Yhtiökokouksen pitopaikka
Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025

Yhtiökokouksen pitopaikasta ei yhtiöjärjestyksessä ole yleensä määräyksiä. Lain 6-luvun 17 §:n nojalla on yhtiökokous pidettävä yhtiön kotipaikkakunnalla, ellei yhtiöjärjestyksessä ole tästä poikkeavia määräyksiä.
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää

Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.

YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.

Kiinteistöverot ulosmittauksessa - voiko isännöitsijää hakea korvausvastuuseen?
Mikä on isännöitsijän vastuu tilanteessa, jossa taloyhtiö on ajautunut tilanteeseen, että luotollinen tili on kunnolla miinuksella ja talonyhtiön kiinteistön tiedoista löytyy ulosmittausmerkintä, eikä isännöitsijä ole kertaakaan tilikauden aikana ottanut tilannetta taloyhtiön osakkaiden tai hallituksen kanssa esille?Entä mikä on toiminnantarkastajan vastuu edellä kuvatussa tilanteessa hänen antaessaan lausunnon, jonka mukaan mitään huomautettavaa ei ole löytynyt? Voiko luottotietojen menettämisestä vaatia em. kuvatussa tilanteessa isännöitsijältä ja toiminnantarkastajalta korvausta ja onko jokin kaava, jolla korvauksen suuruus lasketaan?Lisäkommentti:Kiinteistö on ulosmitattu maksamattomien kiinteistöverojen vuoksi. Lisäksi perinnässä noin 15 000 euron edestä laskuja pidemmältä ajalta ja vesilaskut 2 vuoden ajalta. Paljon on maksettu pieni osa laskuista, jotta vältyttäisiin ulosmittaukselta.Näitä virheitä nyt korjataan ylimääräisellä yhtiövastikkeilla/vastikkeen korotuksilla ja tavallaan syyttömätkin, jotka ovat taloon tulleet isännöitsijän vaihdon jälkeen maksavat edellisten virheet. Olisikohan isännöitsijä/hallitus mitenkään korvausvelvollinen?

Viikon kysymys: Muutostyöilmoitusta ei käsitellä, miten toimia?
Haluaisimme tehdä rivitaloomme toisen takan, vanha on huonolla paikalla ja avotakka. Takkaa vastustaa vain yksi asunto viidestä asunnosta! Kaikki kuvat on takkavalmistajalta jne.. olen pyytänyt ylimääräistä yhtiökokousta siinä onnistumatta, aina jotain ihme selityksiä.Lopulta hallituksen pj sanoi ettei meinaa sitä järjestää. 3.8.2011 vein kirjallisen pyynnön ylimääräisestä yhtiökokouksesta ja takan tarpeesta. Miten tästä eteen päin minun kannattaisi toimia jos hallitus ei meinaa sitä järjestää?

Ota nämä asiat huomioon valaistuksen suunnittelussa
Uudisrakennuksessa valaistussuunnittelu kannattaa ajoittaa ennen tai yhtäaikaisesti sähkösuunnittelun kanssa, jotta sähkönsyöttöpisteitä saadaan tarvittava määrä oikeisiin kohtiin. Remontoitavassa kohteessa, jossa sisäkatto ja sisäseinät uudistetaan, ollaan otollisessa tilanteessa myös valaistuksen kohentamisen kannalta. Tässä artikkelissa LedStoren Janne Halttu antaa vinkit valaistuksen suunnitteluun.

Pieni, mutta tärkeä remontti: ilmanvaihto kuntoon taloyhtiössä
Jo lakikin vaatii, että taloyhtiössä on järjestettävä jokaiseen asuntoon toimiva ilmanvaihto. Viime kädessä asia on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Monessa taloyhtiössä asiat ovat retuperällä, mutta hienosti hoidettuja esimerkkejäkin löytyy. Ilmanvaihto on useimmiten saatettavissa kuntoon pienellä rahalla ja vaivalla, joten miksi teidän taloyhtiössänne ei tartuttaisi tuumasta toimeen?