• Etusivu
  • Remontti

Yleistä pelastuslaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Pelastuslain tavoitteena on parantaa ihmisten turvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Toisaalta tavoitteena on myös, että tilanteessa jossa onnettomuuden uhka on olemassa tai sen tapahduttua ihmiset pelastetaan, tärkeät toiminnot turvataan sekä onnettomuuden seurauksia rajoitettaan.

Lain soveltamisala

Pelastuslaissa säädetään ihmisten, yritysten sekä muiden yhteisöjen ja oikeushenkilöiden velvollisuudesta

  1. ehkäistä tulipaloja ja muita onnettomuuksia
  2. varautua onnettomuuksiin sekä toimintaan onnettomuuksien uhatessa ja sattuessa
  3. rajoittaa onnettomuuksien seurauksia
  4. rakentaa ja ylläpitää väestönsuojia
  5. osallistua pelastustoiminnan tehtäviin ja väestönsuojelukoulutukseen

Laissa säädetään lisäksi pelastustoimen viranomaisten:

  1. tehtävästä ohjata, neuvoa, valistaa ja valvoa edellä tarkoitettuja tahoja momentissa säädettyjen velvollisuuksien täyttämisessä
  2. kiireellisistä tehtävistä, joiden tarkoituksena on pelastaa ja suojata ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä onnettomuuden uhatessa tai sattuessa sekä rajoittaa onnettomuudesta aiheutuvia vahinkoja ja lieventää onnettomuuden seurauksia (pelastustoiminta)
  3. organisaatiosta, hallinnosta ja toimivallasta

Yleinen toiminta- ja huolellisuusvelvollisuus

Yleisellä toimintavelvollisuudella tarkoitetaan, että jokainen, joka huomaa tai saa tietää tulipalon syttyneen tai muun onnettomuuden tapahtuneen tai uhkaavan eikä voi heti sammuttaa paloa tai torjua vaaraa, on velvollinen viipymättä ilmoittamaan siitä vaarassa oleville, tekemään hätäilmoituksen sekä ryhtymään kykynsä mukaan pelastustoimenpiteisiin.

Huolellisuusvelvollisuudella sen sijaan tarkoitettaan, että jokaisen on oltava huolellinen tulipalon tai muun onnettomuuden, vaaran ja vahingon välttämiseksi. Jokaisen on lisäksi määräysvaltansa piirissä valvottava, että tulipalon ja muun onnettomuuden ehkäisemiseksi ja henkilöturvallisuuden varmistamiseksi annettuja säännöksiä ja määräyksiä noudatetaan.

Varovaisuus tulen käsittelyssä

Tulta sekä syttyvää, räjähtävää tai muuta vaarallista ainetta on käsiteltävä huolellisesti ja riittävää varovaisuutta noudattaen. Ryhdyttäessä tulityöhön tai sellaiseen korjaustyöhön tai muuhun työhön, jonka johdosta tulipalon tai muun onnettomuuden vaara tuntuvasti lisääntyy, on huolehdittava riittävistä varotoimista.

Lähde: Finlex.fi

Remontti
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201111_28853.jpg
Ovet ja ikkunat
Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20204_63926.jpg
Ilmanvaihtoremontilla parempi asumisviihtyvyys ja pienempi energialasku
Monissa rivitaloyhtiöissä suunnitellaan parhaillaan erilaisia remontteja, tavoitteena energiasäästö. Lämmöntalteenotolla varustetulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.Monissa vanhemmissa rivitaloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla (katolla on huippuimuri tai lieden yläpuolella talotuuletin) tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Ilmanvaihdon kasvattaminen vanhalla järjestelmällä aiheuttaisi lisää turhaa energian kulutusta ja korvausilmaventtiilien asentaminen vedon tunnetta. Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuleekin pitkällä aikavälillä edullisemmaksi ja lisää asumismukavuutta.
puu kaatunut aidan päälle
Viikon kysymys: Taloyhtiön pihassa kaatuu puu - kenen vastuu?
Myrskyt aiheuttavat paljon tuhoa etenkin haja-asutusalueilla. Vahinkojen moninaisuus saa minut pohtimaan taloyhtiön ja hallituksen vastuuta tilanteessa, jossa asuntoyhtiön tontilla oleva puu kaatuu ja aiheuttaa henkilövahingon.Edustamani taloyhtiö sijaitsee kaupungin omistamalla vuokratontilla. Tontti on puistomainen ja seillä kasvaa runsaasti puita. Tähänastinen käytäntö puiden kaatamisen suhteen on ollut se, että vuokranantaja on sallinut noin kolmen puun kaatamisen kerrallaan vuokraajan kustantamana.Vuokratonttia ei omista taloyhtiö, ei myöskään siellä kasvavaa puustoa. Kysymykseni kuuluu:1) Voiko taloyhtiö edellyttää vuokranantajaa ryhtymään toimenpiteisiin - ne myös kustantaen - puuston määrän pienentämiseksi ainakin niin, että asiantuntijoiden toimesta huonokuntoisiksi aiheutuneet puut poistetaan. Asiantuntemusta on vuokranantajalla (kaupungilla).2) Jos siis kaatuva puu vahingoittaa henkilöä, kenen on vastuu?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Pienennä sähkölaskuasi käyttämällä pesutupaa
Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö väheni viime vuosikymmeninä. Pyykit alettiin pestä kotona omalla koneella ja kuivata kalliisti kuivausrummulla tai valitettavan usein jopa sisällä asuinhuoneissa. Monet asukkaat mieltävät edelleen yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelevat vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, nykyaikainen pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle.
Pieni keraaminen talo ikkunan edessä käärittynä kaulaliinaan
Onko nyt energiaremontin aika? Älä anna korjausvelan kasvaa
Turhien kulujen syntymisen estäminen sekä olemassa olevien kulujen pienentäminen kestävälle tasolle on tärkeää jokaisessa taloyhtiössä. Vuonna 2026 voimaan tulevat energiatehokkuusmääräykset antavat nyt alkusysäyksen keskustelulle: onko omassa taloyhtiössä aiheellista toteuttaa energiaremontti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton