• Etusivu
  • Remontti

ARA-avustukset taloyhtiöille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.06.2022
20212_68723.jpg

Valtion varoista voidaan myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia. Avustukset kohdistuvat asuntokannan korjaukseen ja asuinolojen parantamiseen. Avustuksia myöntää kunta, ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus tai Valtiokonttori riippuen avustuslajista. ARA antaa ohjeet avustusten hakemisesta, myöntämisestä, maksamisesta ja valvoo järjestelmän toimintaa.

Tarkista tästä artikkelista mihin kaikkeen asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia on mahdollista saada.

Sähköautojen latauspisteet

Sähköautojen latausinfran rakentamiseen ARA myöntää avustusta asuinrakennuksen omistavalle yhteisölle. Avustusta voi saada latauspisteiden edellyttämiin sähköjärjestelmien muutoksiin. Avustuksella on tarkoitus edesauttaa sähköautojen kannan kasvua.

Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt (esim. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamat pysäköintiyhtiöt. Taloudellinen toimija, kuten vuokrataloyhtiö, voi saada avustusta enintään 200 000 euroa kolmen vuoden aikana. Tuet lasketaan kumulatiivisesti (De minimis -asetus Eur-lex).

Tuen saamisen ehtona on, että tuen saanut yhtiö rakennuttaa latausvalmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan. Avustusta ei myönnetä keskeneräisiin uudisrakennuskohteisiin. Avustusta on haettava ennen latausinfran rakentamista.

Avustettavia kustannuksia ovat:

  • tarvekartoitus
  • hankesuunnittelu, jos hanke toteutuu
  • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
  • sähköliittymän tyypin muutos
  • putkitukset ja kaapeloinnit (niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt)
  • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa
202111_73436.jpg

ARA-vuokra-asuntojen korjaaminen ikääntyville

Vanhoja ARA-vuokra-asuntoja omistavat yhteisöt voivat nyt hakea avustusta asuntojen korjaamiseksi ikääntyneille soveltuviksi asunnoiksi. Asunnot tarvitsevat muun muassa esteettömyysratkaisuja ja toisaalta asunnot saattavat olla kooltaan liian suuria yksin asuville vanhuksille.

Avustusta myönnetään väestöltään väheneville kunnille parantamaan ikääntyneille soveltuvien asuntojen määrää ja samalla pyritään vähentämään vuokra-asuntojen vajaakäyttöä.

ARA myöntää avustusta tavallisten ARA-vuokratalojen ja ‑vuokra-asuntojen korjaamiseen. Avustusta myönnetään vuosina 2020–2022. Laajoissa korjaushankkeissa voidaan korjauskustannusten loppuosalle hakea myös perusparannuksen korkotukilainaa. Jos hankkeelle haetaan myös korkotukilainaa, se haetaan samaan aikaan avustuksen kanssa.

Avustusta voivat hakea kunnat tai yhteisöt, jotka omistavat korkotukilainalla tai aravalainalla rahoitettuja vuokra-asuntoja.

Avustusta voivat siis hakea esimerkiksi:

  • kunnat
  • kuntaomisteiset yhteisöt
  • ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt.
202111_73439.jpg
Huomio

Huomio

Energia-avustus taloyhtiöille

Energia-avustukset on tarkoitettu asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2022. Avustuksia voivat hakea taloyhtiöt, valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt, joille myönnetään perusparannukseen korkotukilainaa.

Avustusta ei voida myöntää muille taloudellista toimintaa harjoittaville yhteisöille tai yhteisöille, joiden osakkeista yli puolet on taloudellista toimintaa harjoittavan yhteisön omistuksessa.

Tästä löydät listauksen toimenpiteistä, jotka hyväksytään energia-avustuksen piiriin ja listauksesta näet myös, paljonko avustusta toimenpiteeseen voi saada.

202111_73438.jpg

Kuntotutkimusavustus

Kuntotutkimusavustusta voidaan myöntää kosteusvaurioituneisiin, terveyshaittaa aiheuttaviin asuinrakennuksiin. Edellytyksenä on, että kunnan terveydensuojeluviranomainen (terveystarkastaja) on todennut terveyshaitan. Kuntotutkimukselta edellytetään kosteusvaurioituneen rakennuksen laitejärjestelmän yksityiskohtaista tutkimista korjaustarpeiden täsmentämiseksi.

Kuntotutkimus tehdään käyttäen tarvittavassa laajuudessa näytteiden ottoa ja mittauksia. Vain pintamittauksiin perustuva tutkimus ei ole avustettavaa. Avustusta voidaan myöntää enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista. Päätös avustuksen myöntämisestä on saatava ennen töiden aloittamista.

Esteettömyysavustus - avustus liikkumisesteen poistamiseen

Esteettömyysavustuksella mahdollistetaan liikuntarajoitteisten pääsy (esteetön kulku) asuinrakennukseen, asuntoihin tai muihin tiloihin. Avustettavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi kulkuluiskien rakentaminen, ulko-ovien leventäminen tai kaiteiden rakentaminen. Myös apuvälineitä käyttävillä on oltava esteetön kulkumahdollisuus kiinteistöllä.

Esteettömyysavustuksen määrä on enintään 50 % hyväksytyistä korjauskustannuksista. Päätös avustuksesta on saatava ennen töiden aloittamista.

Avustus ei koske hissin rakentamista tai perusparantamista, josta on olemassa erillinen avustus. Porrashissin hankintaa voidaan avustaa, jos se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi.

Avustusta ei myönnetä asunnon sisäpuolisiin korjaustöihin (tällöin voi hakea vanhusten ja vammaisten asuntojen korjausavustusta). Esteettömyysavustukseen on jatkuva hakuaika.

202111_73440.jpg

Hissiavustus - kerrostalohissien rakentamiseen

Hissiavustusta voidaan myöntää uuden hissin asentamiseksi kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ole ennestään hissiä. Porrashissin ei katsota korvaavan normaalia henkilöhissiä.

Avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista. Päätös avustuksesta on saatava ennen töiden aloittamista.

ARAn hissi- ja esteettömyysavustusohjeen mukaan kerrostalo on vähintään kolme asuntoa käsittävä ympärivuotisessa asuinkäytössä oleva rakennus, jossa on ainakin kaksi asuntoa päällekkäin. Avustusta myönnetään välttämättömiin töihin (hissin hankinta, tarvittavat rakennus- ja LVIS-tekniset työt sekä suunnittelu- ja yleiskustannukset).

Avustettaviksi voivat tulla myös automatisointi ulko-oviin ja luiskat. Tavoitteena on, että myös pyörätuolia ja rollaattoria käyttävät voivat kulkea esteettömästi. Esteettömyystoimenpiteiden tulee olla kohtuulliset ja hyvin kilpailutetut.

Info

Info

Tilaa viikoittainen uutiskirje

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikoittain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Lähde: Ara (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus)

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Täytyykö järjestyssääntöjä noudattaa?
Taloyhtiöömme on yhtiökokous hyväksynyt järjestyssäännön, jossa kielletään kotieläinten pito ilman taloyhtiön hallituksen suostumusta.Taloyhtiömme osakkaan vuokraamaan asuntoon on vuokralaisiksi tullut pariskunta, joilla on kaksi koiraa.Taloyhtiön hallitukselle ei koirista ennen asukkaiden muuttamista ole kerrottu mitään. Vuokralaisen kysyessä kuulemma koirien kohtaloa vuokranantaja oli vastannut ettei järjestyssäännöstä tarvitse välittää.Mikä on yhtiökokouksessa hyväksyttyjen talon järjestyssääntöjen painoarvo, vai onko yhtiökokous turhaan hyväksynyt asumiseen ja asukkaiden viihtymiseen liittyvän järjestyssäännön, eli ettei järjestyyssääntöä tarvitse kenenkään noudattaa.
20136_35539.jpg
Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.
20139_36215.jpg
Tiesitkö tämän tilaajavastuulaista?
Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä eli tilaajavastuulaki koskee myös isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden välisiä sopimuksia.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Home, millä todistetaan aiheuttaja?
Olemme myyneet vuonna -84 rakennetun rivitaloasuntomme keväällä 2012, jossa asuimme neljä vuotta. Uudet omistajat ottivat yhteyttä homeesta tiskikoneen alla. Vaihdoimme keittiökalusteet muuttaessamme ja asensimme tiskikoneen, jonka alla on asianmukainen allas. Olemmeko siis korvausvelvollisia, mikäli homeen on aiheuttanut virheellinen liitos? Taloyhtiö on ilmoittanut jo nyt ennen tarkastuksen tekemistä, että myyjä on velvollinen korvaamaan vahingon, eikä taloyhtiö ole korvausvelvollinen. Isännöitsijä ja taloyhtiön edustaja tekevät kartoituksen, mistä home johtuu. Kuinka tarkastus voi olla näin puolueellinen? Mistä voin tietää, ettei nykyinen omistaja sabotoi liitosta? Tai että taloyhtiön tekemä tutkimus on oikeudenmukainen? Myydessämme meillä ei ollut tietoa tällaisesta ongelmasta, joka nyt nykyisten omistajien mukaan on silmin nähtävissä. Näinkin vanhassa asunnossa voisin olettaa, että home tulee rakenteista tai viallisista putkista. Minkälaista korvausta voi nykyinen omistaja tässä tilanteessa vaatia?
202112_74301.jpg
Kenen vastuulla oli rakenteellisen vian ilmoittaminen?
Rivitalo-osakas jättänyt ilmoittamatta yhtiölle, kun -01 valmistuneen olohuoneen sisäkulmaan on nyt lähisukulaisen kertomana, kahden ensimmäisen vuoden aikana ilmestynyt noin1 cm mittainen repeämä lattiasta kattoon repien tapetin. Samoin keittiön alakaapisto tai lattia on tipahtanut seinän vierestä jättäen reilun sentin loven koko matkalle niin, että saumaus repsottaa avonaisena ja mahdolliset roiskeet pääsevät seinän ja kaapin väliin tekemään tuhojaan.Mikä vastuu kullakin osapuolella tässä tilanteessa? Asunto on nyt tyhjänä omistajan kuoltua ja perikunta varmaan haluaa sen myydä.
20177_49766.jpg
Korvausilmaventtiilin äänenvaimennus
Äänenvaimennus on tekijä, jota kannattaa tarkastella ilmanvaihtoa parannettaessa. Toimivan ilmanvaihdon ansiosta kotona on helpompi hengittää ja yöunen laatu paranee. Raikas ilma ei lohduta, jos yöunet menetetään ulkoa kantautuvan melun vuoksi. Terveysilman kaikissa venttiiliratkaisuissa on myös mahdollisuus äänenvaimentimien asennukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton