• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Taloyhtiön ja myyjän vastuu homevaurion korjaamisessa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.12.2024
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Asun 1983 rakennetussa rivitalo-osakkeessa, jossa paljastui viime syksynä homevaurio. Marras- ja Joulukuulla otettiin näytteet, joiden mukaan hometta on kahden makuuhuoneen lattian alla ulkoseinän vieressä. Vakuutusyhtiön kautta asunnossa kävi kartoittaja, jonka mukaan homevaurion syy on rakenteellinen ja vakuutus ei sitä korvaa. Kartoittaja arveli, että lattian alla on villa harkkoa vasten. Puutteellisen ilmanvaihdon (koneellinen poisto, ei raitisilmaventtiilejä) vuoksi sinne on muodostunut "kylmä silta". Tammikuulla taloyhtiön kokous päätti, ettei tutkita asiaa laajemmin. Makuuhuoneiden, joista hometta löytynyt, lattiat avataan, poistetaan homeiset kohdat, desinfioidaan, ja uudet villat ja pintamateriaalit tilalle.

Korjausarviota tullaan tämänhetkisen tiedon mukaan tekemään Toukokuun alussa, silloin ilmeisesti vasta selviää koska itse korjaus tullaan tekemään. Perheessäni on lapsia, jotka oireilevat homeen vuoksi. Lapsilla on ollut yskää ja nuhaa viime kesästä lähtien, lisäksi toistuvaa päänsärkyä kaikilla perheenjäsenillä. Mielestäni homevaurion korjaus kuuluu taloyhtiön vastuulle ja kustannettavaksi. Joudun terveysongelmien vuoksi muuttamaan väliaikaiseen vuokra-asuntoon, luultavasti jo ennemmin kuin itse remontti alkaa, koska se näyttää koko ajan siirtyvän kauemmas tulevaisuuteen. Kuka maksaa väliaikaisen asunnon vuokran? Olen ostanut kyseisen asunnon n. vuosi sitten. Olen myyjälle ilmoittanut kyseisestä homevauriosta siinä vaiheessa kun sain virallisen lausunnon terveystarkastajalta. Mikä on myyjän vastuu?

Kysymys: Taloyhtiön ja myyjän vastuu homevaurion korjaamisessa

Vastaus:

Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Rakenteissa olevan homevaurion korjaus kuuluu pääsääntöisesti yhtiölle, jollei yhtiön yhtiöjärjestyksessä ole tästä vastuunjaosta poikkeavia säännöksiä. Osakkeenomistajalla, jonka huoneiston käyttö korjaus- tai perusparannustöiden vuoksi vaikeutuu tai estyy kokonaan, ei ole oikeutta korvaukseen siitä aiheutuneesta haitasta, ellei asunto-osakeyhtiön ole toiminut huolimattomasti ja siten tuottamuksellaan aiheuttanut tarpeetonta vahinkoa AsOYL 24:6.1:n mukaisesti. Tältä osin voi pohdittavaksi tulla, että mikäli asunto-osakeyhtiö tarpeettomasti viivästyttää remontin alkua tietoisena osakkeenomistajan terveyshaitasta (jonka osalta voidaan osoittaa syy-yhteys homevaurioon).

Myyjän vastuu määräytyy asuntokauppalain 6 luvun 11 §:n virhesäännösten mukaisesti. Kyse lienee piilevästä virheestä, josta myyjällä ei ole ollut tietoa. Tällöin tulee osoittaa, että kyse on merkittävästi huonommasta kunnosta, kuin ostajalla oli aihetta olettaa. Kyse on aina tapauskohtaisesta harkinnasta ja yleistä vastausta myyjän vastuun osalta on vaikea antaa tuntematta tapauksen yksityiskohtia.

Vastuunvapautuslauseke: Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella yleisellä tasolla sitoumuksetta tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida eikä myöskään ole huomioitu kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa.

Teresa Laine-Puhakainen
Asianajaja, OTK
JuriNet Vaasa - Asianajotoimisto Laine-Puhakainen

Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton