Viikon kysymys: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
Yhtiössä on 4 erillistaloa (pientaloa) ja yhtiöjärjestyksessä todetaan että: "Osakkeenomistajat vastaavat hallitsemiensa rakennusten ja maa-alueiden rakentamisesta, huollosta, kunnossapidosta ja peruskorjaamisesta ensisijaisesti itse".
Kysymys: Pitääkö hallituksen tässäkin tapauksessa valvoa ja olla vastuullinen kunkin huoneiston korjauksista?
Entä 5-vuotis korjaussuunnitelmat, hallituksen vai osakkeenomistajien vastuulla?
Kysymys: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
Vastaus:
Osakkaan on kunnossapitotöitä tehdessään oltava riittävän huolellinen ja huolehdittava siitä, että hänen suorittamansa työt eivät vahingoita yhtiön vastuulla olevia rakennuksen osia.
Lain mukaan yhtiöllä on oikeus valvoa, että osakkeenomistajan kunnossapitotyö suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta, hyvän rakennustavan mukaisesti sekä noudattaen yhtiön tai toisen osakkeenomistajan asettamia ehtoja. Tässä suhteessa uusi asunto-osakeyhtiölaki on tuonut asiantilaan muutoksen, sillä aiemmassa laissa säädettiin yhtiön valvontaoikeudesta vain osakkaan muutostyön osalta. Yhtiön valvontaoikeus koskee myös tilanteita, kun osakas haluaa teettää kunnossapitotyön urakoitsijalla ym. ulkopuolisella taholla.
Lähtökohtana on, että kunnossapitotyön suorittava osakas vastaa viime kädessä itse vahingoista, jotka aiheutuvat kunnossapitotyöstä yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Toisaalta yhtiö on pääsääntöisesti velvollinen valvomaan kunnossapitotyötä. Vaikka laissa puhutaan yhtiön valvonta oikeudesta – ei velvollisuudesta – yhtiön johdon yleisistä tehtävistä seuraa, että hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus valvoa kunnossapitotyötä yhtiön ja muiden osakkeenomistajien edun valvomiseksi. Valvonta on järjestettävä silloin, kun kunnossapitotyö vaikuttaa merkittävästi yhtiön vastuulla oleviin rakennuksen osiin tai kiinteistöön. Yhtiöllä on velvollisuus valvontaan myös silloin, kun haitta voi aiheutua vain toiselle osakkeenomistajalle. Mikäli yhtiö laiminlyö valvonnan, ja vahinko olisi voitu valvonnalla estää, myös hallituksen jäsenet ja isännöitsijä voivat joutua korvausvastuuseen vahingosta.
Jotta yhtiö voisi toteuttaa valvontavelvollisuutensa, osakkeenomistaja on ilmoitusvelvollinen kunnossapitotyöstään silloin, kun kunnossapitotyö vaikuttaa muun kuin osakkaan itsensä vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan tai toisen osakkeenomistajan hallinnassa olevan asunnon käyttämiseen. Kunnossapitotyön suorittava osakas vastaa kaikista kunnossapitotyönsä kustannuksista mukaan lukien valvonnasta aiheutuvat kulut.
Jos kunnossapitovastuun jaosta halutaan poiketa yhtiöjärjestyksessä, poikkeaminen on syytä määritellä riittävän selkeästi. Kunnossapitoon sisältyy ainakin asunto-osakeyhtiölain mukaan paitsi juoksevat pienet korjaukset kuin vuosikorjaukset kuin myös suuremmat korjaushankkeet. Yhtiöjärjestyksen sanamuoto viittaisi näin ollen siihen, että 5-vuotis korjaukset kuuluisivat osakkeenomistajien vastuulle.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
- Vko 41: Puun kaato rivitalossa, kenen vastuulla?
- Vko 40: Kosteusvaurion kustannukset, kuka maksaa??
- Vko 39: Asuntokaupan purkaminen, mitä korvataan?
- Vko 38: Voiko vastuunjakoa vielä muuttaa?
- Vko 37: Seinä vinossa, kenen vastuu??
- Vko 36: Vastuu kylpyhuoneen vesieristeestä??
- Vko 35: Yhdenvertaisuus taloyhtiön remonteissa?
- Vko 34: Muutostyöilmoitusta ei käsitellä, miten toimia?
- Vko 33: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
- Vko 32: Onko osakkaalla oikeus vedota yhdenvertaisuuteen?
- Vko 31: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
- Vko 30: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
- Vko 29: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
- Vko 28: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
- Vko 27: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?
- Vko 26: Remonttitarpeiden pimittäminen
- Vko 25: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
- Vko 24: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
- Vko 23: Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
- Vko 22: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
- Vko 21: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
- Vko 20: Putkivuodon kustannuksien jako
- Vko 19: Parveke- ja hissiremontit
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!