• Etusivu
  • Remontti

Asbestin vaarallisuus yhä ajankohtaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.02.2025
20189_54852.jpg

Asbestin hyödyntäminen oli suosittua 60- ja 70-luvuilla, koska se oli halpaa ja helppoa työstettävää. Esimerkiksi lämmönkesto-ominaisuuksiensa takia asbestia on käytetty laajasti eristemateriaalina. Asbestia on lisätty myös tuomaan kulutuksen kestoa, ja lisäksi sideaineena vedeneristyksiin sekä laasteihin.

Kartoitus ennen remonttia

Asbestin vaarat on tunnettu jo vuosikymmeniä, mutta valitettavasti asbestin aiheuttamiin ammattitauteihin sairastuu Suomessa edelleen satoja ihmisiä vuosittain. Tämä johtuu siitä, että asbestoosi ja muut asbestiin liittyvät sairaudet ilmenevät vasta vuosien päästä altistuksesta.

Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1994 ja EU:ssakin vuonna 2005. Viimeksi vuonna 2016 asbestilakia tiukennettiin Suomessa entisestään, minkä johdosta kaikki ennen vuotta 1994 rakennetut kohteet on kartoitettava asbestin varalta ennen remontointia.

Taloyhtiöiden vastuut ja velvollisuudet

Taloyhtiöiden on huolehdittava siitä, että ennen vuotta 1994 valmistuneet rakennukset kartoitetaan asbestin varalta ennen remontointia. Tämä koskee myös yksittäisiä huoneistoja, joissa asukkaat suunnittelevat remonttia. Remontti-ilmoitus voidaan hyväksyä vasta, kun asbestikartoitus on tehty ja raportti on toimitettu isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle.

Asbestipurkutyöt

Mikäli asbestia löytyy, purkutyöt on suoritettava rekisteröidyn toimijan toimesta. Purkutilat on alipaineistettava, ja ilmanäytteet on otettava purkamisen jälkeen tilan puhtauden varmistamiseksi. Tämä prosessi voi viivästyttää remontteja ja nostaa kustannuksia, mutta se on välttämätöntä asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi.

Taloyhtiöiden hyödyt

Huolellinen asbestikartoitus voi tuoda merkittäviä hyötyjä taloyhtiöille. Ensinnäkin se voi säästää aikaa urakassa ja vähentää purkuvaiheessa ilmenevien yllätysten ja lisätöiden määrää, mikä voi vaikuttaa myönteisesti kustannuksiin ja aikataulujen pitävyyteen.

Toiseksi, asbestikartoituksen ja -purkutöiden dokumentointi on tärkeää myös asuntokaupan kannalta. Puuttuvat dokumentit voivat laskea asunnon arvoa ja vaikeuttaa myyntiä, joten taloyhtiöiden kannattaa tiedottaa osakkaille asbestilain vaatimuksista ja varmistaa, että kaikki remontit tehdään lain mukaisesti.

Asbestikartoitus on siis paitsi lakisääteinen velvoite myös taloyhtiöiden mahdollisuus parantaa rakennusten turvallisuutta, säilyttää asuntojen arvo ja varmistaa sujuvat remontit.

Ammattilaiset apuna

Asbestikartoituksen pakollisuus on lisännyt analytiikkaa ja tuonut alalle uusia toimijoita. Vaikka teoriassa kuka tahansa voi ottaa näytteet ja lähettää ne laboratorioon, on kartoituksessa hyvä turvautua ammattilaisiin esimerkiksi vastuukysymysten varalta. Ammattilaisten avulla voi myös säästää kustannuksissa, sillä työssä tarvitaan näkemystä siitä, missä materiaaleissa asbestia voi esiintyä ja mistä näytteet kannattaa ottaa.

Mikäli asbestikartoituksen tulos on, että näytteistä löytyy asbestia, tulee kohde purkaa asbestipurkutyönä ja ammattilaisten toimesta. Lisäksi purkamisen jälkeen tilasta tulee ottaa ilmanäytteet, joilla todennetaan tilan puhtaus.

Remontti
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakentamisen määräykset ja luvat
Taloyhtiönkorjaushanke prosessina monimutkainen. Eräs tärkeä osa kokonaishanketta on mahdollisten lupien hakeminen sekä rakennusmääräysten noudattaminen. Taloyhtiön korjaushankkeessa tämä vastuu tulee yleensä urakoitsijalle ja työn valvojalle. Suunnittelija ottaa osaltaan työssään huomioon kaavoituksen sekä rakennusmääräysten vaikutuksen. Huomattavaa on, että ympäristö rajaa usein käytettävissä olevien ratkaisuvaihtoehtojen määrää huomattavasti.
20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
202110_73211.jpg
Nyt on aika huolehtia pihan valaistus kuntoon
Hyvin suunniteltu valaistus on yksi tärkeimmistä asioista, jolla voidaan vaikuttaa arjen toimivuuteen sekä viihtyvyyteen taloyhtiössä. Syysiltojen pimentyessä puutteellisen valaistuksen ongelmat tulevatkin nopeasti esille.
20221_75441.jpg
Korjausvelkaan pitää puuttua ajoissa
Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus säästää osakkaiden rahoja ja auttaa ennakoimaan äkillisiä korjaustarpeita. Vaasalainen taloyhtiö otti ohjenuoraksi suunnitelmallisuuden ja päätti, että on parempi tutkia liikaa kuin liian vähän.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton