• Etusivu
  • Remontti

Putkistojen lämpöhäviöt minimiin– putkieristeellä on väliä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Julkaistu 15.05.2017
20175_49231.jpg

Marko Hjelt

Tiesitkö, että putkiremonttien oikeat eristysvalinnat säästävät energiaa ja pidentävät putkistojen elinkaarta? Putkiremontit kuuluvat julkisivukorjausten ohella taloyhtiöiden kalleimpiin hankkeisiin. Huolella suunniteltu toteutus tuottaa tuloksen, jota ei tarvitse ryhtyä samalla vuosikymmenellä paikkailemaan. Putkiremonteissa oikealla eristyksellä säästetään energiaa sekä pidennetään putkistojen elinkaarta. Oikealla eristyksellä on suuri taloudellinen merkitys.

– Taloteknisten putkistojen elinkaareksi arvioidaan 25–30 vuotta. Elinkaaren pituuteen voidaan vaikuttaa kuitenkin suunnitteluvaiheessa valitsemalla virtaaman mukaan oikeat putkikoot kohteeseen sekä parhaat mahdolliset ja kestävät materiaalit. Toki elinkaareen vaikuttaa myös asennuksen laatu, painottaa ISOVER Teknisten eristeiden avainasiakaspäällikkö Marko Hjelt Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:stä.

Putkistoeristeiden tehtävänä on äänieristyksen lisäksi estää mahdollinen kondensoituminen ja lämpöhäviöt. Mitä enemmän energiasta maksetaan ja mitä energiatehokkaampia rakennuksista halutaan, sitä tärkeämpää on, että putkistojen lämpöhäviöt saadaan estettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Milloin putket kannattaa eristää?

Marko Hjelt kertoo kuulevansa ihmettelyä, kannattaako niitä putkia eristää, kun se lämpö joka tapauksessa kuitenkin jää talon sisälle. Kysymys on samantapaisesta ajatusharhasta, jota esiintyi hehkulampuista luovuttaessa. Vielä muutama vuosi sitten moni ajatteli, ettei haittaa, vaikka lamppu hohkaa lämpöä samalla kuin se valaisee. Samaa asuntoahan se lämmittää. Hehkulampulla lämmittäminen ei vain ole kovin tehokas tapa käyttää sähköä.

– Niin remontoitavan kerrostalon kuin uudiskohteenkin putket kulkevat usein käytävissä tai kuiluissa. Kuiluissa ja käytävissä kulkevien putkien lämmönluovutuspinnat ovat todella suuret. Jos putkia ei ole eristetty ollenkaan tai eristyksen laatu on huononpuoleinen, on käytävässä kuuma. Kuilu toimii eräänlaisena patterina. Kun asuntojen ulko-ovet ovat kiinni käytävän suuntaan, lämpö voi karata ulos aina ulko-ovea avattaessa, Marko Hjelt selittää.

– Käytävän ja pihan lämmittäminen ei todellakaan kannata! Käyttöveden lämmitykseen käytettävän energian määrällä on myös melkoinen merkitys. – Käyttöveden vasteaika – siis milloin hanasta alkaa tulla lämmintä vettä – riippuu paitsi valitusta tekniikasta, myös eristeiden ja niiden asennuksen laadusta. Sama koskee tietysti myös kylmää vettä. Hyvin eristetyssä putkistossa kylmä käyttövesi ei pääse lämpenemään niin nopeasti.

– Energianhinnan nousulle emme taloyhtiöissä paljoakaan voi vaikuttaa, mutta energiankulutukseen voimme, Marko Hjelt muistuttaa.

Käyttöveden vasteaika – siis milloin hanasta alkaa tulla lämmintä vettä – riippuu paitsi valitusta tekniikasta, myös eristeiden ja niiden asennuksen laadusta.
Käyttöveden vasteaika – siis milloin hanasta alkaa tulla lämmintä vettä – riippuu paitsi valitusta tekniikasta, myös eristeiden ja niiden asennuksen laadusta.

Oikeat eristeet oikeaan paikkaan – pysty- vai vaakakuituiset putkikourueristeet?

Mikä tahansa eriste ei kuitenkaan toimi parhaalla mahdollisella tavalla putkistoja eristettäessäkään. Markkinoilla on monenlaisia putkieristyskouruja, joiden eristyskyvyssä ja asennustekniikassa on eroja. Myös erityisesti näkyviin jäävien eristysten ulkonäköön kannattaa myös kiinnittää huomiota.

– Markkinoilla olevista putkikourueristeistä kevyet ja taipuisat putkikourut ovat ns. pystykuituisia ja ns. kovat kourut vaakakuituisia.

– Vaakakuituisten putkikourujen lämmöneristyskyky on useita milliwatteja pystykuituisia putkikourujen lämmöneristyskykyä parempi. Ne ovat myös turvallisempia asentaa.

Pystykuituisten putkikourujen asennustapa saattaa aiheuttaa putkistojen kulmissa aukeamista ja siten suuria lämpöhäviöitä sekä kondensoitumista. Sitä on kuitenkin vaikea asennustilanteessa huomata, koska kourut ovat alumiinipintaisia.

Marko Hjelt painottaa, että kovien putkikourujen asennus on tehtävä TTRyl 2002 asennusohjeiden mukaisesti.

20175_49233.jpg
Huomio

Huomio

Putkikourujen laatuvaatimukset

Suomessa putkikouruilta edellytettävät laatuvaatimukset löytyvät rakentamisen yleisistä laatuvaatimuksista (TTRyl 2002). Putkikourujen vaatimukset kerrotaan lvi-korteissa, joihin viitataan rakentamisen yleisissä laatuvaatimuksissa. Lvi-korteissa mm. kerrotaan kourujen lämmöneristysvaatimukset eri keskilämpötiloissa sekä sarjapaksuudet.

Putkikouruilla on myös oltava CE-merkki sekä suoritustasoilmoitus (DoP), joka kertoo mm. tuotteiden lämmöneristyskyvyn eri keskilämpötiloissa.

– Kun näitä dokumentteja (Lvi-korttia 50-10344 ja valmistajan ilmoittamaa DoP) verrataan lämmöneristävyyden osalta keskenään päästään varmasti oikeisiin ratkaisuihin, Marko Hjelt lupaa.

20175_49230.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Remontti
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_45973.jpg
Suunnitteluohjelmia ja laskureita suunnittelijoiden käyttöön
ISOVER on kerännyt apuvälineitä helpottamaan hyvien ja toimintavarmojen rakenteiden suunnittelua ja toteutusta.Rakennekirjastosta löytyvät rakennekuvat esitettynä ISOVER-lämmöneristeratkaisuilla. Suunnitteluohjelmien alla esitellään suunnittelijoiden käyttöön arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa tarvittavia apuohjelmia. Ääni- ja paloteknisten rakenteiden kautta pureudutaan näihin suunnittelussa tarvittaviin lämmöneristeitä koskeviin rakenneominaisuuksiin ja näistä osioista pääsee edelleen rakennekuviin kuten rakennekirjastostakin.
201610_47636.jpg
Vaikuta asukkaiden arkeen ja mukavuuteen
Millä tahansa eristemateriaalilla voidaan saavuttaa rakennuksen energiatehokkuusvaatimukset, mutta eristemateriaalien ääneneristys- ja palo-ominaisuuksissa sekä ekologisuudessa on eroja. Eristevalinnalla on vaikutusta asumisen mukavuuteen ja rakennuksen terveyteen, joten esimerkiksi rakennuksen lisäeristyksen yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota materiaalivalintaan. Lasivillan käyttöön kohdistuu kuitenkin myös ennakkoluuloja. Tässä kirjoituksessa pureudumme muun muassa taloyhtiöiden asukkaita askarruttaneeseen kysymykseen lasivillan kosteuden kestosta esimerkiksi rakenteilla olevan julkisivun altistuessa sateelle.
20176_49695.jpg
Kerrostalon julkisivun lisäeristys
uonna 1974 valmistunut kerrostalon energiatehokkuutta parannettiin julkisivuremontin yhteydessä.
201810_55015.jpg
Pumppurappaus nopeuttaa linjasaneerausta
Kahdeksankerroksisen kerrostalon kaikkien 56:n asunnon kylpyhuoneiden seinät tasoitetaan pumppurappauksella. Someron Laaturappaus Oy:n tehokkaat koneet nostavat laastia 10 000 kg päivässä kerrostalon uumeniin. Ainoana yrityksenä Suomessa laastia saadaan tarvittaessa nousemaan jopa 100 metrin korkeuteen. Petri Mäkinen, yrityksen toimitusjohtaja, kertoo kiirettä pitäneen. Tänä vuonna kohteita on pumppurapattu noin 1500.
20222_76752.jpg
Linjalattiakaivo antaa vapautta toteutukseen - märkätilojen remon­tointi taloyh­tiössä
Vieser Line on ainoa kotimainen linjalattiakaivo. Sen innovatiivisuus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia ainutlaatuisiin kylpyhuoneratkaisuihin myös taloyhtiöiden remonttikohteissa. Tyylikkään designkannen alla on aina helposti asennettava ja puhdistettava sekä käytössä turvallinen ja tehokas lattiakaivojärjestelmä.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton