• Etusivu
  • Isännöitsijä

Yhtiövastike

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.

Yhtiövastikkeella voidaan kattaa mm. seuraavia kulueriä:

  • kiinteistön hankinta ja rakentaminen;
  • kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;
  • kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);
  • yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;
  • sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.

Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.

Yhtiövastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.

Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on yhtiövastikkeen maksuperusteena.

Lähde:
FINLEX

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20219_72499.jpg
Mitä tarkoittaa asunnon luovutuksen viivästyminen?
Ostajalla ei ole velvollisuutta suorittaa kauppahintaa ennen kuin hänellä on mahdollisuus saada hallintaansa suorituksen vastineeksi osake- tai osuuskirjan hallintaansa. Ostajalla ei myöskään ole velvollisuutta suorittaa kauppahintaa sopimuksen mukaisesti ennen asunnon hallinnan luovutusta, mikäli on perusteltua aihetta olettaa, että hallinnan luovutus tulee viivästymään.Jos myyjän viivästyminen on olennainen, ostajalla on oikeus purkaa kauppa. Mikäli myyjä osoittaa, että viivästys on johtunut myyjän, urakoitsijan sekä heidän käyttämän tavarantoimittajien vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevasta esteestä, ostaja saa purkaa kaupan vain, mikäli viivästys on kestänyt yli 60 päivää. Tämä kuitenkin edellyttää, ettei ostaja viivästyksen johdosta joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.Ostajalla voi olla oikeus purkaa kauppa jo ennen sovittua luovutusajankohtaa, jos on ennalta painavia syitä olettaa, että hallinnan luovutus tulee viivästymään. Ostajalla ei ole oikeutta purkaa kauppaa viivästyksen vuoksi enää sen jälkeen, kun hän on saanut osakekirjan tai osuuskirjan haltuunsa.
20219_72789.jpg
Tunnetko taloyhtiö­sanaston? Vuorossa kirjain K osa 2
Mitähän tarkoittaa korjausohjelma, tai kuivanousujohto? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu kunnossapitojakso. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta K:
Valaisinvaihto
Nyt on aika uudistaa valaistus
Hyvällä valaistuksella on iso vaikutus kiinteistön toimivuuteen. Asianmukaisesti valaistut pihan kulkureitit, oleskelualueet, autotallit, varastot, katokset ja sisäänkäynnit ovat tärkeä osa turvallista ja viihtyisää asuinympäristöä. Myös kulku sisätiloissa aulasta kotiovelle ja rappukäytävästä yleisiin tiloihin tulee olla kunnolla valaistu. Sähkölaitteiden ja järjestelmien huollot sekä asennukset ovat osa taloyhtiön arkea − kun taloyhtiöllä oma luotettava sähköasentaja, toimii valaistus kuten pitääkin.
nainen tekee sisustussuunnitelmaa pöydän vieressä
Mitä osakkaan tulee ottaa huomioon sisustus­remontissa
Oletko tyytyväinen kotisi yleisilmeeseen? Vaivaako sisustuskärpänen aina silloin tällöin vai onko paine jo jatkuvaa?Joskus vaan saattaa tulla tilanne, että oman asunnon seinät alkavat tuntua tylsiltä. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: vaihtaa asuntoa tai sisustaa nykyistä. Kukaan ei määrittele sinun asuntosi kohdalla, kuinka laajan sisustusremontin teet. Vai onko niin, että sisustusremontillasi onkin taloyhtiölainsäädännössä raamit, joita sinun tulee noudattaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton