Viikon kysymys: Yhtiövastikkeen korotus
© Adobe Stock
Syysyhtiökokous pidettiin 24.11.2022. Esityslistalla oli tavanomaiset asiat, mutta yhtiövastikkeen korotuksesta ei mainittu mitään.
En päässyt kokoukseen.
Toukokuussa 2023 sain kirjeen, jossa oli korotettu vastikkeenmaksulasku, alkaen 1.6.2023 ja mukana maininta syysyhtiökokouksen tekemästä vastikkeenmaksun korotuspäätöksestä. Päätös on mainittu kokouksen pöytäkirjassa. Kysyin asiaa isännöitsijältä, en saanut vastausta.
Nyt on alettu vaatia korotuksia maksuun.
En ole korotuksia maksanut, koska päätös on mielestäni mitätön. Olenko velvollinen maksamaan korotuksen tehdyllä päätöksellä?
Vastaus:
Lähtökohtaisesti yhtiökokous voi tehdä päätöksiä vain sellaisesta asiasta, josta on mainittu esityslistassa ja siten myös kokouskutsun liiteasiakirjoissa. Päätettävän asian sisältö on käytävä ilmi riittävän täsmällisesti yhtiökokouskutsusta.
Näin on säädetty, jotta osakkeenomistajat voisivat arvioida minkä tyyppisestä asiasta kussakin asiakohdassa on kysymys ja jos kyseessä on asiasta päättäminen, mikä on se konkreettinen asia jossa päätös tehdään.
Osakkeenomistaja voi moittia yhtiökokouksen päätöstä, jos asian käsittelyssä ei ole noudatettu menettelyä koskevia lain säännöksiä.
Jos kokoukseen ei ole toimitettu kutsua taikka kokouskutsua koskevia säännöksiä tai määräyksiä on olennaisesti rikottu, on kyse päätöksestä, joka on mitätön. Tällaisen päätöksen toimeenpano ei ole sallittua.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>
Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>