• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Tiedostettu kosteusvaurio, kenen vastuu?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2023
20236_82003.jpg

Ostimme viime vuoden lopulla asunnon neljän asunnon paritaloyhtiöstä. Yhtiökokouksessa keväällä naapurimme kertoi epäilevänsä omassa asunnossaan kosteusvauriota. Yhtiössä teetettiin kuntotarkastus nyt syksyllä. Tarkastaja kehotti korjaamaan pikaisesti seinän, jossa on silmin nähden kosteusvaurion merkkejä. Kuka vastaa kustannuksista?

Vaurio on syntynyt ennen meidän osakkuuttamme ja on kuulemma ollut yhtiön hallituksen tiedossa jo toista vuotta. Asiasta ei ollut mainintaa isännöitsijäntodistuksessa. Yhtiössä kolmen asunnon edustaja on ollut mukana hallituksessa, myös meille asunnon myynyt henkilö oli hallituksen jäsen. Kosteusvauriota epäilevä asukas ei ole hallituksen jäsen, mutta on ammatiltaan tekninen isännöitsijä. Hän on myöntänyt aiemmalle hallitukselle vastuuvapauden, vaikka se ei ole puuttunut ongelmaan. Voiko aiheutuvia kustannuksia periä myyjältä?

Vastaus:

Isännöitsijätodistuksesta tulee käydä ilmi tiedot yhtiön rakennuksista ja niiden kuntoon, sekä osakehuoneistosta ja sen kuntoon liittyvistä yhtiön tiedossa olevista seikoista eli mm. maininta yhtiön tiedossa olevista yhtiön tai osakkeenomistajan kunnossapitovastuunpiiriin kuuluvista osakehuoneiston käytön tai käyttökustannusten kannalta olennaisista vioista ja puutteista, maininta yhtiössä suoritetuista kuntoarvioista ja –tutkimuksista ja sellaisista muista yhtiöllä olevista yhtiön kiinteistöä ja rakennuksia koskevista selvityksistä ja tiedoista, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti osakehuoneistojen käyttöön tai käyttökustannuksiin sekä sellaiset yhtiön päättämät tai hallituksen ehdottamat korjaukset ja muutokset ja yhtiökokouksen jälkeen ilmenneet korjaustarpeet, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti osakehuoneistojen käyttöön tai käyttökustannuksiin. Yhtiö ja isännöitsijä vastaavat tietojen oikeellisuudesta ja todistuksen antaja vastaa sen sisällössä olevasta virheestä, ellei osoita toimineensa huolellisesti. Vastuu ulottuu myös suhteessa isännöitsijätodistuksen johdosta erehtyneeseen ostajaan.

Tässä yhtiön johto, hallituksen jäsenenä toiminut myyjä mukaan lukien, ovat olleet tietoisia vauriosta ja laiminlyöneet niiden selvittämis-/korjaustoimet viivytyksettä. Näyttäisi siis siltä, että vauriot on tiedostettu, mutta jatkoselvitykset ja -toimet on laiminlyöty, joka siten muodostaisi vastuun vahingosta.

Tiina Peräläinen
lakimies, OTM

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton