Äänieristyksen parantaminen vanhoissa kerros- ja rivitaloissa
Esimerkiksi ISOVER KL-37 sopii hyvin väliseinän eristeeksi.
Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalossa? Kuinka voidaan hiljentää viereisistä huoneista, huoneistoista tai yläkerrasta tulevia ääniä? Entä kuinka paljon esimerkiksi yksi kipsilevy suoraan seinään kiinnitettynä parantaa äänieristystä verrattuna vaikkapa villa- ja kipsilevyyn tai kahteen kipsilevykerrokseen? Voiko kattoon lisätä jonkin eristeen? Entä miten ontot lastulevyseinät kannattaa äänieristää?
Tässä monia kysymyksiä, joita nousee mieleen, kun ahdistus omassa asunnossa nousee naapurista kuuluvien äänien vuoksi. Lue ISOVERin asiantuntijan vastaukset kysymyksiin
Kysymys: miten voin parantaa äänieristystä kerrostalon seinissä?
Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalon seinissä, ts. hiljentää viereisistä huoneistoista tulevia ääniä? Talo on rakennettu vuonna 1952 ja huoneistojen väliset seinät lienevät tiiltä tai betonia. Isokin operaatio on mahdollinen. Ja vielä yksityiskohtaisesti; kuinka paljon esimerkiksi yksi kipsilevy suoraan seinään kiinnitettynä parantaa äänieristystä verrattuna vaikkapa villa- ja kipsilevyyn tai kahteen kipsilevykerrokseen?
VASTAUS:
Ääneneristyksessä pitää huomioida monta eri asiaa. Pelkkä seinän parantaminen ei välttämättä ratkaise kaikkia ongelmia, koska ääni voi siirtyä rakojen, rungon tai vaikka ikkunoiden kautta. Mikäli nämä asiat eivät ole liian merkittäviä, niin silloin voidaan käsitellä esittämiäsi vaihtoehtoja. Se, että laitetaan kipsi suoraan betonin/tiilen päälle ei välttämättä auta paljoakaan. Olennaisinta on, että uusi pintamassa (kipsilevy) on ns. joustavasti kiinni. Tämä voidaan tehdä esim. Gyprocin akustisilla jousirangoilla. Kyseessä olevaa rakennetta voidaan vielä hieman parantaa laittamalla villaa rankojen väliin (ISOVER KH).
Mikäli halutaan parantaa rakennetta merkittävästi, niin silloin kannattaa tehdä uusi ranka irti vanhasta seinästä esimerkiksi näin:
- vanha seinä
- 10 mm ilmarako
- 70 mm koolaus (ISOVER KL 37 väliin)
- Gyprocin akustoranka (ISOVER KH väliin)
- kaksinkertainen kipsilevy (mieluiten Gyproc GEK ERIKOISKOVA).
Tällä tavalla saadaan jo merkittävä parannus, jos ääni ei tule muuta kautta. Kaikki saumat/raot tietysti tiivistetään akryylimassalla. Yhden ja kahden kipsilevyn ero on noin 3-4 dB (tämä riippuu paljon itse rakenteesta).
Kysymys: miten voin vaimentaa yläkerrasta kuuluvia ääniä?
Asumme vuonna 1969 rakennetussa kerrostalossa, jonka äänieristeet ovat olemattomat. Voimmeko mitenkään saada pienemmäksi ääniä, jotka tulevat makuuhuoneemme yläpuolella sijaitsevasta asunnosta? Voiko kattoon lisätä jonkun eristeen?
VASTAUS:
Ääneneristyksessä on tietysti hyvä tietää, minkä taajuuksisia ääniä välipohjan läpi kuuluu. Jos rakenne on tiedossa, niin se auttaa monessa kohtaa. Oletetaan, että kyse on betonivälipohjasta tai jostain vastaavasta, jolla yleensä on kuitenkin jonkinlainen ääneneristävyys. Ongelmaksi voi tietysti tulla sivutiesiirtymä, eli kun katon eristävyyttä parantaa, niin ääni tuleekin seinien kautta. Ensiksi suosittelemme, että kaikki reunat käydään läpi ja tiivistetään. Näin varmistetaan, ettei mitään reikiä/rakoja ole.
Huonekorkeus saattaa joskus olla rajoittava tekijä. Korkeassa huoneessa voidaan tehdä ns. alaslaskettu katto. Toisin sanoen rakennetaan uusi sisäkatto irti vanhasta katosta (min. 50mm) koolamalla ja väliin asennetaan villat esim. ISOVER KL-37. Koolauksen alapuolelle asennetaan akustinen jousiranka Gyproc AP 25 mm. Jousirankaan kiinni kaksi kipsilevyä esim. Gyproc GN 13 mm. Reunat tiivistetään seinään esim. akryylimassalla ja saumat tasoitetaan normaalilla levytasoitteella.
Kysymys: miten ontot lastulevyseinät kannattaa ääneneristää?
Vuonna -81 valmistuneessa rivitaloasunnossamme on alakerran makuuhuoneiden välillä onneton äänieristys. Rakenne on ontto ja kummallakin puolella on lastulevyt. Ajattelin avata seinän toiselta puolelta ja laittaa sisälle eristevillaa. Nykyisen lastulevyn ajattelin korvata kipsilevyllä (ehkä kaksinkertaisella). Saumoja peitettäisiin akryylimassalla. Mitä eristettä suosittelette käytettäväksi? Mitä muita vinkkejä teillä on antaa?
Tärkeimmät kysymykset ovat seuraavia: Onko jotain syytä miksi rakenne on jätetty ontoksi, esimerkiksi tuuletuksen takia? Pitääkö sinne jättää ilmarako vai voiko eristeellä täyttää koko tyhjän tilan? Tilaa villalle on noin 10 cm. Kiitos etukäteen!
VASTAUS:
Suosittelemme väliseinien ääneneristeeksi kevyttä mineraalivillaa, eli esimerkiksi ISOVER KL-37. Eristettä kannattaa laittaa koko runkotila täyteen. Jos seinissä on mahdollista käyttää tuplalevytystä, auttaa se huomattavasti ääneneristävyydessä. Kipsilevysaumat saumataan tasoitteella ja reunat tiivistetään esimerkiksi akryylimassalla.
Kysymyksestä ei ilmene se, onko kyse huoneistojen välisestä, vai vain asunnon sisäisestä seinästä. Yleensä villan pois jättämiseen on ollut syynä se, ettei ole haluttu satsata rakennusakustiikkaan. Jotta saavutetaan paras lopputulos, olisi makuuhuoneiden ovissa hyvä käyttää myös kynnyksiä, jolla varmistetaan lopullinen ääneneristävyys. Seinärakenteen tuuletukseen ei pitäisi olla tarvetta.
Kysymys: miten voin parantaa kerrostalossa äänieristystä, kun naapurin äänet kuuluvat asuntooni?
En tiedä mitä tehdä, kun vuonna 1951 rakennetussa kerrostalokaksiossani (40 m2) naapurin puhe ja muut äänet kuuluvat selkeästi. Samoin minun asuntoni äänet kuuluvat naapuriasuntoon. Minulla on vain yksi olohuoneen seinä, jonka takana asuu naapuri. Asun päätyhuoneistossa toiseksi ylimmässä kerroksessa. Olen valmis remontoimaan, jotta haitta poistuisi. Mitä otan huomioon remontoidessani, että äänieristävyys paranisi?
VASTAUS:
Et ole ongelmasi kanssa yksin. Vastaavia rakenteita löytyy maastamme pilvin pimein. Rakenne on tyypillinen kohteissa, missä vanhoista isoista asunnoista on tehty pienempiä huoneistoja. Väliseinissä käytettiin aikanaan usien materiaalina kevytbetonia tai ns. "kananpaska"tiiliä. Äänen eristäminen on aina tapauskohtaista. Ensiksi kannattaa tukkia kaikki mahdolliset reiät akryylimassalla (esim. listojen takaa). Ääni saattaa tulla myös ilmanvaihto-/tuuletusrei'istä. Sivutiesiirtymät (runkoa pitkin kulkevat äänet) voivat kuitenkin vähentää tavoiteltua eristävyyttä.
ISOVERin korjausehdotus rakenteelle on seuraavanlainen:
- vanha seinä
- vähintään 10 mm ilmarako
- esim. 70 mm puuranka + ISOVER KL-37 70 mm väliin
- Gyprocin akustinen jousiranka (AP) + väliin Isover KH 30 mm
- 2 x Gyproc GEK kipsilevy.
Reunat tiivistetään ympäröiviin rakenteisiin akryylimassalla ja levyjen saumaus tehdään normaalisti.
Huomio
Tiesitkö, että kaikki eristeet eivät eristä ääntä? Onneksi ISOVERilta löydät ratkaisut tähänkin ongelmaan.
ISOVER-eristeet antavat hyvän ääneneristävyyden erityisesti kaksinkertaisessa rakenteessa. Tällainen saadaan kahdesta yksinkertaisen rakenteen tapaan toimivasta massiivisesta seinämästä (esim. kaksi laattaa tai kipsilevyä) ja niiden väliin sijoitettavasta hyvin ääntä absorboivasta materiaalista, kuten ISOVER-mineraalivilla.
Seinien ja välipohjien ilmavälin täyttämiseen suosittelemme erityisesti kevyitä ISOVER-rakennuseristeitä kuten ISOVER KL-AKU ja KT-AKU. Jos ääneneristyksen lisäksi tarvitaan lämmöneristyskykyä, kuten ulkoseinissä, valitaan tuotteeksi esim. KL-33. Nämä tuotteet ovat pehmeitä, joustavia ja helposti kokoonpuristuvia.