• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Yhtiökokouksen laillisuus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 21.02.2025
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Olen saanut kutsun yhtiökokoukseen jälkikäteen. Kutsu tuli, kun kokous oli jo pidetty. Voinko vaatia hallitusta kutsumaan uutta kokousta koolle? Missä ajassa pyyntö on toimitettava hallitukselle?

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokouksen päätös voi olla mitätön mm. silloin, jos kokouskutsua koskevia säännöksiä on olennaisesti rikottu. Jos tällaisesta ei ole kysymys, voi päätös olla moitteenvaraisesti pätemätön. Tällöin siis osakkaan on moitittava yhtiökokouksen päätöstä lähinnä sillä perustella, että asian käsittelyssä ei ole noudatettu lain tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä. Moiteaika on 3 kuukautta päätöksen tekemisestä. Osakas voi luonnollisesti pyytää hallitukselta uutta kokousta kokouskutsussa olleen olennaisen menettelyvirheen vuoksi, jolloin hallitus voi arvioida, onko kyseessä kenties mitätön vai moitteenvaraisesti pätemätön päätös. Mitään erityistä määräaikaa ilmoitukselle ei ole, mutta kuten todettua, moitteenvaraisesti pätemätöntä päätöstä on moitittava edellä kerrotussa määräajassa. Jos näin ei tapahdu, päätöstä pidetään pätevänä.

Oleellista on kuitenkin selvittää se, onko kokouskutsun toimittamisessa tapahtunut virhe. Ratkaisevaa ei niinkään ole se, milloin osakas on saanut tosiasiallisesti kutsun vaan se, onko kutsu lähetetty yhtiöjärjestyksen tai asunto-osakeyhtiölain mukaisesti. Nykyisin kutsu on toimitettava vähintään 2 viikkoa ennen kokousta, ellei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty vielä pidempää aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kutsu on tullut jättää vähintään 2 viikkoa ennen kokousta postin kuljetettavaksi jokaiselle osakkaalle, jonka postiosoite on yhtiön tiedossa. Jos näin on toimittu, ei kokouskutsua koskevia säännöksiä ole rikottu.

Asianajaja Markku Halonen
Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton