Viikon kysymys: Voidaanko yhtiökokous uusia?
Taloyhtiössämme pidettiin syysyhtiökokous 14.11.2012. Tämä kokous todettiin lailliseksi ja päätäntävaltaiseksi. Nyt tämä syysyhtiökokous halutaan pitää uusiksi, koska pöytäkirjan tarkastajat eivät suostu allekirjoittamaan kokouksessa päätettyjä asioita.
Voidaanko näin toimia? Uusi kokouskutsu on toimitettu taloyhtiönosakkaille, mutta kokouskutsun allekirjoittajana on osakkaat ei taloyhtiön hallitus. Onko kokouskutsu pätevä?
Kysymys: Yhtiökokouksen uusiminen?
Vastaus:
Vastaus kysymykseesi, voidaanko näin toimia on: ei.
Jos pöytäkirjan sisältö vastaa sitä, mitä kokouksessa on sovittu ja kokous oli laillisesti koolle kutsuttu ja päätösvaltainen, voivat kaikki muut osakkaat allekirjoittaa pöytäkirjan pöytäkirjantarkastajien puolesta. Uutta yhtiökokousta ei tarvitse pitää.
Pöytäkirjantarkastajien tehtävä on todistaa pöytäkirjan oikeellisuus, heillä ei ole valtaa päättää siitä, mitä kokouksessa käsitelty ja päätetty. He laiminlyövät velvollisuutensa kieltäytyessä allekirjoittamasta pöytäkirjaa edellyttäen tietysti, että pöytäkirjan sisältö vastaa totuutta. Tästä velvollisuuksien laiminlyönnistä voi syntyä heille henkilökohtainen korvausvastuu aiheutuvasta vahingosta tai menetyksestä.
Hallitus kutsuu ylimääräisenkin yhtiökokouksen koolle, eivät osakkaat. Asunto-osakeyhtiölain mukaan ylimääräinen yhtiökokous on pidettävä, jos sitä vaativat esim. osakkeenomistajat, joilla on yhteensä 1/10 tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi osa kaikista osakkeista. Vaatimuksen on oltava kirjallinen ja kokouksen pitämistä on vaadittava tietyn asian käsittelemistä varten. Hallituksen on toimitettava kokouskutsu on kahden viikon kuluessa vaatimuksen saapumisesta. Jos hallitus ei toimi osakkeenomistajien vaatimuksen mukaisesti, laiminlyövät velvollisuutensa, ja siitä saattaa syntyä henkilökohtainen korvausvastuu muille osakkaille. Osakkeenomistajilla on oikeus saada yhtiökokoukselle asunto-osakeyhtiölain nojalla kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi, jos hän vaatii sitä kirjallisesti hallitukselta niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
Markus Talvio
Toimitusjohtaja, OTM
JuriNet Tampere