• Etusivu
  • Remontti

Pienennä sähkölaskuasi käyttämällä pesutupaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 03.05.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö väheni viime vuosikymmeninä. Pyykit alettiin pestä kotona omalla koneella ja kuivata kalliisti kuivausrummulla tai valitettavan usein jopa sisällä asuinhuoneissa. Monet asukkaat mieltävät edelleen yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelevat vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, nykyaikainen pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle.

Vesikiertoisen Velco-puhaltimen toimintaperiaate eroaa perinteisistä sähkökuivaimista tavalla, joka tekee sen hyvin energiataloudelliseksi. Velco-järjestelmässä lämmin käyttövesi luovuttaa kennostoon lämpöä, joka puhalletaan kuivaushuoneeseen. Vettä kiertää laitteessa noin 400 litraa per kuivauskerta ja veden lämpötila laskee vain muutaman asteen. Vesi jatkaa matkaansa takaisin kattilaan uudelleen lämmitettäväksi eli se ei mene hukkaan.

Kuivaushuoneeseen puhallettava ilma on alle 40 asteista. Tämän ansiosta pyykki kuivuu sileämpänä ja pehmeämpänä. Järjestelmään kuuluu olennaisena osana myös kattopuhallin, joka poistaa kostean ilman ulos, joten pesutuvan ilma pysyy raikkaana ja hyväntuoksuisena – kuten pyykkikin. Sisälle johdettava korvausilma suodatetaan laadukkaan suodattimen läpi. Laitteistossa oleva anturi tunnustelee jatkuvasti kuivaushuoneen lämpötilaa ja kosteutta. Kun pyykki on kuivaa, laite sammuu itsestään eikä turhaa käyttöä synny. Velco-järjestelmän käyttö onkin sekä ekologista että ystävällistä asukkaiden kukkarolle. Asukkaille käytännöllisestä kuivaushuoneesta on iloa myös asuinviihtyvyyden kannalta. Pyykin kuivaaminen sisätiloissa on paitsi epäesteettistä ja tilaa vievää myös merkittävä haitta sisäilmalle. Pyykin kuivaaminen sille varatussa tilassa vähentää sisäilmaongelmia ja niistä johtuvia turhia sairastumisia. Suuri etu käyttäjälle on pyykin nopea kuivuminen. Pyykkiä ei tarvitse jättää yhteisiin tilohin yön yli.

Velco-kuivausjärjestelmä säästää valtavasti sähköä verrattuna perinteisiin kuivauslaitteisiin. Koko laitteiston – kuivaimen ja poistopuhaltimen – sähkönkulutus on VTT:n tutkimuksen mukaan yhteensä alle 300 W tunnissa, kun perinteisessä kuivaushuoneessa pelkkä sähkökäyttöinen kuivuri saattaa kuluttaa jopa yli 10 000 W tunnissa ja pyykin kuivumisaika on silti huomattavasti pidempi. Näin suuri ero näkyy jo asukkaiden maksamissa vuokrissa ja vastikkeissa.

Viime aikoina ollaan kiinnitetty enemmän huomiota energiansäästämiseen tähtääviin toimenpiteisiin. Tämä on luonut tarvetta pesutupienkin hyödyntämiseen. Niiden suosio onkin alkanut taas osoittaa elpymisen merkkejä. Yhteiskunnallisestikin ajatellen tästä kehityksestä on syytä iloita, sillä korkea käyttöaste yhdistettynä nykyaikaisiin kuivausjärjestelmiin näkyy merkittävällä tavalla rakennuskannan korjauskulujen sekä energiankulutuksen selvänä vähenemisenä.

Velco
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
201811_55398.jpg
Hormien kunnostus takaa turvallisuuden
Hyväkuntoinen piippu on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. On hyvä muistaa, että piiput eivät ole koskaan ikuisia, ja vanha piippu saattaakin olla vakava turvallisuusriski. Kannattaakin pyytää aika ajoin nuohoojalta arvio piipun kunnosta. Itse piipun kunnostus kannattaa jättää aina ammattilaisen huoleksi.
20226_78714.jpg
Hajuhaitta naapurista?
Kuka on velvollinen korvaamaan hajunpoiston kustannukset, jotka ovat aiheutuneet naapuriasunnon tupakoinnista parvekkeella?Asuntomme ainoa ilmanottoaukko sijaitsee noin 3 metriä naapurimme parvekkeelta, josta tupakansavu kulkeutuu asuntoomme. Taloyhtiön hallitus on ilmoittanut, että se ei voi kieltää parveketupakointia. Yläpuolella olevan asunnon omistaja ei myöskään suostu kieltämään vuokralaisilta parveketupakointia vedoten yhdenvertaisuuslakiin. Myöskään terveystarkastaja ei ole saanut tupakointia loppumaan, on kyllä todennut että asunnossamme on erittäin tunkkainen ja raskas ilma.
20218_71925.jpg
Tulevaisuuden lukitusratkaisut helpottamaan kulkemista kodeissa
Koulujen alkaminen, lapset ja avaimet – eikä aikaakaan, kun avaimet hukassa. Avaimia ei näy eikä kuulu, mikä tietää pahimmassa tapauksessa lukoston uudelleensarjoittamista ja rahan menoa. Onneksi arjen avuksi on tullut moderneja lukitusratkaisuja, jotka helpottavat elämää. Perinteisen mekaanisen avaimen rinnalla on nyt uusia, käteviä ja turvallisia tapoja avata kodin ovi. Digitaaliset ja avaimettomat ratkaisut valtaavat alaa ja ovien lukituksia. Mistä on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton