Viikon kysymys: Vastikerästien perintä?

Kyseessä on as.oy muotoinen paritalo, jossa on vain kaksi huoneistoa. Taloyhtiössä ei ole valittu isännöitsijää, vaan hallituksen puheenjohtaja hoitaa taloyhtiön kirjanpidon. Toinen osakas, hallituksen jäsen on jättänyt toistuvasti vuosikausia maksamatta yhtiövastikkeen eräpäivänä ja hallituksen puheenjohtaja on näitä useaan otteeseen pyydellyt maksettaviksi. Suurin erääntyminen on ollut kolmen kuukauden vastikkeet. Vuositasolla vastikkeet ovat tulleet aina maksetuiksi, mutta pääsääntöisesti viiveellä. Yhtiökokouksessa on määritelty vastikkeen eräpäiväksi kuukaiden 5. päivä.
Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainittu viivästyskoroista tai -maksuista, mutta voidaanko yhtiökokouksessa sopia viivästyneelle yhtiövastikkeen maksulle esim. 5 €:n viivästysmaksu?
Voiko hallituksen puheenjohtaja lähettää maksumuistutuksen lisättynä 5 €:n viivästysmaksulla?
Jos edelleenkään yhtiövastiketta ei suoriteta, miten tästä eteenpäin voi edetä yhtiövastikkeen perinnässä?
Voiko hallituksen puheenjohtaja laittaa erääntyneen yhtiövastikkeen perintätoimistolle perittäväksi?
Entä kenen vastuulle kuuluvat tästä aiheutuneet kulut?
Tuleeko perintätoimistosta lasku osakkaalle vai taloyhtiölle?
Riittääkö, että vain yksi vastike on maksamatta vai pitäisikö olla enemmän kuukausia rästissä?
Jos osakas jättää maksamatta viivästysmaksut sekä perintätoimiston kulut, niin voidaanko nämä pitää taloyhtiön kirjanpidossa osakkaan velkana taloyhtiölle ?
Vastaus:
Vastikesaatavien perinnässä sovelletaan lakia saatavien perinnästä (1999/513). Taloyhtiön vastikesaatavaa osakkeenomistajalta ei kuitenkaan pidetä kuluttajasaatavana, joten perintälain kuluttajasaatavia koskevia säännöksiä ei tarvitse soveltaa vastikkeen perintään. Hallituksen on huolehdittava yhtiön varainhoidon valvonnan asianmukaisesta järjestämisestä. Yhtiökokouksessa voidaan sopia viivästysmaksusta, mutta myös hallitus voi päättää periä maksumuistutuksen yhteydessä kohtuullista viivästysmaksua, ellei hallituksen ja sen puheenjohtajan valtuuksista ole muuta sovittu. Jos hallituksessa äänestetään asiasta ja äänet menevät tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee. Jos yhtiö ei ole päättänyt viivästyskorosta, eikä yhtiöjärjestyksessä mainita viivästyskorkoa, yhtiöllä on oikeus periä korkolain mukaista viivästyskorkoa. Yhtiö voi päättää myös muusta kohtuullisesta korosta. Jo yhden kuukauden maksamattomasta vastikkeesta voi periä korkolain mukaista viivästyskorkoa ja lähettää velalliselle perintälain mukaisen maksukehotuksen. Jos vastiketta ei saada maksumuistutuksista huolimatta perittyä, yhtiö voi siirtää saatavan oikeudelliseen perintään eli lähettää haastehakemuksen käräjäoikeuteen. Haasteen johdosta annetulla tuomiolla osakas velvoitetaan maksamaan yhtiölle rästissä olevat vastikkeet ulosmittauksen uhalla. Yhtiö voi antaa saatavan myös perintätoimistolle perittäväksi, joka velkoo lisäksi perinnästä aiheutuneet kulut velalliselta. Jos velalliselta ei saada saatavia perityksi, joutuu velkoja eli taloyhtiö korvaamaan perintätoimiston palkkion. Vastikerästit ja perintäkulut ovat kirjanpidossa lyhytaikaisia saamisia.
Info
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Tarvitsetko lakimiehen apua?
Aiheeseen liittyvää

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
