• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Yhtiökokous: osakkaan kyselyoikeus hallituksen hankintaratkaisuista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakentaja.fi, Jurinet Oy
Julkaistu 24.08.2020Päivitetty 15.01.2021
20219_64005.jpg

Meidän taloyhtiöön ilmestyi kallis ulkogrilli, jonka hinta oli noin 8000 euroa. Hallituksen omaosto, peruste oli, että syksyllä järjestämme Grillijuhlat. Käyttöaste on pieni, ja tietääkseni ketään lähellä olevia osakkaita ei ole kuultu. Kysymys: onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin? Meidän taloyhtiössä poistettiin vinossa oleva tamppausteline, Isännöitsijä ilmoitti että tulee asennettavaksi uusi, tästä ilmoituksesta on jo kulunut reilut puolivuotta. Taloyhtiössä on kyllä useita tamppaustelineitä, ne ovat jakautuneet tasapuolisesti, mutta tästä puuttuvasta telineestä aiheutuu lisäharmia muille osakkaille pölyhaitat ym. Onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin tässäkin asiassa, vai onko tämäkin ollut keskustelun aiheena..

Vastaus:

Kuten monessa yhteydessä on todettu, hyvä tiedonkulku auttaisi parantamaan yhteishenkeä ja naapurisopua taloyhtiöissä. Hallituksen olisi hyvä käydä osakkaiden kanssa aktiivista keskustelua yhteisistä tavoitteista, jotta osakkaiden kesken ei edes syntyisi ajatusta, että pitää nimenomaisesti valvoa hallituksen päätösten lainmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Vuorovaikutteiseen taloyhtiöviestintään kuuluvat mm. asukkaiden kuuleminen ja palautteen kerääminen.

Osakkaalla on yhtiökokouksessa laaja kyselyoikeus ja oikeus saada tieto hallituksen päätöksestä, joka koskee hänen oikeuttaan tai velvollisuuttaan suhteessa yhtiöön tai toiseen osakkaaseen. Kyselyoikeudesta ja oikeudesta saada tietoja yhtiön päätöksenteosta säädetään asunto-osakeyhtiölain 6:25 §:ssä.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Markus Talvio
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Partner OTM
JuriNet

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Ovatko suhteet solmussa taloyhtiössä?

Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.

Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.

Info

Info

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaja.fi
Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko koirista alkaa perimään vesimaksuja?
Koirat ovat isoja asunto-osakeyhtiön rahasyöppöjä ja ympäristöterveyden pilaajia: niitä pitää juottaa, pestä, monilla on pestävät vaatteet ja tossut. Monet niistä/niiden isännistä aiheuttavat närää, kun valkoisena hohtavilla hangilla on kusilaikkuja ja kakkakokkareita. Jos niillä on sisäkäymälöitä, niiden käymälätilat pitää puhdistaa. Tullessaan ulkoa käytävään ne varistavat turkistaan liat seinille. Iso koira tuottaa jätettä enemmän kuin pieni lapsi. Jos minäkin nakkelisin pihalle esikoisemme plöröt tai kuten nyt teemme käyttäen kertakäyttövaippoja ja öljypyyhkeitä, voinko saada vapautuksen vesimaksuista, sillä naapurin boodeli käyttää taatusti enemmän vettä, huohottaa ilmanvaihtoon ja kuseskelee ja kakkaa pihamaamme ympäristöön samalla kun isäntä käy nakkelemassa natsojaan luontopoluillemme?
20219_72550.jpg
Saako ulkopuolinen käyttää autokatospaikkaa taloyhtiössä?
Rivitaloyhtiössämme on viisi asuntoa. Pihassa on autokatos ja autokatoksessa olevan auton taakse voi parkkeerata auton, sekä asunnon eteen saa myös parkkeerata. Eli kolme paikkaa jokaisella. Nyt vuokralainen on antanut autokatospaikan ulkopuoliselle asukkaalle, pojan perheelle, joka asuu saaressa. Vuokralaisen oma auto on talon edessä. Ennen poika piti autoa yleisellä parkkipaikalla tien toisella puolella. Autokatoksessa ei ole vuokraa, sähköt maksaa yhtiö. Olen taloyhtiön puheenjohtaja ja haluaisin tietää mitä tehdä.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Menetelläänkö putkiremontissamme oikein?
Taloyhtiömme on pieni kerrostalo,11 asuntoa ja 10 osakasta. Nyt taloyhtiöllä on tarkoitus tehdä taloon putkiremontti ns. sukitus. Remontin aikana asukkaat saisivat asua asunnoissa, mutta vesipisteitä ei voisi käyttää. Voiko taloyhtiö tehdä näin? Talossa asuu myös pieniä lapsia, jopa alle 2-vuotiaita. Urakoitsija on luvannut hankkia kuivakäymälän remontin ajaksi. Yhtiöön tehtiin n. 7 v. sitten ikkuna+maalämpöremontti, josta n. puolella on vielä taloyhtiölainaa jäljellä, kuinka paljon taloyhtiö voi vaatia osakasta maksamaan rahoitusvastiketta? Yhtiöstä on yli 70 % sijoittajien omistamia asuntoja. Remonttia ei ole edes kilpailutettu. Taloyhtiön hallitus on valittu isännöitsijän mielen mukaan, eikä hallitus uskalla sanoa mitään. Isännöitsijä määrää. Yhtiökokouksissa ei käy muita kuin hallitus pitkän matkan takia.
20218_72059.jpg
Voiko taloyhtiön hallitus pakottaa osakkaan remonttiin?
Taloyhtiössä on vielä muutamassa huoneistossa alkuperäiskunnossa oleva kylpyhuone. Muovitapetit ja -matot. Parissa tällaisessa huoneistossa on asukas, muut ovat tyhjillään. Taloyhtiö on 35 vuotta vanha. Kosteutta ei ole havaittu, joten voiko hallitus pakottaa osakkaan tekemään kylpyhuoneremontin sen ikään vedoten? (Putkiremontin yhteydessähän korjaukset olisi paras suorittaa kaikissa niitä tarvitsevissa pesuhuoneissa, mutta putkiremonttiin on vielä aikaa muutama vuosi).Jos osakas ei ole halukas remonttiin ja myöhemmin ilmenee kosteutta, niin voiko taloyhtiö suojata selustansa jollakin tavalla, ettei tule myöhemmin taloyhtiön kustannettavaksi mahdollisesta kosteuskorjauksesta aiheutuvia kuluja?
20221_75484.jpg
Kuka vastaa luteiden hävityksestä vuokratussa asunnossa?
Kenelle kuuluvat luteiden hävittämisen kulut asunto-osakeyhtiössä? Vuokralainen ilmoitti isännöitsijälle luteista vuokraamassaan asunnossa asuttuaan siinä 5 kuukautta.Selvisi, että käytettynä ostetut kalusteet, olivat luteiden lähde. As Oy hoiti elämää nähneen sängyn ja sohvan pois ja tilasi ammattimyrkyttäjän. Asukas oli yhteistyöhaluttomana pois lähes koko myrkytysprosessin ajan ja muutti asunnosta.Esiintymän sanottiin olevan vain yhdessä asunnossa, joten As Oy laskutti osakkeenomistajaa vedoten vastuunjakotaulukkoon, joka ei erittele, asukasta tai osakasta varsinkin, kun osakas asuu muualla. Osakkaalla ei ole osuutta tähän esiintymään, eikä asunnossa ole aikaisemmin luteita ollut, joten oliko As Oy:n lähettämä laskutusosoite oikein?
20225_78406.jpg
Osakkaan, urakoitsijan ja taloyhtiön vastuut vanhasta vesikalusteremontista?
Asunto-osakeyhtiön osakas on tehnyt keittiöremontin 2006 hyvää rakennustapaa noudattaen. Vuonna 2021 urakkaan sisältynyt perustason ylittävä automaattihanan kylmävesiputken liitos allaskaapissa vuoti ja aiheutti vesivahingon.Kysymys 1: Onko osakkaan vastuu vahingosta poistunut, koska urakoitsijan huolella tekemästä remontista on kulunut yli 10 vuotta?Kysymys 2: Jos urakoitsijan vastuu on poistunut, niin kuka vastaa sen jälkeen osakkaan perustason ylittävästä vesikalusteremontista, johon taloyhtiöllä ei ole ollut mitään osuutta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton