Viikon kysymys: Vastuu vesieristeestä?

Taloyhtiö teetti putkiremontin. Kylpyhuoneen kaikki pinnat uusittiin. Osakas sai laitattaa laatat vesieristeen päälle omalla kustannuksellaan. Me sanoimme aloituskatselmuksessa, että emme halua laattoja lattiaan, vaan meille voi laittaa muovimaton, joka toimii vesieristeenä ja se on taloyhtiön kustannettava, koska vesieristeet kuuluvat taloyhtiölle.
Putkiurakoitsija laitatutti muovimaton ja on nyt karhunnut meiltä asennuksesta ja materiaaleista koituvat kustannukset. Emme ole laskuja maksaneet, vaan olemme sanoneet, että emme maksa, koska se ei meille kuuluu. Perustelevat laskuaan sillä, että muovimatto ei ole vesieriste! (On asiallisesti laitettu, vaadittavin nostoin ja sauma hitsattu) Matto on märkätilaan tarkoitettu. Maton asentajan laskusta näkyi, että lattia oli olut epätasainen ja hän oli joutunut tasoittamaan parilla tasotesäkillä lattian ennen maton liimaamista. Ei tullut mieleenkään, että hän olisi vetänyt tasoitteet jo vesieristetyn pinnan pääle.
Nyt nämä laskua meiltä karhuvat sanovat, että matto on asennettu vesieristetyn pinnan päälle. Nyt urakoitsija perii oikeusteitse ko laskua meiltä ja me otimme tuomarin, joka on antanut meille sovintoesietyksenä, että maksaisimme osan laskusta yhdessä taloyhtiön kanssa. Voidaanko laskua meiltä lainkaan periä? Pitääkö ottaa toinen asianaja? Nykyinen asianaja sanoi ottaneensa tavarantarkastajaan yhtyttä ja tarkastaja oli ollut sitä mieltä, että muovimatto ei ole vesieriste! Voitteko suositella meille toista asianajajaa, lasku on pieni, mutta periaate on sitten toinen juttu, miksi maksamme laskua, mikä ei meille mielestämme kuuluu! Kiitos
Kysymys: Vastuu vesieristeestä
Vastaus:
Rakentamismääräyskokoelman mukaan märkätilojen vedeneristyksenä toimiva lattianpäällyste tai lattiapäällysteen alla oleva vedeneristys on ulotettava riittävän korkealle seinälle sekä liitettävä vedenpitävästi seinän vedeneristykseen estämään veden pääsy seinä- ja lattiarakenteiden sisään. Lattian vedeneristyksen reuna on suositeltavaa nostaa seinälle ainakin 100 mm korkeuteen lattiapinnasta. Lattian vedeneristyksen saumoja tulee välttää märkätilan eniten kastuvalla alueella.
Muovimatto voi siis olla myös nykysäännösten mukaan vesieriste, kunhan se on asennettu huolellisesti ja määräysten mukaan.
Lähtökohtaisesti urakoitsijan tulisi velkoa laskua työn tilanneelta taholta eli nähtävästi taloyhtiöllä. Koska muovimatto on vesieriste, tulee se lähtökohtaisesti taloyhtiön kustannettavaksi. Mikäli kuitenkin muovimaton asentaminen tulisi kalliimmaksi kuin lattiapinnoitteen alle asennettava vesieriste, voisi teoriassa osakas joutua korvaamaan taloyhtiölle tämän ylimenevän osan.
Laskua voidaan tietysti teiltä periä, mutta menestyykö vaatimus, on toinen kysymys. Jonkinlainen sovinto taloyhtiön kanssa kustannusten jakamisesta saattaisi olla järkevää, mikäli sillä vältettäisiin riita-asia käräjäoikeudessa.
Avustajan vaihtoon liittyvään kysymykseen en osaa ottaa kantaa, mutta mielestäni avustajan konsultoima tavarantarkastaja on ollut kyllä väärässä.
VILLE HEIKINHEIMO
asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Kolari & Co. Oy
Kauppakatu 39 A, 70100 KUOPIO
Aiheeseen liittyvää

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
