Viikon kysymys: Yhtiökokouksen päätöksistä
Kuinka kauan yhtiökokouksen päätös on lainvoimainen? Kuinka pian viime kokouksessa päätetystä asiasta voi järjestää uuden kokouksen ja äänestää? Taloyhtiömme viimeisessä ylimääräisessä yhtiökokouksessa osakas jolla on äänienemmistö teki täysin mielivaltaisen päätöksen jota ei oltu etukäteen esitelty hallitukselle/kokouskutsussa. Asia koski vastikkeen määrää ja maksutapaa, joten se on kiireellinen päättää oikein. Käsittääkseni yksi henkilö ei voi päättää mielivaltaisesti ko. asioista vaikka olisikin äänienemmistö?
Vastaus:
Oletan, että asunto-osakeyhtiön yhtiökokous on tehnyt päätöksen laillisessa järjestyksessä ja päätösvaltaisena. Tällöin seuraava yhtiökokous voi muuttaa aiempaa päätöstään milloin tahansa, mutta muussa tapauksessa päätös on "pysyvä". Jos näin ei ole, on tilanne toinen. Yhtiökokous voi päättää vain sellaisista asioista, jotka on mainittu kokouskutsussa ja esityslistassa. Asunto-osakeyhtiölaissa on tarkoin määritelty, mistä asioista voi päättää ennemmistöpäätöksellä ja mistä määräenemmistöllä sekä se, mihin päätöksiin pitää saada kaikkien sellaisten osakkaiden suostumus, joiden velvollisuuksiin päätös vaikuttaa.
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Markus Talvio
OTM, Lakimies
JuriNet Tampere