Viikon kysymys: Tiedostettu kosteusvaurio, kenen vastuu?
Ostimme viime vuoden lopulla asunnon neljän asunnon paritaloyhtiöstä. Yhtiökokouksessa keväällä naapurimme kertoi epäilevänsä omassa asunnossaan kosteusvauriota. Yhtiössä teetettiin kuntotarkastus nyt syksyllä. Tarkastaja kehotti korjaamaan pikaisesti seinän, jossa on silmin nähden kosteusvaurion merkkejä. Kuka vastaa kustannuksista?
Vaurio on syntynyt ennen meidän osakkuuttamme ja on kuulemma ollut yhtiön hallituksen tiedossa jo toista vuotta. Asiasta ei ollut mainintaa isännöitsijäntodistuksessa. Yhtiössä kolmen asunnon edustaja on ollut mukana hallituksessa, myös meille asunnon myynyt henkilö oli hallituksen jäsen. Kosteusvauriota epäilevä asukas ei ole hallituksen jäsen, mutta on ammatiltaan tekninen isännöitsijä. Hän on myöntänyt aiemmalle hallitukselle vastuuvapauden, vaikka se ei ole puuttunut ongelmaan. Voiko aiheutuvia kustannuksia periä myyjältä?
Vastaus:
Isännöitsijätodistuksesta tulee käydä ilmi tiedot yhtiön rakennuksista ja niiden kuntoon, sekä osakehuoneistosta ja sen kuntoon liittyvistä yhtiön tiedossa olevista seikoista eli mm. maininta yhtiön tiedossa olevista yhtiön tai osakkeenomistajan kunnossapitovastuunpiiriin kuuluvista osakehuoneiston käytön tai käyttökustannusten kannalta olennaisista vioista ja puutteista, maininta yhtiössä suoritetuista kuntoarvioista ja –tutkimuksista ja sellaisista muista yhtiöllä olevista yhtiön kiinteistöä ja rakennuksia koskevista selvityksistä ja tiedoista, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti osakehuoneistojen käyttöön tai käyttökustannuksiin sekä sellaiset yhtiön päättämät tai hallituksen ehdottamat korjaukset ja muutokset ja yhtiökokouksen jälkeen ilmenneet korjaustarpeet, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti osakehuoneistojen käyttöön tai käyttökustannuksiin. Yhtiö ja isännöitsijä vastaavat tietojen oikeellisuudesta ja todistuksen antaja vastaa sen sisällössä olevasta virheestä, ellei osoita toimineensa huolellisesti. Vastuu ulottuu myös suhteessa isännöitsijätodistuksen johdosta erehtyneeseen ostajaan.
Tässä yhtiön johto, hallituksen jäsenenä toiminut myyjä mukaan lukien, ovat olleet tietoisia vauriosta ja laiminlyöneet niiden selvittämis-/korjaustoimet viivytyksettä. Näyttäisi siis siltä, että vauriot on tiedostettu, mutta jatkoselvitykset ja -toimet on laiminlyöty, joka siten muodostaisi vastuun vahingosta.
Tiina Peräläinen
lakimies, OTM
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
- Vko 39: Asuntokaupan purkaminen, mitä korvataan?
- Vko 38: Voiko vastuunjakoa vielä muuttaa?
- Vko 37: Seinä vinossa, kenen vastuu??
- Vko 36: Vastuu kylpyhuoneen vesieristeestä??
- Vko 35: Yhdenvertaisuus taloyhtiön remonteissa?
- Vko 34: Muutostyöilmoitusta ei käsitellä, miten toimia?
- Vko 33: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
- Vko 32: Onko osakkaalla oikeus vedota yhdenvertaisuuteen?
- Vko 31: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
- Vko 30: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
- Vko 29: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
- Vko 28: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
- Vko 27: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?
- Vko 26: Remonttitarpeiden pimittäminen
- Vko 25: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
- Vko 24: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
- Vko 23: Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
- Vko 22: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
- Vko 21: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
- Vko 20: Putkivuodon kustannuksien jako
- Vko 19: Parveke- ja hissiremontit
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!