• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Vastikerästien perintä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 06.06.2023
Erillistalot

Kyseessä on as.oy muotoinen paritalo, jossa on vain kaksi huoneistoa. Taloyhtiössä ei ole valittu isännöitsijää, vaan hallituksen puheenjohtaja hoitaa taloyhtiön kirjanpidon. Toinen osakas, hallituksen jäsen on jättänyt toistuvasti vuosikausia maksamatta yhtiövastikkeen eräpäivänä ja hallituksen puheenjohtaja on näitä useaan otteeseen pyydellyt maksettaviksi. Suurin erääntyminen on ollut kolmen kuukauden vastikkeet. Vuositasolla vastikkeet ovat tulleet aina maksetuiksi, mutta pääsääntöisesti viiveellä. Yhtiökokouksessa on määritelty vastikkeen eräpäiväksi kuukaiden 5. päivä.

Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainittu viivästyskoroista tai -maksuista, mutta voidaanko yhtiökokouksessa sopia viivästyneelle yhtiövastikkeen maksulle esim. 5 €:n viivästysmaksu?
Voiko hallituksen puheenjohtaja lähettää maksumuistutuksen lisättynä 5 €:n viivästysmaksulla?
Jos edelleenkään yhtiövastiketta ei suoriteta, miten tästä eteenpäin voi edetä yhtiövastikkeen perinnässä?
Voiko hallituksen puheenjohtaja laittaa erääntyneen yhtiövastikkeen perintätoimistolle perittäväksi?
Entä kenen vastuulle kuuluvat tästä aiheutuneet kulut?
Tuleeko perintätoimistosta lasku osakkaalle vai taloyhtiölle?
Riittääkö, että vain yksi vastike on maksamatta vai pitäisikö olla enemmän kuukausia rästissä?
Jos osakas jättää maksamatta viivästysmaksut sekä perintätoimiston kulut, niin voidaanko nämä pitää taloyhtiön kirjanpidossa osakkaan velkana taloyhtiölle ?

Vastaus:

Vastikesaatavien perinnässä sovelletaan lakia saatavien perinnästä (1999/513). Taloyhtiön vastikesaatavaa osakkeenomistajalta ei kuitenkaan pidetä kuluttajasaatavana, joten perintälain kuluttajasaatavia koskevia säännöksiä ei tarvitse soveltaa vastikkeen perintään. Hallituksen on huolehdittava yhtiön varainhoidon valvonnan asianmukaisesta järjestämisestä. Yhtiökokouksessa voidaan sopia viivästysmaksusta, mutta myös hallitus voi päättää periä maksumuistutuksen yhteydessä kohtuullista viivästysmaksua, ellei hallituksen ja sen puheenjohtajan valtuuksista ole muuta sovittu. Jos hallituksessa äänestetään asiasta ja äänet menevät tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee. Jos yhtiö ei ole päättänyt viivästyskorosta, eikä yhtiöjärjestyksessä mainita viivästyskorkoa, yhtiöllä on oikeus periä korkolain mukaista viivästyskorkoa. Yhtiö voi päättää myös muusta kohtuullisesta korosta. Jo yhden kuukauden maksamattomasta vastikkeesta voi periä korkolain mukaista viivästyskorkoa ja lähettää velalliselle perintälain mukaisen maksukehotuksen. Jos vastiketta ei saada maksumuistutuksista huolimatta perittyä, yhtiö voi siirtää saatavan oikeudelliseen perintään eli lähettää haastehakemuksen käräjäoikeuteen. Haasteen johdosta annetulla tuomiolla osakas velvoitetaan maksamaan yhtiölle rästissä olevat vastikkeet ulosmittauksen uhalla. Yhtiö voi antaa saatavan myös perintätoimistolle perittäväksi, joka velkoo lisäksi perinnästä aiheutuneet kulut velalliselta. Jos velalliselta ei saada saatavia perityksi, joutuu velkoja eli taloyhtiö korvaamaan perintätoimiston palkkion. Vastikerästit ja perintäkulut ovat kirjanpidossa lyhytaikaisia saamisia.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton