Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutos

Yhtiössämme on vesimittarit vain kylmässä vedessä. Veloitus on tapahtunut mittarin mukaan vain kylmästä vedestä ja lämpimässä vedessä on ollut veloitus henkilöluvun mukaan. Nyt yhtiökokouksessa vaadittiin, että myös kuuma vesi veloitettaisiin kylmäveden mittauksen perusteella laskettavalla summalla. Asiasta järjestetään ylimääräinen yhtiökokous, mutta puheenjohtaja väitti, että tuon muutoksen on saatava 2/3 osa enemmistö tullakseen voimaan. Eikö tuo muutos ole juuri se mitä uusi laki tarkoitti, kun siirrytään henkilöveloituksesta luotettavasti mitattavissa olevan kulutuksen veloitukseen? Eli tällöin veloitusperusteen muuttamiseen riittäisi yksinkertainen enemmistö.
Kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutos
Vastaus:
Määräenemmistöllä tehtävistä päätöksistä on säädetty asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 27 pykälässä ja lisäksi omassa yhtiöjärjestyksessänne saattaa olla täydentäviä määräyksiä.
Viittaat kysymykselläsi ilmeisesti saman lain 6 luvun 34 pykälään, jossa säädetään, että yhtiöjärjestyksen muuttamisesta päättää yhtiökokous. Päätös on tehtävä 27 §:ssä tarkoitetulla määräenemmistöllä (eli 2/3 annetuista äänistä on kannattanut ehdotusta). Yhtiökokous voi kuitenkin päättää yhtiöjärjestyksen vastikeperusteen muuttamisesta 26 §:ssä tarkoitetulla enemmistöllä (eli ns enemmistöpäätöksellä), jos yhtiöjärjestyksen vastikeperustetta muutetaan siten, että vastikkeen perusteeksi otetaan muun perusteen tilalle luotettavasti mitattavissa oleva veden todellinen kulutus.
Jos kyse on yhtiöjärjestyksen mukaisen vastikeperusteen muuttamisesta kertomallasi tavalla, olet oikeassa. Voi toki olla, että vesimaksuja ei sisällytetä vastikkeeseen vaan ne laskutetaan erikseen osakkailta "muulla maksuperusteella". Tällöin tilannetta voi tarkastella toisellakin tavalla, koska kyse ei ole vastikeperusteen muuttamisesta. Silloin puheenjohtajan näkemys voisi olla perusteltu.
Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 35 §:n mukaan nimittäin määräenemmistöpäätös tarvitaan yhtiöjärjestyksen muuttamiseen, jos muutoksella lisätään osakkeenomistajan maksuvelvollisuutta yhtiötä kohtaan siten, että muutetaan vastike- "tai muuta maksuperustetta" taikka lisätään tai poistetaan maksuperuste. Toisaalta saman pykälän mukaan osakkeenomistajan suostumusta ei kuitenkaan tarvita, kun "vastikeperustetta muutetaan" siten, että vastikkeen perusteeksi otetaan muun perusteen tilalle luotettavasti mitattavissa tai arvioitavissa oleva hyödykkeen todellinen kulutus.
Olisi mielenkiintoista kuulla hallituksen puheenjohtajan perustelut sille, miksi hän katsoo, että kyseinen päätös vaatii määräenemmistön. Toivottavasti vastauksestani oli apua.
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Markus Talvio
Toimitusjohtaja, OTM
JuriNet Oy Asianajotoimistot
Aiheeseen liittyvää

Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
