Viikon kysymys: Voiko pelastussuunnitelman puuttumisesta tulla seuraamuksia ja kenelle?
Käsittääkseni lähes sadan asukkaan taloyhtiössä tulisi olla päivitetty pelastussuunnitelma asukkaiden nähtävillä. Useammista pyynnöistäni huolimatta isännöitsijä ei sellaista ole toimittanut.
Mitä voin huolestuneena asukkaana tehdä?
Vastaus:
Pelastuslaki edellyttää tapauksessanne pelastussuunnitelman laatimista. Pelastustoimesta annetun asetuksen mukaan pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava tarvittavalla tavalla asukkaille.
Mikäli yhtiönne ei ryhdy toimiin asiassa, kannattaa ilmoittaa asiasta pelastusviranomaisille, jotta he voivat tarvittaessa puuttua asiaan.
Pelastuslain 105 § mukaan, joka laiminlyö pelastussuunnitelman laatimisen, voidaan alueen pelastusviranomaisen päätöksellä velvoittaa määräajassa oikaisemaan se, mitä on tehty tai lyöty laimin. Määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.