Viikon kysymys: Taloyhtiön yhteisen pihan valtaaminen ja käyttö?
Ostimme osakkeen rivitaloyhtiöstä johon kuuluu 2 taloa. Asuntomme sijaitsee talon päädyssä, toisen samaan yhtiöön kuuluvan talon vieressä. Asunnossamme n. 15 v. sitten asunut osakas on "vallannut" käyttöönsä istutuksin ja aidoin talojen välissä olevan n. 2 m kaistaleen. Tästä ei ole merkintää taloyhtiön papereissa / kokouspöytäkirjoissa.
Yhtiöjärjestyksessä pihoja ei ole määritelty. Asunto on "valtauksen" jälkeen myyty eteenpäin 2 kertaa ennen meitä eikä istutuksia ole missään vaiheessa vaadittu purettaviksi. Voiko viereisen talon asukas nyt vaatia meiltä osaa pihasta? Hän on asunut talossa koko ajan (yli 15 vuotta), eikä ole aiemmin mitään vaatinut. Luulimme pihan olevan se kuin se on istutusten ja maaston perusteella. Maksoimme asunnosta enemmän juuri pihan vuoksi.
Vastaus:
Taloyhtiön yhteistä piha-aluetta ei kukaan voi ottaa omaan käyttöönsä ilman yhtiökokouksen tekemää päätöstä. Mikäli kyseessä on tällainen yhteinen alue, on jokaisella osakkaalla siihen käyttöoikeus. Voitte keskustella myyjän kanssa hyvityksestä, mikäli tämä asia on olennaisesti vaikuttanut ostopäätökseenne eikä myyjä ole kertonut, että kyseessä on taloyhtiön yhteinen piha-alue.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.