• Etusivu
  • Remontti

Viikon kysymys: Vesivahinko remontin aikaisesta huolimattomuudesta?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 02.06.2023
20236_82003.jpg

Taloyhtiössä on käynnissä kylpyhuoneremontti. Urakoitsija A on purkutyön yhteydessä katkaissut käyttövesiputket kylpuhuoneista ja sulkenut jakotukista käyttövesihanat, mutta putkenpäät oli jätetty tulppaamatta. Remontin aikana toinen putkiurakoitsija, urakoitsija B tuli tekemään muuta työtä, joka työ ei liity mitenkään kylpyhuoneremonttiin, avasikin nämä kylpyhuoneeseen johtavat vesijohdot, aiheuttaen sen, että vettä lorisi kylpyhuoneen lattialle muutaman vuorokauden ajan.

Vesivuoto aiheutti huoneistoon kosteuden nousun, jonka johdosta kylpyhuoneen vieressä sijaitsevan makuuhuoneen parkettilattia ns. korkkasi irti. Toistaiseksi koko vahingon laajuus ei ole selvillä.

Kuuluuko urakoitsija A:n tulpata katkaisemansa käyttövesiputket tai estää niiden avaaminen muulla tavalla? Olisiko urakoitsija A:n pitänyt informoida urakoitsija B:tä asiasta?
Mikä on urakoitsijan B vastuu tässä tilanteessa?

Vastaus:

Jos urakoitsijat olisivat toimineet yhdessä ja A käyttänyt urakassa B:tä aliurakoitsijana vastaisi A myös käyttämänsä aliurakoitsijan B suorituksesta. Jos urakoitsija B on tehnyt huoneistossa remonttia, joka kertomallasi tavalla ei millään liity kylpyhuoneremonttiin, olisi B:n tullut huolellisesti toimiessaan tarkastaa remontista tietoisena sen, voiko jakotukeilta avata veden.

Toisaalta, lähtökohta on myös, että jos putket on katkaistu kylpyhuoneremontin yhteydessä, tulee ne aina myös tulpata, eli avonaisia päitä ei saa jättää, jos on vaara, että ne voivat aiheuttaa vesivahinkoja. Onko urakoitsija A ilmoittanut huoneiston haltijalle, että jakotukeista ei saa kytkeä vettä eteenpäin?

Kuka on tilannut urakoitsija B tekemään huoneistoon muuta remonttia?

Tiesikö B, että taloyhtiössä on putkiremontti meneillään?

Miksi B:n piti avata jakotukkien syöttö, jos B:n toiminta ei liity millään tavalla kylpyhuoneeseen?

Koska A:lla ei ilmeisesti ole ollut lainkaan tietoa B:n toiminnasta, pitää vastausta vastuukysymyksiin etsiä A:n ja B:n urakkasopimusten ehdoista ja oikeuskäytännöstä, sekä mahdollisesti sopimuksiin sovellettavista yleisestä sopimusehdoista, standardeista ja määräyksistä, joissa on hyvinkin tarkkaan määritelty laatuvaatimukset ja oikeat toimintatavat kosteiden tilojen korjausten osalta. Koska urakoitsija A ei ole ollut tietoinen urakoitsija B:n toimista, ei A:lle sinänsä voida asettaa informointivelvollisuuttakaan, etenkään jos A:n tarkoitus on ollut tulla välittömästi jatkamaan omaa urakkaansa.

Kertomassasi tapauksessa vahingoista voivat olla vastuussa molemmat urakoitsijat eli A ja B, mutta mahdollisesti myös huoneiston haltija tai taloyhtiö.

Huoneiston haltija voi olla vastuussa silloin jos hän on tilannut B:n työsuorituksen tietoisena siitä, että jakotukkeja ei saisi avata ja huolimattomuuttaan laiminlyönyt informoida tästä urakoitsija B:tä.

Suosittelen, että otatte yhteyttä toimistoihimme, voidaksemme vastata teille vastuukysymykseen tarkemmin.

Parhain terveisin,

Markus Talvio

Toimitusjohtaja, OTM, JuriNet

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Remontti
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton