Viikon kysymys: Vesivahinko puukerrostalossa
Hain vakuutusyhtiöltäni korvausta veden runtelemalle tammiselle ruokapöydälle ja vitriinille. Olin ollut poissa asunnostani kolmisen viikkoa ja asunto oli siis tyhjillään. Kun palasin, huomasin, että ruokapöydällä oli vettä lammikko ja tinaisen kynttiläjalan samettipohja oli homehtunut. Myös vitriinissä oli veden jättämät jäljet. Ilmoitin asiasta isännöitsijälle, joka sanoi, että naapuriasuntoon on tulossa kosteuden mittaaja. Lassila & Tikanojan mittaaja kävi siis minunkin asunnossani kuten myös yläkerran asunnossa isännöitsijän ja yläkerran asunnon omistajan kanssa. Kosteutta ei todettu, joka saattoi johtua siitä, että minulla on sähköinen kattolämmitys.
Oli kulunut melkein vuosi, kun tein netissä vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiölle, joka pyysi raporttia kosteusmittauksesta. Minä en tiennyt, että mitään raporttia olisi edes ollut olemassa, mutta soitin isännöitsijälle ja kysyin asiasta. Isännöitsijä sanoi, että tuskin mitään raporttia on, mutta hän "penkoo" arkistojaan. Kului vajaa tunti aikaa, kun isännöitsijä lähetti minulle sähköpostilla kymmensivuisen raportin mittaustuloksineen ja kuvineen, jossa todettiin mm., että kosteutta ei havaittu, mutta katto pitää purkaa ja desinfioida. Vakuutusyhtiö sai raportin ja ilmoitti, että vahingon korvaus kuuluu yläkerran asukkaalle. Vahingon sattuessa yläkerrassa asui vuokralainen, joka kielsi mitään vesivahinkoa sattuneen. Asiassa ei ole tapahtunut mitään edistystä, kun en tiedä, mitä minun pitää tehdä. Mielestäni isännöitsijä on pimittänyt asian syystä, jota en tiedä. Luulen, että yläkerran asunnon omistajakaan ei ole saanut raporttia. Nyt olen pyytänyt isännöitsijää antamaan raportin tiedoksi taloyhtiön hallitukselle joulukuun 2012 kokouksessa. Sähköpostissa esittämääni pyyntööni isännöitsijä vastasi ainoastaan OK!
Siispä kysynkin, miten asiassa pitää edetä?
Kysymys: Vesivahinko puukerrostalossa
Vastaus:
Jos vakuutusyhtiösi on kieltäytynyt korvaamasta vahinkoja, pitäisi korvausvelvollinen löytää jostain muualta. Raportin perusteella vahinko on kuitenkin kiistatta toteen näytetty? Kyse on siten vain kustannusten korvausvastuusta. Vahingon on velvollinen korvaamaan se joka on se aiheuttanut.
Taloyhtiön kiinteistövakuutus ei pääsääntöisesti korvaa osakkaiden irtaimistovahinkoja, sitä varten osakkailla on oltava omat kotivakuutukset, mutta kyse on vakuutuksenottajan ja vakuutusyhtiön välisistä sopimusehdoista, joten en uskalla ottaa kysymykseen kantaa perehtymättä asiaan.
Taloyhtiön velvollisuus olisi joka tapauksessa korjata katto kuntoon vesivahingon jäljiltä ja vastata kustannuksista siltä osin. Voit yrittää vaatia korvausta muista kustannuksia taloyhtiöltä, yläkerran naapurilta tai valittaa oman vakuutusyhtiösi korvauspäätöksestä. Varmista myös se, että asia tulee taloyhtiön hallituksen tietoon ja hallitus tarvittaessa ryhtyy toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.
Ota yhteyttä toimistoihimme tai valtakunnalliseen puhelinvaihteeseemme niin voimme auttaa sinua tarkemmin. Jos korvausvaatimuksesi on vain muutamia satasia vitriinin ja pöydän vahingoittumisesta, ei asian takia kuitenkaan kannata lähteä riitelemään oikeusteitse. Intressi on liian pieni kustannuksiin nähden.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!