Viikon kysymys: Virhe asuntokaupassa?
Ostimme asunnon vanhasta puutalosta vajaat kaksi vuotta sitten. Asunnon myyntiesitteen otsikon mukaan myynnissä oli 1h+avokeittiö+kph+aputila. Nyt, kun talossamme ollaan käynnistelemässä putkiremonttia, on meille selvinnyt, että virallisesti kylpyhuoneemme tilalla on vaatekomero. Eli asuntomme kylpyhuone on rakennettu luvatta tee-se-itse-remonttimiehen toimesta joskus 90-luvulla. Mitään piirustuksia tai muita papereita tehdystä remontista ei ole olemassa.
Kun asian selvittyä tutustuimme asuntokauppapapereihin tarkemmin, huomasimme, että isännöitsijäntodistuksessa ei mainita kylpyhuonetta, kuten ei mainita kauppakirjassakaan. Myös myyntiesitteessä oli kohta "huoneluku isännöitsijäntodistuksen mukaan", missä myöskään ei kylpyhuonetta mainittu.
Olisiko meidän pitänyt ymmärtää kiinnittää huomiota tähän, vaikka myyntiesitteen otsikossa sekä pohjapiirustuksessa kylpyhuone mainittiin ilman sivuhuomautuksia? Vai olisiko välittäjän pitänyt erikseen huomauttaa meille, että kylpyhuone on luvatta rakennettu, ja että sen käyttö tapahtuu omalla vastuulla? Asunnon entinen omistaja on ollut asiasta tietoinen.
Onko meillä perusteita hakea vahingonkorvausta myyjältä tai välittäjältä? Puuttuvat kylpyhuoneen piirustukset ainakin nostavat tulevan putki/kylpyhuoneremonttimme hintaa, saatikka sitten, jos remonttivaiheessa paljastuu, että kylppärimme eristeet on tehty huolimattomasti, minkä seurauksena rakenteista löytyy kosteutta.
Vastaus:
Vastuukysymykseen en lopullisesti osaa ottaa kantaa kertomillasi tiedoilla. Korvausvelvollisia tahoja saattavat olla myyjät tai välittäjä. Asunnon entisen omistajan (myyjän) olisi pitänyt kertoa teille kaikki tiedossaan olevat seikat. Välittäjän korvausvastuu on tuottamusperusteista, eli kysymys on siitä, onko välittäjä toiminut asiassa huolellisesti.
Kaupan kohteessa on asuntokauppalain tarkoittaman virhe mm. silloin kun myyjä on ennen kaupantekoa jättänyt antamatta ostajalle tiedon sellaisesta asuntoa koskevasta erityisestä seikasta, josta hänen täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ottaen huomioon hänen mahdollisuutensa havaita kyseinen seikka (asuntokauppalain 12 §:ssä tarkoitetussa) asunnon tarkastuksessa, myyjän tietoisuus ostajan asettamista erityisvaatimuksista sekä muut seikat, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.
Jos myyjä on tiennyt, on todennäköistä, että myyjä on teille asiasta myös vahingonkorvausvastuussa. Suosittelen, että varaatte ajan jostain pääkaupunkiseudun toimistostamme ja otatte sinne kaikki asiakirjat mukaan. Sitten voimme perehtyä tapaukseen tarkemmin ja esittää tarvittavat korvausvaatimukset myyjää/välittäjää kohtaan. Asialla on kiire, jos kaupanteosta jo kohta kulunut kaksi vuotta aikaa.
Info
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.