• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiön talousarvio

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2025
202110_72900.jpg

Talousarvion laatiminen

Talousarvio on taloyhtiön toimintasuunnitelma ja sen laatii yleensä hallitus tai isännöitsijä hallituksen ohjeiden perusteella. Talousarvion keskeisin tarkoitus on selvittää yhtiövastikkeiden suuruus ja näin ollen sen laatiminen perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen vastikkeiden määräämisperusteista. Hallitus esittää talousarvioehdotuksen yhtiökokoukselle, joka vahvistaa sen viralliseksi talousarvioksi.

Talousarvio on hyvä tehdä tuloslaskelmakaavan mukaisesti ja sitä voidaan tarkentaa tarvittavilla yksityiskohdilla. Talousarvion laadinta lähtee kulujen arvioinnista. Ensimmäisenä arvioidaan kiinteistön hoitomenot sekä ne aktivoitavat kulut, jotka on suunniteltu katettavan hoitovastikkeilla. Hoitomenojen jälkeen arvioidaan kiinteistön muut tuotot, kuten vuokrat sekä käyttökorvaukset ja näin jäljelle jää osakkailta perittävillä hoitovastikkeilla katettavat kulut. Jos edellisen vuoden talousarvio on toteutunut ylijäämäisenä, eli vastikkeina perittävät tulot ovat ylittäneet niillä katettavat kulut, otetaan tämä ylijäämä vastikkeiden arvioinnissa huomioon. Vastaavasti otetaan huomioon myös edellisen vuoden alijäämä, jolloin vastike voi olla talousarvion osoittamaa suurempi.

Jos taloyhtiöllä on pankkilainoja, tulee niistä tehdä lainakohtaiset talousarviot. Samoin kuin hoitovastikkeiden määrittelyssä, ensin arvioidaan lyhennyksiin, korkoihin ja lainanhoitokuluihin kuluvat menot, jolloin saadaan selville pääomavastikkeina perittävä määrä.

Talousarvion seuranta

Talousarvion toteutumista on hyvä seurata koko tilikauden ajan, jotta sen mahdollisiin poikkeamiin voidaan reagoida nopeasti. Jos taloyhtiössä huomataan esimerkiksi suuri akuutti korjaustarve, tulee hallituksen tai isännöitsijän tarkistaa talousarviota ja hyväksyttää se ylimääräisellä yhtiökokouksella. Näin osakkailta perittävän yhtiövastikkeen määrää voidaan haluttaessa korottaa kesken tilikauden ja ylimääräiset kulut saadaan jaettua tasaisemmin.

Isännöitsijän voi olla mielekästä seurata talousarviota kuukausittain, kun taas hallitukselle voi riittää neljännesvuosittainen seuranta. Tarve ja tilanne luonnollisestikin ratkaisevat.
202110_72901.jpg

Talousarvion toteutuminen

Tilikauden päätyttyä hallituksen tulee esittää yhtiökokoukselle talousarvion toteutuminen. Talousarvion toteutuminen esitetään toimintakertomuksessa, jossa on annettava lisäksi riittävä selvitys mahdollisista olennaisista poikkeamista talousarvioon nähden. Talousarvio toteutumista koskevat tiedot annetaan vakiintuneen käytännön mukaan vertailulaskelmalla, jossa tilikauden talousarviota ja toteutuneita lukuja vertaillaan keskenään sekä euromääräisesti että prosentuaalisesti. Olennaisia poikkeamia, jotka täytyy siis selittää laskelmien lisäksi myös sanallisesti, ovat esimerkiksi suuriin korjaushankkeisiin liittyvät kustannuspoikkeamat. Selityksessä tulee käydä poikkeaman suuruuden lisäksi ilmi myös poikkeamaan johtaneet syyt.

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiövastike
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.Yhtiövastikkeella voidaan kattaa mm. seuraavia kulueriä:kiinteistön hankinta ja rakentaminen;kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.Yhtiövastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on yhtiövastikkeen maksuperusteena.Lähde:FINLEX
myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
20143_38204.jpg
Älä anna sadeveden tunkeutua perustuksiin
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta. Laadukas sadevesijärjestelmä kestää sateen lisäksi myös jään, lumen ja auringon vaikutukset haalistumatta vuodesta toiseen.Kun sadevedet johdetaan hallitusti pois perustusten vierestä, vesi ei pääse kastelemaan perustuksia tai nousemaan perustuksia pitkin runkorakenteisiin. Vesi ei myöskään pääse jäätymään perustuksen viereen ja pahimmassa tapauksessa rikkomaan perustusta. Lisäksi piha pysyy kuivempana, kun sadevesiä ei päästetä valumaan pihan päällysteille.
201911_61418.jpg
Rahaa ympäristöjärjestöjen avustuksiin ja Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -hankkeelle
Hallitus antoi tänään täydentävän talousarvioesityksensä, jonka mukaan luonto- ja ympäristöjärjestöjen avustuksiin varataan 400 000 euron lisäys ensi vuodelle.
20216_71071.jpg
Voiko taloyhtiö vaatia terasseja purettaviksi?
Taloyhtiömme koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joissa yhteensä noin 10 asuntoa. Toisen talon osakkeenomistaja rakensi ensimmäisenä terassilasituksen ja valitsi katemateriaaliksi polykarbonaatin. Taloyhtiön hallitus ja kaupunki myönsi luvan. Kaksi muuta osakasta rakensi myös terassilasituksen. Toinen rakensi polykarbonaattikatteella, toinen lasikatteella.Kaupunki ei ole myöntänyt vieläkään lupaa 2018 jätetyn hakemuksen pohjalta kummallekaan. Lasikatteen rakentaneen lupahakemuksessa oli merkitty katemateriaaliksi lasi/muovi. Yhtiökokous päätti 2019, että terassit on katettava yhtenäisesti muovikatteella. Lasikatteen rakentanut osakas ei suostu vaihtamaan lasikatettaan muoviseen. Mihin toimenpiteisiin taloyhtiö voi ruveta lasikatteen purkamisessa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton