäminen
- Vko 25: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
- Vko 24: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
- Vko 23: Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
- Vko 22: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
- Vko 21: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
- Vko 20: Putkivuodon kustannuksien jako
- Vko 19: Parveke- ja hissiremontit
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!