• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Valvojan vastuu ja osakkaan oikeudet?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 15.10.2012
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Mitkä ovat valvojan vastuut yleisesti ottaen korjaushankkeissa? Onko valvojan tarkastettava kaikki keskeiset työvaiheet ja osakkaiden tekemät reklamaatiot työn laadusta? Entä jos valvoja on hyväksynyt työn, joka osoittautuu myöhemmin kelvottomaksi?

Yhtiössä on tehty useita remontteja, joissa on sattunut virheitä. Viimeisimpänä on tehty räystäsremonttia, jossa räystäät irrotettiin sovittua pidemmältä matkalta ja suojaus tehtiin huonosti, niin että sadevedet tulivat ylimmän kerroksen asuntoihin. Urakoitsija sanoo, valvojan hyväksyneen suojauksen.

Onko osakkailla oikeus saada työmaapöytäkirjoja tai kosteuden mittauspöytäkirjoja itselleen tai nähtäväksi? Mikä on osakkaiden oikeus saada vaatia kosteusmittauksia ja tietoa korjausten etenemisestä ja aikatauluista? Ikkunoiden väliin on tullut vettä ja mahdollisesti seiniinkin kosteutta, mutta valvoja on nihkeä myöntymään mittauksiin. Etenemisestä saa tietoa vain lypsämällä. Korjattukin räystäs on ilmeisesti tehty väärin, koska vettä roiskuu ikkunoihin. Miten osakkaan tulisi toimia, kun reklamaatiot työnjohdolle ja valvojalle eivät tunnu johtavan mihinkään eikä isännöitsijäkään reagoi.

Kysymys: Valvojan vastuu ja osakkaan oikeudet?

Vastaus:

Rakennustoiminnan yleisenä periaatteena on, ettei valvonta poista tekijän vastuuta. Urakoitsija vastaa siten työnsä laadusta valvonnasta huolimatta. Se, että valvoja on hyväksynyt suojauksen, ei poista urakoitsijan vastuuta. Sen sijaan jos valvoja antaa urakoitsijalle virheellisiä ohjeita, voi hän joutua näistä ohjeista vastuuseen. Samoin jos valvoja on laiminlyönyt valvontatehtävänsä, voi taloyhtiö vaatia valvojaa vastuuseen laiminlyönnistään. Valvojan tehtävänä on varmistaa, että rakennushanke toteutuu sopimuksen ja hyvän rakennustavan mukaisena. Siihen onko valvoja menetellyt asiassa huolimattomasti, ei voida ottaa ilman tarkempia tietoja kantaa.

Taloyhtiö määrittää yleensä valvonnan laajuuden. Pienissä rakennushankkeissa voi pelkkä loppuvaiheen tarkastus olla riittävä, kun taas laajemmissa hankkeissa voidaan vaatia laajempaa ja asiantuntevampaa valvontaa.

Osakkaalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Osakkaalla on oikeus kirjallisen vaatimuksen perusteella saada haluamansa asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Lisäksi osakas voi yhtiökokouksessa käyttää kyselyoikeuttaan ja pyrkiä näin saamaan tarkempia tietoja hallitukselta ja isännöitsijältä asunto-osakeyhtiössä tehtävistä remonteista. Lisäksi hallituksen ja isännöitsijän tulee tiedottaa asumiseen vaikuttavista remonteista.

Jussi Kyllönen
lakimies, Joensuu
Asianajotoimisto Surakka Oy
Koulukatu 20, 80100 Joensuu
puh. (013) 252 7700 fax (013) 252 7710

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa Nordius-asianajotoimiston ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa Nordius-asianajotoimiston ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton