• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Voiko yhtiökokouksen päätöksestä valittaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 06.06.2023
20236_82003.jpg

Yhtiökokous päätti 5 000 euron remontista, vaikka asiaa ei ollut mainittu kokouskutsussa. Tulkintani mukaan päätös oli yhtiöjärjestyksen vastainen. Voiko yhtiökokouksen päätöksestä valittaa? Jos voi, mikä on oikea tapa toimia ja miten kauan kokouksen jälkeen valituksen voi vielä tehdä?

Vastaus:

Asia ei ole niin yksiselitteinen kuin kysyjä esittää. Kysyjän tulkinnan mukaan päätös oli yhtiöjärjestyksen vastainen, koska 5000 euron patteritermostaattiremontista ei oltu mainittu kokouskutsussa. Hän kysyy että voiko päätöksestä valittaa ja missä määräajassa.

Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 12 §:n mukaan yhtiökokouksessa saadaan päättää vain asiasta, joka on mainittu kokouskutsussa tai joka yhtiöjärjestyksen tai joidenkin lain kohtien mukaan on käsiteltävä kokouksessa. Kokouskutsu on nähtävä taloyhtiön ilmoituksena osakkeenomistajalle siitä, että missä ja milloin kokous pidetään ja mitä siellä aiotaan päättää. Näin osakkeenomistajat voivat harkita osallistumistaan kokoukseen ja varautua siellä tehtäviin päätöksiin. Hyvän päätöksentekoprosessin ensimmäinen askel on se, että tiedetään etukäteen mistä tullaan päättämään.

Taloyhtiön yhtiökokouksessa saadaan siis päättää kokouskutsussa mainituita asioista, mutta myös yhtiöjärjestyksessä ja laissa määrätyistä yhtiökokouksen päätettävistä asioista. Ilman kokouskutsussa olevaa mainintaa yhtiökokous voi päättää esimerkiksi tilinpäätöksen vahvistamisesta. En tiedä mitä kysyjän taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määrätään yhtiökokouksessa päätettävistä asioista. Uskon kuitenkin, että kyse ei ole asiasta, josta voitaisiin lähtökohtaisesti tehdä päätös ilman kutsussa olevaa mainintaa.

Tulkitsen myös että tapauksessa ei ole kokouskutsussa millään tavoin mainittu patteritermostaattien remonttiehdotuksesta. Jos näin on, niin virheen kriteerit täyttynevät. Kokouskutsussa tulee lähtökohtaisesti ilmaista selkeästi, että mikä on kokoukselle esitettävän päätösehdotuksen sisältö. Se ei yksin riitä, että kutsussa lukee vaikkapa, että "patteritermostaattiremontti".

Yhtiön kokouksessa tekemä menettelyvirhe voidaan korjata siten, että kaikki yhtiön osakkaat ovat kokouksessa läsnä ja hyväksyvät päätöksen menettelyvirheestä riippumatta. Silloin virhe korjaantuu eikä siihen enää voi vedota.

Kysyjän tapauksessa näyttäisi siis selkeästi olevan kyse menettelyvirheestä. Toinen asia on sitten se, että onko kyseessä sellainen virhe, johon kysyjä voi menestyksellisesti perustaa mahdollisen moitekanteensa yhtiötä vastaan.

Jos kysyjä on ollut kokouksessa mukana eikä ole siellä ollessaan vedonnut menettelyvirheeseen, niin helposti katsotaan, että hän on päätöksen omalta osaltaan hyväksynyt virheestä huolimatta. Jos kuitenkin hän ei osallistunut lainkaan kokoukseen, kuten tulkitsen tässä käyneen, niin kysyjä on vahvoilla. Jos voidaan lisäksi olettaa, että tämä menettelyvirhe on johtanut siihen, että päätös olisi ollut toinen ilman virhettä, niin moitekanteen menestymismahdollisuudet paranevat entisestään.

Yleisenä toteamuksena kysyjän kysymykseen, että voiko yhtiökokouksen päätöksestä valittaa, sanoisin että siitä voi aina valittaa. Eri asia on se, onko moitekanteen menestymiselle oikeudessa olemassa riittäviä perusteita. Eli kannattaako siitä valittaa.

Menettelyvirheet ovat yleensä moitteenvaraisia asioita. Taloyhtiön yhtiökokouksen päätöstä on moitittava kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tekemisestä. Se milloin kokouskutsu on niin olennaisesti toimitettu virheellisesti, että päätöksen katsotaan tämän johdosta olevan suoraan mitätön, arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton