• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Taloyhtiön urakoiden kilpailutus - miten toimia oikein?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 15.04.2016Päivitetty 02.06.2023
20236_82063.jpg

Asunto-osakeyhtiössä on 30 huoneistoa jonka vesikattopinnoite on tarkoitus saneerata tulevana kesänä. Taloyhtiön vuosibudjetti on luokkaa 90000 euroa ja katto saneerauksen arvio 60000 euroa. Asia on sovittu vietävän yhtiökokouksen päätettäväksi.

Tähän asiaan liittyen muutama kysymys tarjouskyselyistä ja vastuista:

1. Kuinka monta tarjouskyselyä pitää asiassa pyytää että saadaan luotettava kuva kustannuksista?

2. Määritteleekö jokin laki tai suositus kuinka monta tarjousta tulee olla tämän kokoluokan asiassa?

3. Pitääkö kaikki tarjoukset olla osakkeenomistajien käytössä (hyvä tapa), koska asia on sovittu yhtiökokouksen päätettäväksi?

4. Voiko osakkeenomistaja pyytää tarjousta, ilmoitettuaan asiasta isän./hal. pj. ja saanut myöntävän vastauksen?

5. Kenelle kokonaisvastuu kuuluu?

Vastaus:

1. Tämä on tapauskohtaista, mutta hallituksen tulisi pyytää useampia vertailukelpoisia urakkatarjouksia ja tuoda asian yhtiökokouksen päätettäväksi.

2. Ei, laki ei suoraan aseta kilpailutusvelvollisuutta, mutta se kuuluu hyvään hallintotapaan. Kustannusarviokin on syytä laatia vaikka se maksaa, jos kyse on suuremmasta ja kalliimmasta remontista.

3. Mielellään, teillä on osakkaana oikeus saada nähtäväksenne kaikki urakkaan ja kilpailutukseen liittyvät asiakirjat.

4. Miksei, jos tästä on yhtiön kanssa sovittu.

5. Hallitus ja/tai sen jäsen voi johtua vastuuseen, jos kilpailuttaminen laiminlyödään ja sen seurauksena yhtiölle aiheutuu vahinkoa.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako kerrostaloon asentaa ovisilmän, joka kuvaa oven ympäristön?
Saako kerrostalossa asentaa sähköistä ovisilmää nykyisen ovisilmän tilalle, joka näyttää isona ovikellon soittajan eli kuvaan tulee koko kerrostasanteen kuva? Kyseessä on huononäköinen asukas, joka haluaisi tällaisen asentaa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Vastuunjakotaulukon tulkinta ja vahingonkorvausvastuu?
Vastuunjakotaulukon mukaan autonlämmitystolpan kunnossapito kuuluu taloyhtiölle. Nyt asukas on lähtenyt autolla siten, että auton sähköjohto on jäänyt irrottamatta tolpasta, ja lämmitystolppa on mennyt rikki. Kuka maksaa kulut?
20216_71056.jpg
Saako taloyhtiön asukas rakentaa pihalle grillin ilman lupaa?
Asukas on rakentanut grillin/takan pihalle ilman lupaa. Hän perusteli asiaa sillä, että se on pieni kasa tiiliä ja hän käyttää grillissä vain grillihiiliä, ei oksia tai puuklapeja. Miten tulee suhtautua luvan myöntämiseen jälkikäteen?Minusta luvan lisäksi on kaksi muutakin asiaa ennen sen myöntämistä.Koska grilli on ilman piippua tiilirakenteinen, minusta se on avotulipaikkaEn löytänyt ohjeita tai suositusta minimietäisyydestä rakennukseen, koska alueella, jossa n.80 % tuulen suunta on etelän ja lännen välistä. Koska piha on talon eteläpuolella, pidän etäisyyttä taloon tärkeänä.
202110_73362.jpg
Saako autokatoksien laajennus­päätöstä tehdä normaalilla enemmistö­päätöksellä?
Rivitaloyhtiössämme yhtiöjärjestyksen mukaan asuntoon kuuluu autopaikan hallinta asunnon edessä joko katoksellisena tai ilman.Kahden talon (yhteensä 6 taloa) osalta paikat ovat erillisessä katoksessa. Nyt hallitus esittää katoksen laajennusta, johtuen paikkojen ahtaudesta. Hallituksessa on kolme kyseisen katospaikan käyttäjää. Laajennus edellyttää myös yhtiön tontin pinta-alan sitomista laajennukseen.Voidaanko perusparannuslaajennus päätös tehdä yhtiökokouksessa normaalilla enemmistöpäätöksellä? Voivatko myös paikan ja laajennuksen edun omaavat osallistua päätökseen? Katoksen normaali kunnossapito kuuluu yhtiölle.
20214_69995.jpg
Miksi mummolle ei voi antaa uutta pysäköinti­lupa­lappua?
Taloyhtiössämme on neljä maksutonta vierasparkkipaikkaa, joiden käyttö edellyttää lupalappua. Lupalaput on aikoinaan jaettu jokaiseen talouteen. Iäkäs naapurini on hävittänyt omansa ja kun pyysin hänelle uutta, niin huoltoyhtiön sihteeri lupasi laittaa asian eteenpäin.Kului kaksi viikkoa ja kun lupalappua ei tullut, niin kysyin asiasta uudestaan. Vastaukseksi sain, että isännöitsijä oli jutellut asiasta taloyhtiön puheenjohtajan kanssa ja he olivat päättäneet, ettei uutta anneta koska talouksiin on jo jaettu yksi lappu. Erikoisemmaksi asian tekee se, että edellisen isännöitsijän aikana (sama hallituksen puheenjohtaja) asukkaat saivat pyydettäessä toisenkin lapun.Mikä neuvoksi, että mummo saisi uuden vierasparkkipaikka luvan?
20115_25991.jpg
Esteellisyys valtakirjaa käytettäessä?
Hallituksen jäsen tai hänen valtuutettunsa ei voi äänestää tili- ja vastuuvapautta myönnettäessä. (Asunto-osakeyhtiölaki 6 luku 15 §).1.) Osakas tai osakkaat (ei hallituksen jäseniä) ovat valtuuttaneet hallituksen jäsenen edustamaan itseään valtakirjalla yhtiökokouksessa.Voiko hallituksen jäsen valtakirjan valtuuttamana äänestää vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä valtakirjan osakkeilla?2.) Hallituksen jäsen on valtuuttanut osakkaan (ei hallituksen jäsen) edustamaan itseään yhtiökokouksessa.Voiko valtuutettu äänestää omilla osakkeillaan vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton