• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Voiko vesivahinkotilanteessa noudattaa kohtuullistamispykälää?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 08.09.2023
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Kyseessä on viiden perheen rivitalo, rakennusvuosi 1980. Boilerin (joka asunnossa oma) ylivuotoputki oli tukkeutunut ilmeisesti 2 - 3 vuotta sitten ja tihkunut hiljalleen yli. Vuoto tapahtui asunnossa, jonka osakas toimi myös isännöitsijänä: Vuoto tapahtui siksi, että boileri olisi pitänyt vaihtaa jo vuonna 2008, mutta tehtiin vasta 2011 kun vuoto havaittiin.

Tästä aiheutui myös homevaurioita. Tapauksesta aiheutui iso remontti piikkauksineen ja monen viikon kuivauksineen. Remontin aikana jouduttiin asunnossa uusimaan saunan ja pesuhuoneen seinä, kaakeloimaan pesuhuoneen seinä ja molempien lattiat, sekä vaatehuoneen ja makuuhuoneen lattiapinnoitteet. Boileri sijaitsi vaatehuoneessa. Isännöitsijä irtisanoi itsensä 9.9.2011. Remontin kustannukset ovat noin 20 000 euroa, josta vakuutusyhtiö korvasi taloyhtiölle 70 %. Miten voidaan noudattaa kohtuullistamispykälää? Remontin jälkeen asunto on aivan kuin uusi, joten miten voidaan laskea asunnon arvonnousu?

Kysymys: Voiko vesivahinkotilanteessa noudattaa kohtuullistamispykälää?

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiölain mukaan Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet, eristeet, lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Sisäosat on korjattava ajankohdan perustasoon yhtiössä. Osakkeenomistajan on puolestaan pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä Yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuun jakamisesta osakkeenomistajien ja yhtiön kesken toisin.

Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle sellaisesta osakehuoneiston viasta tai puutteellisuudesta, jonka korjaaminen kuuluu yhtiölle. Ilmoitus on tehtävä viivytyksettä. Jos osakas laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa, laiminlyönnistä voi seurata vahingonkorvausvastuu sellaisten vikojen korjaamisesta aiheutuvien kustannusten osalta, jotka olisi voitu välttää, jos osakas olisi ajoissa ilmoittanut vioista yhtiölle.

Kysymyksestä ei tarkkaan ilmene viitattiinko tällä "kohtuullistamispykälällä" esimerkiksi vakuutusyhtiön päätökseen tai kenties isännöitsijäosakkaan henkilökohtaiseen vahingonkorvausvastuuseen yhtiötä kohtaan. Vakuutusyhtiö on voinut rajoittaa korvauksen määrää vedoten esimerkiksi siihen, että kyseiset rakenteet olisi kuitenkin piakkoin tullut uusituksi tai että yhtiö on laiminlyönyt kunnossapitovastuutaan ja täten myötävaikuttanut vahingon syntymiseen. Vastuunrajoituksen syy selvinnee vakuutusyhtiön päätöksestä. Korvausvelvollisen vahingonkorvausvastuuta voidaan kohtuullistaa mm. vahingonkärsijän myötävaikutuksen perusteella tai korvausvelvollisen taloudellisten olojen perusteella. Kohtuullistamisedellytysten täyttyminen ratkaistaan tapauskohtaisesti.

Kysymyksestä ei ilmene viitattiinko arvonnousulla esimerkiksi vakuutusyhtiön päätökseen vai kenties kyseisen osakkaan saamaan "etuun" tehdyistä korjauksista. Muiden osakkaiden etu tietenkin on pitää huolta siitä, että yhtiö pitää huolta vastuullaan olevista tiloista ja rakenteista ja tekee ajallaan päätökset tarvittavista kunnostustoimenpiteistä. Tuolloin kysymyksen isännöitsijäkin tulee osallistumaan muiden asuntojen kunnostamiskustannuksiin.

20129_32210.jpg

Asunnon arvoon ylipäätään vaikuttaa hyvin moni asia, kuten asunnon kunto, taloyhtiön taloudellinen tila, asuinalue, kuinka kaukana erilaiset palvelut ovat jne. Asunnon arvon tai arvonnousun laskemiseksi kääntyisin paikallisen kiinteistönvälittäjän puoleen.

Eeva Vesterbacka OTM JuriNet Espoo - Asianajotoimisto Voutilainen Oy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton