• Etusivu
  • Remontti

As Oy Melkonkatu 4 uudistettiin tiilellä

Pitkä elinkaari ja huoltovapaus ratkaisivat valinnan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 15.10.2024
20115_25845.jpg

Vanhat betonielementtikuoret ja parvekkeet olivat todella huonokuntoiset.

Ajatus peruskorjauksesta lähti liikkeelle noin viisi vuotta sitten. Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan
70-luvun alussa rakennetun elementtitalon yleiskunto ei selvästikään ollut enää hyvä. "Erityisesti ulkoseiniä ja parvekkeita tarkasteltaessa tuli vääjäämättä mieleen, että jotain tarttis tehdä", toteaa As Oy Melkonkatu 4:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Markku Takala.

Kuntotutkimus vauhditti korjausprosessin aloittamista

Peruskorjauksen laajuudesta ja ennen kaikkea aloitusajankohdasta keskusteltiin pitkään ja hartaasti. Silmämääräiset havainnot eivät vielä riittävästi vakuuttaneet kaikkia talon asukkaista siitä, mitä ja millä aikataululla korjauksien tekeminen tulisi aloittaa.

Taloyhtiössä päätettiin teettää ammattilaisen toimesta kuntotutkimus, jotta mm. rakennuksen julkisivujen ja parvekkeiden todellinen kunto saataisiin selvitettyä ja toisaalta kuinka paljon niillä todellisuudessa olisi vielä elinaikaa.

Kuntotutkimus vauhditti korjaushankkeen liikkeellelähtöä, sillä tutkimusraportti oli tylyä luettavaa. Pesubetonipintaisten sandwichelementtien kuoret sekä parvekkeiden betonirakenteet olivat niin surkeassa kunnossa, että korjaukset tulisi aloittaa viimeistään parin vuoden kuluessa, jotta vältyttäisiin esim. parvekkeiden käyttökielloilta ja julkisivujen rapautumisen estäviltä suojaustoimenpiteiltä.

Lisätietoa julkisivun saneerauksesta

Toteutus tavoitehintaisena projektinjohtourakkana

Kuntotutkimuksen tulosten jälkeen projektin eteneminen lähti vauhdilla liikkeelle. Korjaus päätettiin toteuttaa ns. projektinjohtourakkana ja projektia vetämään palkattiin Pekka Pöyhönen PP-Con Oy:stä. Samoihin aikoihin valittiin Areena Arkkitehdit Oy luomaan talolle uutta visuaalista ilmettä ja toteuttamaan niitä ajatuksia, joita ideapalavereissa oli alustavasti tuotu esille. Projektin kustannuksille asetettiin katto ja kun perusratkaisut korjauksen toteuttamisesta olivat selvillä, päätettiin korjaus toteuttaa tavoitehintaurakkana. Urakoitsijaksi valittiin kilpailutuksen kautta Raitayhtiöt Oy.

Uudet ja isommat parvekkeet lasitettuina

Parvekkeiden kunnon osoittauduttua erittäin huonoksi jäi järkevimmäksi vaihtoehdoksi lopulta niiden uusiminen kokonaan. Areena Arkkitehdit Oy:n Tommi Lehtimäen luomien suunnitelmien pohjalta parvekkeiden kokoa päätettiin myös kasvattaa sallituissa puitteissa ja lisäksi ne lasitetaan. Näin niiden käyttöä voidaan lisätä ja ne voivat toimia olohuoneen jatkeina aina keväästä syksyyn.

- Kun nykyiset parvekkeet ovat olleet kooltaan – 70-luvulle tyypilliset – 1600 x 2500 mm, ovat uudet parvekkeet parhaimmillaan jopa 2000 x 5100 mm, jolloin niihin saadaan sovitettua esimerkiksi kunnon pöytä tuoleineen, toteaa arkkitehti Lehtimäki. Uusien parvekkeiden rungot tehdään valkobetonista, mutta lasirakenteidensa ansiosta ne ovat sekä valoisampia että rakenteellisesti kevyempiä kuin vanhat parvekkeet.

<p data-block-key="aum0j">As Oy Melkonkatu 4 muuttui uusien vaaleiden tiilijulkisivujen ja lasitettujen parvekkeiden myötä uudistaloa vastaavaksi.</p>
As Oy Melkonkatu 4 muuttui uusien vaaleiden tiilijulkisivujen ja lasitettujen parvekkeiden myötä uudistaloa vastaavaksi.

Tiileen päädyttiin järkisyistä

- Julkisivujen uutta visuaalista ilmettä mietittäessä käytiin läpi lukuisia markkinoilla olevia materiaalivaihtoehtoja ja ratkaisuja, toteaa Markku Takala prosessin etenemisestä. - Ympäristössä on jo aiemmin peruskorjattu taloja sekä tiilellä että lämpörapattuna, mutta myös muita ns. levymäisiä korjaustapoja tutkittiin. Kokemuksia eri materiaalien laadusta ja rakenneratkaisujen toimivuudesta kerättiin ennen lopullisten valintojen tekemistä. Meren läheisyys ja sen myötä tavallista ankarammat sääolosuhteet olivat kuitenkin yksi ratkaisevimpia tekijöitä uutta julkisivumateriaalia valittaessa.

Kun rakennuksen julkisivujen käyttöikätavoitteeksi määriteltiin lisäksi vähintään 50 vuotta ilman isompia huoltotoimenpiteitä, oli valinta varsin yksimielinen. Sekä rakennuttajakonsultti Pöyhönen että arkkitehti Lehtimäki esittivät taloyhtiön hallitukselle uudeksi julkisivun rakenneratkaisuksi paikalla muurattua tiilijulkisivua, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset.

Paikalla muurattu tiilijulkisivu ei varmastikaan ole hankintahetkellä halvin, mutta sitä se on varmasti pitkällä aikavälillä tarkasteltuna valintaa ehdottaneiden asiantuntijoiden mukaan. Tiilijulkisivu onkin VTT:n tekemän vertailututkimuksen mukaan sadan vuoden käyttötarkastelussa kaikkein vähiten huoltoa vaativa julkisivuratkaisu.

Tiili parantaa alueen imagoa ja nostaa kiinteistön arvoa

Tiileksi valittiin Wienerberger Oy:n vaalea Tuohi-tiili. Vaalea Wienerbergerin tiili oli jo aiemmin valittu myös saman kadun varressa peruskorjauksen alla olevaan Melkonkatu 2:n uudeksi julkisivumateriaaliksi. Myös rakennusvalvonnan kaupunkikuva-arkkitehdit pitivät vaaleaa poltettua tiiltä hyvänä vaihtoehtona kohteeseen.

Samalla paranee koko alueen imago ja kaupunkikuvallinen ilme. Alkuperäinen pesubetoni oli varsin tumma ja synkkä, joten vaalea tiili muuttaisi kertaheitolla koko alueen yleisilmeen raikkaammaksi. Arkkitehti on lisäksi käyttänyt julkisivun persoonallisuutta lisäävinä korostuksina holkka-tiiliä mm. sisäänkäyntien elävöittämiseen.

Taloyhtiössä uskotaankin, että korjauksen jälkeen myös asuntojen arvo nousee olennaisesti; ulkoasultaan talo tulee olemaan uudistuotantoa vastaava.

<p data-block-key="1yo46">- Tiilen valintaan uudeksi julkisivumateriaaliksi Lauttasaaren vaativissa olosuhteissa vaikuttivat järkisyyt – pitkä elinkaari, kaunis ulkonäkö ja huoltovapaus, toteaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Markku Takala.</p>
- Tiilen valintaan uudeksi julkisivumateriaaliksi Lauttasaaren vaativissa olosuhteissa vaikuttivat järkisyyt – pitkä elinkaari, kaunis ulkonäkö ja huoltovapaus, toteaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Markku Takala.

Tiilellä myös energiansäästöä

Tiili ja sen takana oleva tuuletusrako pitää rakenteen eristeet kuivana kaikissa olosuhteissa. Helsingin Teknillisen Korkeakoulun – nykyinen Aalto yliopisto – 2000-luvun alussa tekemän tutkimuksen mukaan tiili ja sen takana oleva ilmarako alentaa myös energiakustannuksia. Pitkäaikaistutkimus osoitti, että energiahyöty on jopa 6-8 % lämmityskaudella.

Tiilellä hyvä ääneneristävyys

Tiili varmistaa myös ulkoseinän hyvän ääneneristävyyden korjauksen jälkeen. Usein ääneneristävyyttä ei edes ajatella rakennuksen julkisivukorjausmenetelmää valittaessa.
- Kuitenkin uuden rakenneratkaisun myötä ääneneristävyys voi heikentyä olennaisesti vanhaan verrattuna etenkin silloin, kun betonikuori poistetaan ja tilalle asennetaan jokin kevyt korjausratkaisu, toteaa markkinointijohtaja Juha Karilainen Wienerberger Oy:stä. - Tiiliseinä onkin tällöin ainoa järkevä korjausratkaisu, jolla myös ääneneristävyys säilyy entisellään ellei jopa parane.

Vanhat elementtikuoret ja eristys poistettiin

Koska vanhat elementtikuoret olivat huonokuntoisia, ne oli pakko purkaa. Samalla poistettiin myös vanhat eristeet. Vanha ulkoseinä oli 1970-luvulle tyypillinen sandwichelementtirakenne, jossa pitkillä kantamattomilla seinillä sisäkuori on n. 80 mm ja kantavissa osissa 150 mm paksu. Ulkokuoren paksuus oli n. 60 mm ja lämmöneristettä vanhassa seinärakenteessa oli vain n. 90 mm – paikoin paljon vähemmänkin. Eipä siis ihme, että rakenne on varsin energiatehoton.

Uuteen seinärakenteeseen asennettiin 150 mm mineraalivillaeristettä, joka parantaa oleellisesti rakennuksen energiatehokkuutta vanhaan rakenteeseen nähden, mutta joka ei kuitenkaan ole vielä nykyvaatimuksia täyttävää lähes matalaenergiatasoa. Seinän sisäkuorirakennetta jouduttiin korjauksen yhteydessä myös vahvistamaan sen päälle asennetulla termorankarakenteella, jonka varaan tulivat myös alkuperäisestä sijainnistaan 150 mm ulospäin siirretytt ikkunat.

<p data-block-key="fph0g">Vanhojen betonielementtien kuoret ja eristeet poistettiin. Päälle asennettiin 150 mm paksuinen uusi eriste sekä vaaleaksi poltettu Wienerbergerin Tuohi-julkisivutiili.</p>
Vanhojen betonielementtien kuoret ja eristeet poistettiin. Päälle asennettiin 150 mm paksuinen uusi eriste sekä vaaleaksi poltettu Wienerbergerin Tuohi-julkisivutiili.

Vanhat ikkunat säilytettiin

Useimmiten julkisivuremontin yhteydessä uusitaan myös ikkunat, mutta tässä tapauksessa vanhat vain 80 mm levyisellä karmilla varustetut ikkunat siirrettiin ulommaksi. Syy vanhojen ikkunoiden säilyttämiseen on se, että nykyiset 3-kerroslasiset ikkunat ovat vasta jokin aika sitten uusitut eikä ikkunoiden uusimiselle näin pian ollut taloyhtiön mukaan tarvetta.

- Ikkunoiden uusiminen olisi kuitenkin järkevää ajoittaa aina julkisivuremontin kanssa samanaikaisesti, toteaa Raitayhtiöiden työpäällikkö Tapani Eisanen. - Vanhojen ikkunoiden siirto ja toisaalta niiden säilyminen vahingoittumattomana yli korjauksen asettaa urakoitsijalle kovan haasteen.

Projekti sujui hyvin

Vaikka hanke lähtikin liikkeelle jo viitisen vuotta sitten, päästiin varsinaisen korjaustyön alkuun vasta vuoden 2010 maaliskuussa.

Hankkeen suunnitteluvaiheessa otettiin viime vuoden loppupuolella vielä pieni loppukirikin niin, että kohde saatiin valtion myöntämän 10 %:n korjausavustuksen piiriin. Työmaan vastaavana mestarina toimivan Mika Hietasen mukaan työt sujuivat kaiken kaikkiaan aikataulussa ja asukkaidenkin kanssa on pärjättiin olosuhteet huomioiden varsin hyvin.

- Tiedotus oli yksi tärkeimpiä tekijöitä koko projektin ajan. Esimerkiksi, kun talon asukkaille on kerrottu jo etukäteen eri korjausvaiheissa syntyvästä metelistä, ei asia tällöin tule heille yllätyksenä ja asiaan osataan suhtautua maltillisesti, lisää projektipäällikkö Pöyhönen. - Toisaalta myös asukkaiden mielipiteet ja vaatimukset otettiin tarpeen mukaan päätöksiä tehtäessä huomioon, esimerkkinä vaikkapa kulkureitit rakentamisen aikana – myös liikuntarajoitteiset huomioiden. Kohde valmistui joulukuussa 2010, joten taloyhtiössä päästiin hiljentymään joulunviettoon uudessa ulkoasussa.

Tarvitsetko lisätietoa julkisivusaneerauksesta?

Haluatko teknistä neuvontaa julkisivusaneeraukseen tai vaikka esitelmän julkisivusaneerauksesta yhtiökokoukseen? Jätä yhteydenottopyyntö niin Wienerbergerin edustaja ottaa sinuun yhteyttä.
Jätä yhteydenottopyyntö tästä

Wienerberger Oy Ab
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
20098_18418.jpg
Lumon julkisivusaneeraukset
Kiinteistöissä on suuri kansallinen vaurautemme, josta on pidettävä huolta. Vanhempaa rakennuskantaa on jo ehditty kertaalleen korjatakin ja nyt on menossa 70-luvun betonilähiöiden peruskorjaaminen. Myös nuoremmat kiinteistöt vaativat korjauksia varsinkin puu- ja betonirakenteiden osalta. Ennakoivat toimenpiteet tulevat ajan mittaan edullisemmiksi kun selvitään kevyemmillä korjauksilla. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että julkisivua koskevat korjaustoimenpiteet kannattaa niputtaa ja korjata kaikki kerralla kuntoon. Kaikessa korjaamisessa on myös tarkasteltava kokonaistaloudellisuutta pidemmällä ajanjaksolla.Lisätietoa Lumonin parvekejulkisivuistaLisätietoa parvekkeen lasituksestaLisätietoa parvekkeen alumiinikaiteista
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20163_45775.jpg
Uutuustiilillä näyttävä julkisivu!
Tiili on julkisivumateriaalin palkitseva. Se on kestävä ja yleisimmistä julkisivumateriaaleista vähiten huoltoa vaativa. Se myös vanhenee kauniisti ja kestää siten hyvin aikaa myös ulkonäkönsä puolesta.Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Julkisivutiilien runsas väri- ja pintavalikoima varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy rakentajan mieltymyksiin ja ympäröivään maisemaan sopiva ratkaisu. Tiilitrendit vaihtelevat, mutta materiaalina tiili on säilyttänyt arvonsa vuosikymmenestä toiseen.Katso kaikki Wienerbergerin julkisivutiiletTilaa esite pientalon tiiliratkaisuista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton