• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Yhdenvertaisuus taloyhtiön remonteissa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 30.08.2011
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Taustatiedot:

Taloyhtiössämme on 4 erillistä taloa: A- ja B-talot ovat rivitaloja, joissa kummassakin on yksi yhteinen sauna (sijaitsevat asuinkerroksen alapuolella), C- ja D-talot ovat paritaloja, joissa kussakin huoneistossa (4 kpl) on omat saunat. Yhtiöjärjestyksen mukaan A- ja B-talojen saunat ovat yhtiön hallinnassa. Talot on rakennettu vuosina 1969 ja 1970.

C-talossa tapahtui joitakin vuosia sitten vesivahinko (putkivuoto lattian alla), jonka vuoksi ko. talossa olevat kaksi saunaosastoa korjattiin lainavaroin ja kustannukset jaettiin kaikkien osakkaiden kesken.

A-talon sauna- ja pesutiloissa (pesutila käsittää pesutuvan ja pyykinkuivaushuoneen) sekä B-talon saunatiloissa todettiin kosteusvaurioita, joista on ulkopuolisen asiantuntijatahon mukaiset kosteusraportit vuodelta 2009 ja suositus vaurioiden korjaamiseksi lähiaikoina.

B-talon saunatila peruskorjattiin kesällä 2010 lainavaroin ja kustannukset jaettiin kaikkien osakkaiden kesken.

A-talon sauna- ja pesutilojen peruskorjausta ei ole käynnistetty. Asiaa on käsitelty viime yhtiökokouksessa ja enemmistöpäätöksellä (2105 osaketta kannatti remontoimista ja 6255 vastusti) tilat päätettiin jättää remontoimatta. A-talon saunaosasto päätettiin poistaa pesutila- ja saunakäytöstä taloudellisista syistä ja miettiä tiloille muuta käyttötarkoitusta. B-talon saunan todetaan riittävän hyvin koko taloyhtiön asukkaiden tarpeisiin. Päätökseen on ilmaistu eriävä mielipide.

Yhtiön taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vähintään sama kuin silloin, kun B- ja C-talojen korjaukset on suoritettu.

Kysymys:

Kuuluuko A-talon sauna- ja pesutilojen kosteusvauriot korjata suosituksen mukaisesti asunto-osakeyhtiölaissa mainitun yhdenvertaisuuden nimissä lainavaroin, kuten B- ja C-talon saunojen kosteusvauriotkin on hoidettu aikanaan?

A-talon osakkaista enemmistö haluaa säilyttää A-talon saunan saunana. Pitääkö jokaisen A-talon osakkaan suostumus saada, jos tilojen käyttötarkoitusta muutetaan?

Mihin muuhun/muihin asunto-osakeyhtiölain pykälään/pykäliin tässä asiassa voi vedota, jotta saunaremontti saataisiin käyntiin, vai voiko?

Kysymys: Yhdenvertaisuuslainavaroilla suoritettavassa remontissa

Vastaus:

Kysymyksestä ei selviä, ovatko A ja B talo identtisiä/ lähes samanlaisia ja kuinka monta huoneistoa niissä on. Kysymyksestä ei myöskään selviä, sijaitsevatko talot lähekkäin ja onko A-talon asukkailla mahdollisuus käyttää B-talon saunaosastoa sijaintinsa perusteella helposti.

Edellä todettu voi vaikuttaa arviointiin, mutta oletettaessa, että talot ovat lähes samanlaisia ja että niissä on saman verran huoneistoja sekä niin, että saunaosaston käyttäminen toisessa rakennuksessa sijaitsevana heikentää merkittävästi A-talon asukkaiden saunankäyttömahdollisuutta, pidän päätöstä yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena. Siitä poikkeaminen on mahdollista vain osakkaan suostumuksella. Päätöstä on kuitenkin (yleensä) moitittava määräajassa (3 kk päätöksen tekemisestä) tai se tulee päteväksi.

Matti Kiuru
asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Botnia Oy
Hallituskatu 21
90100 OULU

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton