• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Sisäänkäynneillä, kulkuväylillä ja oleskelualueilla vahingonvaara – kuka vastaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 17.02.2020Päivitetty 12.10.2023
Kerrostalo

Kerrostalon parvekkeissa ylhäällä (ei julkisivunpuolella) ei ole lumiesteitä. Eikö ne pidä olla? Liikkuminen on vaarallista parvekkeen ulkopuolella talvisin. Sanotaan vaan että tulee olla varovainen kulkiessa. Mielestäni pitäisi olla lumiesteet. Onko pakollisetkin jopa? Kuka vastaa, kun tulee vahinko eli lumet ykskaks niskaan ja henki lähtee? Parvekkeet on rakennettu itse kukin osakkeenomistaja, ei taloyhtiö, joten eikö heidän kuuluisi myös turvallisuuden vuoksi laittaa lumiesteet?

<h1 style=

Vastaus:

Sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat sekä talvella käytettävät leikki- ja oleskelualueet tulee suojata rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Määräys koskee myös rakennusta ympäröivää katualuetta ja muuta yleistä aluetta. Kun katon kaltevuus ylittää 1:8, suojaamisessa käytetään katolle sijoitettavia lumiesteitä, ovien yläpuolisia katoksia tai kulkua ohjaavia istutuksia ja sopivia maarakenteita.

Vastuu rakenteista on lähtökohtaisesti yhtiöltä. Mikäli parvekkeet ovat taloyhtiössänne kuitenkin kokonaan osakkaiden vastuulla, on osakkaiden myös huolehdittava, että parvekkeet rakennetaan niin, ettei niiden käyttöön liity sellaista vahingonvaaraa, jota ei voida pitää hyväksyttävänä.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

201510_44492.jpg

Lakimies
Anni Santanen
Lakimies JuriNet

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

tai

Tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä".

Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.

Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.

Info

Info

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
isännöinti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Taloyhtiön parkkipaikan vieraspaikan käyttäminen?
Yhtiössämme on neljä asuntoa. Osakkaan ja yhtiön hallinnoimat alueet on merkitty yhtiöjärjestyksessä viitattavaan karttaliitteeseen, myös osakkaiden hallinnoimat autopaikat ja yksi vieraspaikka. Nyt uusi asukas on alkanut käyttää vieraspaikkaa omanaan. Miten estää tämä, kun hallituksen mielestä asia on ok? Vierailla eikä talon muilla asukkailla ole mahdollisuutta käyttää paikkaa edes lyhytaikaisesti ja tilapäisesti. Hallitus ehdotti, että mikäli yhtiöön tulee vieraita, voi kyseiselle vieraspaikan käyttäjälle ilmoittaa asiasta. Käytännössä osakkaiden ja asukkaiden yhdenmukainen kohtelu ei mielestäni toteudu eikä yhtiöjärjestystäkään noudateta. Yhtiöjärjestysmuutos edellyttäisi kaikkien hyväksynnän. Minkäänlaiset kaikki huomioivat käytännön sopuratkaisut eivät tunnu menevän läpi.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kylpyhuoneremontin kustannusten kohdentaminen?
Meillä on v. 1989 valmistunut kahdeksan asunnon paritaloyhtiö, jossa on neljä 92,5 m2 ja neljä 110 m2 asuntoa. Neljässä asunnossa asukkaat ovat remontoineet omalla kustannuksellaan kylpyhuoneet, mutta neljä on remontoimatta. Nyt kylpyhuoneet ovat tulossa tiensä päähän, ja osassa on jo kosteusvaurio.Onko mahdollista tehdä yhtiökokouksen päätös, jossa jäljellä olevien neljän asunnon kylpyhuoneremonttien kustannukset kohdennetaan ainoastaan niille asunnoille, joissa remontti on tekemättä? Menettely ainakin turvaisi asunto-osakeyhtiölain kohdan, jonka mukaan asukkaita tulee kohdella tasavertaisesti.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Miksi patterit eivät lämpene?
Kysymys:Hei. Kyseessä omakotitalo jossa vesikiertoinen lämmitys öljyllä. 5 patteria on täysin kylminä. (huonelämpötila laskee lähelle 13 ºC kovilla pakkasilla)Olen ilmannut, irrottanut termostaatit, herkistellyt ventiilineuloja, kolkutellut, tarkistanut esisäädöt ja paluuputken ruuviakin rassailtu. Patterit ovat edelleen kylminä. Kylmää vettä tulee, kun ilmaa. Tuloputki on myös täysin kylmä. Talon muut patterit toimivat moitteettomasti. Nämä viisi patteria haarautuvat L-muotoisella haaralla "päälämmin" putkesta ja pattereilla on omat tulo- ja paluuputkensa. Ainut yhdistävä tekijä on tuo haara. Painetta verkostossa tällä hetkellä 1 bar. Kattilan ja patterien korkeusero max 1,5 metriä. Luulisi paineiden olevan riittävät? Paisuntasäiliössä punainen nuoli 1,6 barin kohdalla. Onko siihen asti siis turvallista kokeilla paineiden nostoa? Voisiko tuohon haaraan jäädä jokin ilmatasku joka estää veden kierron? Kattilasta lähtee siis putki josta haarautuu ylöspäin tuo haara jonka kaikki patterit ovat kylmiä. tuosta haarasta noin 1,5 metriä on kaksi haaraa ja niiden perässä olevat patterit kyllä lämpiävät. Eli lämpimän linjan ensimmäisen haaran patterit kylminä. Olisiko jotain vinkkejä mistä ongelmani voi johtua?
20115_25991.jpg
Maadoitettu pistorasia?
Kerrostaloasunnossani on menossa pientä pintaremonttia -projekti. Nyt eivät vanhat pistorasiat ja valokatkaisijat enää sovi seinien väriin. Sähköliikkeestä sanoivat, että ko. rasioita ei saa muuta kuin maadoitettuna oikean värisenä, ja kun meillä on vanhat rasiat maadoittamattomat.Onko maadoitetulla ja maadoittamattomalla rasialla käytössä mitään eroa esimerkiksi tietokoneessa tai taulutelevisiossa? Voiko maadoitettua rasiaa käyttää maadoittamattomana? Onko ns. nollaus laillista?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton