• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Osakkaan, urakoitsijan ja taloyhtiön vastuut vanhasta vesikalusteremontista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 12.10.2023
20225_78406.jpg

Kuva: Shutterstock

Asunto-osakeyhtiön osakas on tehnyt keittiöremontin 2006 hyvää rakennustapaa noudattaen. Vuonna 2021 urakkaan sisältynyt perustason ylittävä automaattihanan kylmävesiputken liitos allaskaapissa vuoti ja aiheutti vesivahingon.

Kysymys 1: Onko osakkaan vastuu vahingosta poistunut, koska urakoitsijan huolella tekemästä remontista on kulunut yli 10 vuotta?

Kysymys 2: Jos urakoitsijan vastuu on poistunut, niin kuka vastaa sen jälkeen osakkaan perustason ylittävästä vesikalusteremontista, johon taloyhtiöllä ei ole ollut mitään osuutta?

Vastaus:

1. Osakkaan vastuu ei poistu, vaikka rakentajan vastuu poistuisi, koska nämä ovat kaksi ihan eri asiaa. Osakkaan kunnossapitovastuu määräytyy asunto-osakeyhtiölain mukaan.

2. Lähtökohtaisesti osakas vastaa asunto-osakeyhtiölain mukaisesti edelleen kunnossapidosta, mutta sinänsä pelkkä perustason ylittyminen ei siirrä vastuusta taloyhtiöltä osakkaalle, eikä toisinpäin, jos vastuu muutoinkin kuuluisi taloyhtiölle.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, vastauksen laatija ei ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.

20225_78036.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72651.jpg
Saako hallituksen päätöstä ilma­lämpö­pumppujen asennuksesta pyörtää?
Taloyhtiössämme hallitusta on pyydetty muutaman asukkaan toimesta käsittelemään hallituksen kokouksessa ilmalämpöpumpun asennusta kerrostalohuoneiston parvekkeelle. Hallitus suhtautuu asiaan myönteisesti ja on antamassa asennukselle vihreää valoa.Äskettäin kuitenkin ilmeni, että noin 10 vuotta sitten ilmalämpöpumpun asennuksesta on äänestetty yhtiökokouksessa ja silloin enemmistö äänesti asennusta vastaan. Voiko hallitus tässä tapauksessa kuitenkin tehdä asennusta koskevan päätöksen ilman asian käsittelyä yhtiökokouksessa, vaikka asennus on aikoinaan evätty yhtiökokouksessa?
20215_70440.jpg
Rakennuslupa­kiista: Voiko vastuu­vapauden jättää tässä tapauksessa myöntämättä?
Yhtiössämme on viime tilikaudella haettu jälkeenpäin rakennuslupia neljään huoneistoon, jossa on 2000-luvun alussa tehty yläkerrat. Yläkerrat on rakennettu osakkaiden keskinäisellä sopimuksella, kantavia rakenteita muokaten, vastoin hyvää rakennustapaa, ilman rakennuslupia tai muutakaan dokumentaatiota.Asia on kesken, eikä muutostöiden teettäjien motivaatio ole riittänyt asian eteenpäin viemiseen. Tilannekatsaukset on kuitattu ylimalkaisesti ja että asioiden eteen tehdään koko ajan paljon. Mutta rakennusvalvonnalta, arkkitehdiltä ja suunnittelijalta tiedustellessa vastaus on, että teettäjien toimeksiantoa tarvittavista selvityksistä odotetaan.Hallituksessa on 8 jäsentä ja luvan hakeminen koskee neljää jäsentä. Voidaanko näille neljälle olla myöntämättä vastuuvapautta tältä osin?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Yhtiökokous: osakkaan kyselyoikeus hallituksen hankintaratkaisuista?
Meidän taloyhtiöön ilmestyi kallis ulkogrilli, jonka hinta oli noin 8000 euroa. Hallituksen omaosto, peruste oli, että syksyllä järjestämme Grillijuhlat. Käyttöaste on pieni, ja tietääkseni ketään lähellä olevia osakkaita ei ole kuultu. Kysymys: onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin? Meidän taloyhtiössä poistettiin vinossa oleva tamppausteline, Isännöitsijä ilmoitti että tulee asennettavaksi uusi, tästä ilmoituksesta on jo kulunut reilut puolivuotta. Taloyhtiössä on kyllä useita tamppaustelineitä, ne ovat jakautuneet tasapuolisesti, mutta tästä puuttuvasta telineestä aiheutuu lisäharmia muille osakkaille pölyhaitat ym. Onko minulla oikeus tutustua hallituksen pöytäkirjoihin tässäkin asiassa, vai onko tämäkin ollut keskustelun aiheena..
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Voiko koirista alkaa perimään vesimaksuja?
Koirat ovat isoja asunto-osakeyhtiön rahasyöppöjä ja ympäristöterveyden pilaajia: niitä pitää juottaa, pestä, monilla on pestävät vaatteet ja tossut. Monet niistä/niiden isännistä aiheuttavat närää, kun valkoisena hohtavilla hangilla on kusilaikkuja ja kakkakokkareita. Jos niillä on sisäkäymälöitä, niiden käymälätilat pitää puhdistaa. Tullessaan ulkoa käytävään ne varistavat turkistaan liat seinille. Iso koira tuottaa jätettä enemmän kuin pieni lapsi. Jos minäkin nakkelisin pihalle esikoisemme plöröt tai kuten nyt teemme käyttäen kertakäyttövaippoja ja öljypyyhkeitä, voinko saada vapautuksen vesimaksuista, sillä naapurin boodeli käyttää taatusti enemmän vettä, huohottaa ilmanvaihtoon ja kuseskelee ja kakkaa pihamaamme ympäristöön samalla kun isäntä käy nakkelemassa natsojaan luontopoluillemme?
201510_44492.jpg
Kulujen oikeudenmukainen jakaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiömme yhtiökokous on päättänyt rahoittaa lukkojen asennuksen hankevastikkeella. Yhtiöjärjestyksen mukaan korjaukset rahoitetaan kuten hoitovastike. Nyt isännöitsijä ja jotkut muut väittävät, että hankevastike tarkoittaa kustannusten tasajakoa. Se suosii isoja asuntoja ja asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan. Pöytäkirjassa ei ole mainintaa kustannusten jaosta tasajaolla.Tarkoittaako hankevastike kustannusten tasajakoa vai suoritetaanko jako yhtiöjärjestyksen määräysten mukaisesti?
mies tekee remonttia keskeneräisessä kylpyhuoneessa
Viikon kysymys: Olen jo tehnyt remontin, jota taloyhtiö vasta suunnittelee
Taloyhtiössämme suunnitellaan putkiremonttia. Olen itse tehnyt saunan, kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan remontin siten että tila purettiin kokonaan ja uusittiin, vaihdettiin lattiakaivojen paikkaa ja siirrettiin lämminvesivaraaja sekä lisättiin käsienpesuallas. Näiltä osin myös putket vaihdettiin.Miten suunnitellun putkiremontin osalta nämä pitäisi huomioida esim. kustannuksissa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton