• Etusivu
  • Remontti

Asbestin vaarallisuus yhä ajankohtaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20189_54852.jpg

Asbestin hyödyntäminen oli suosittua 60- ja 70-luvuilla, koska se oli halpaa ja helppoa työstettävää. Esimerkiksi lämmönkesto-ominaisuuksiensa takia asbestia on käytetty laajasti eristemateriaalina. Asbestia on lisätty myös tuomaan kulutuksen kestoa, ja lisäksi sideaineena vedeneristyksiin sekä laasteihin.

Kartoitus ennen remonttia

Asbestin vaarat on tunnettu jo vuosikymmeniä, mutta valitettavasti asbestin aiheuttamiin ammattitauteihin sairastuu Suomessa edelleen satoja ihmisiä vuosittain. Tämä johtuu siitä, että asbestoosi ja muut asbestiin liittyvät sairaudet ilmenevät vasta vuosien päästä altistuksesta.

Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1994 ja EU:ssakin vuonna 2005. Viimeksi vuonna 2016 asbestilakia tiukennettiin Suomessa entisestään, minkä johdosta kaikki ennen vuotta 1994 rakennetut kohteet on kartoitettava asbestin varalta ennen remontointia.

Ammattilaiset apuna

Asbestikartoituksen pakollisuus on lisännyt analytiikkaa ja tuonut alalle uusia toimijoita. Vaikka teoriassa kuka tahansa voi ottaa näytteet ja lähettää ne laboratorioon, on kartoituksessa hyvä turvautua ammattilaisiin esimerkiksi vastuukysymysten varalta. Ammattilaisten avulla voi myös säästää kustannuksissa, sillä työssä tarvitaan näkemystä siitä, missä materiaaleissa asbestia voi esiintyä ja mistä näytteet kannattaa ottaa.

Mikäli asbestikartoituksen tulos on, että näytteistä löytyy asbestia, tulee kohde purkaa asbestipurkutyönä ja ammattilaisten toimesta. Lisäksi purkamisen jälkeen tilasta tulee ottaa ilmanäytteet, joilla todennetaan tilan puhtaus.

20189_54853.jpg

Analyysipalvelut helposti Kiillolta

Kiilto tarjoaa asbesti- ja haitta-analytiikan palveluita asiakkailleen. Palveluiden tarkoituksena on auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset haitta-aineet kohteessasi. Palveluiden tilaaminen onnistuu helposti Kiillon verkkosivujen kautta. Toimita näytteet meille tuomalla itse, postitse tai tilaamalla näytteiden noudon, ja saat tulokset suoraan puhelimeesi, jopa alle vuorokaudessa!

Kustannusten, sisäilman, työturvallisuuden ja töiden suunnittelun kannalta asbestin ja haitta-aineiden kartoittaminen ennen purkutöiden aloitusta on tärkeää.

Epäiletkö asbestia kohteessasi?

Remontti
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20196_58441.jpg
Katto kotisi ja omaisuutesi suojelijana
Katon tehtävä on altistua kovalle rasitukselle ja näin suojella talosi sisäosaa. Kattosi kohtaa vuoden aikana useita rasitteita: kesällä voimakas UV-säteily, syksyllä ja keväällä rankat sateet ja talvella lumen tuoma painokuorma.
20214_69876.jpg
Linjasaneeraus tulossa - miksi vanhat lattiakaivot pitäisi uusia?
Vanhoja lattiakaivoja jätetään linjasaneerauksen yhteydessä paikalleen usein säästösyistä, vaikka uusien kaivojen vaihtamisella vältyttäisiin tulevaisuudessa monilta ongelmilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton