• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 23.06.2011
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Kysymys: Paritalon vastuunjaon muutos yhtiöjärjestykseen

Haluaisimme vaihtaa paritaloyhtiömme vastuunjakoa seuraavasti:

"Vastuun jakaminen yhtiössä tapahtuu siten että kummankin huoneiston omistaja vastaa oman hallinta-alueensa kaikista korjauksista; rakenteet, ovet, ikkunat, kalusteet, ilmanvaihto ja hormit. Viemäröinti, vesi ja kattorakenteiden kunnossapidosta vastaa yhtiö"

Muutetaan seuraavasti:

"...omistaja vastaa oman hallinta-alueensa kaikista korjauksista; käyttövesiputket ja -kalusteet, asuntokohtainen viemäröinti, vesieristeet, rakenteet, ovet, ikkunat, kalusteet, ilmanvaihto ja hormit. Yhteisen viemäröinnin, julkisivu-, vesi- ja kattorakenteiden kunnossapidosta vastaa yhtiö".

Käytännössä hallinta-aluetta halutaan siis laajentaa. Onko tässä sanamuodossa ongelmia?

Vastaus:

Taloyhtiön ja sen osakkeenomistajan välisiin, rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuunjakoa koskeviin kysymyksiin sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia. Asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 1 §:n mukaan yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuun jaosta voidaan määrätä myös asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Kysymyksestä selviää, että yhtiöjärjestyksen muutoksella on tarkoitus laajentaa osakkeenomistajan kunnossapitovastuuta siitä, mitä se oli vanhassa yhtiöjärjestyksessä.

Kunnossapitovastuunjakoa koskevien määräysten muuttaminen jo olemassa olevassa yhtiössä voi tulla kyseeseen vain silloin, kun se voidaan toteuttaa osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta loukkaamatta. Yhtiö ei esimerkiksi voi siirtää tietyn rakennuksen osan kunnossapitovastuuta osakkeenomistajille silloin, kun korjaustarve on jo syntynyt tai riittävällä varmuudella ennakoitavissa.

Kun kunnossapitovastuun jakautumisesta määrätään yhtiöjärjestyksessä laista poikkeavalla tavalla, yhtiöjärjestystä laadittaessa tulee ottaa huomioon, kunnossapitovastuun jakautumisen täytyy käydä ilmi nimenomaisesti yhtiöjärjestyksestä. Osakkeenomistajan tai muun tahon tulee pystyä selvittämään vaikeuksitta, kuinka kunnossapitovastuu kulloinkin jakautuu. Tämä voi tapahtua esimerkiksi kunnossapitovastuunjakoa selventävällä liitteellä. Mikäli kunnossapitovastuu määritellään tarkemmin erillisessä liitteessä (esimerkiksi taulukko kunnossapitovastuun jakautumisesta tai kartta yhtiön piha-alueista, joiden kunnossapitovastuu jaetaan yhtiön ja osakkeenomistajien kesken), tällainen liite on osa yhtiöjärjestystä.

Kysymyksessä esitetty esimerkki yhtiöjärjestysmääräyksestä vaikuttaa melko selvältä. Toisaalta esimerkistä ei ilmene, mikä alue on osakkeenomistajan hallinnassa olevaa aluetta. Mikäli hallinta-aluetta ei ole määritelty yhtiöjärjestyksessä, tämä vaikeuttaa sen selvittämistä, mitkä kunnossapitoa edellyttävät toimet kuuluvat yhtiölle. Toinen vaihtoehto olisi määritellä yhtiöjärjestyksessä yksiselitteisesti se, miltä osin yhtiö vastaa kunnossapidosta ja määräämällä, että muilta osin kunnossapitovastuu kuuluu osakkeenomistajille.

Tomi Eloluoto
Varatuomari, Masku

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton