• Etusivu
  • Osakas

Asetusluonnos ARA-asuntojen korjauksesta ikääntyneille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.09.2021
20213_69534.jpg

Valtion tukemien ARA-asuntojen korjaamiseen tarkoitetulla avustuksella pyritään kannustamaan sekä väestönkehityksen ja asuntomarkkinatilanteen kanssa painivia kuntia että vuokrataloyhtiöitä korjaamaan omaa asuntokantaansa paremmin ikääntyneiden käyttöön sopiviksi.

Kotien kunnostukseen ikääntyvälle väestölle

Väestö Suomessa ikääntyy vauhdilla. Ennusteet arvioivat, että kymmenen vuoden kuluttua yli neljäsosa suomalaisista on yli 65-vuotiaita. Näistä erityisesti kaikkein vanhimpien kansalaisten osuus on nousussa. Ikääntyneille sopivia asuntoja sekä asuinympäristöjä tarvitaan siis jatkossa yhä enenevässä määrin.

Esteettömiä asuntoja arvioidaan tarvittavan jopa miljoona vuoteen 2030 mennessä, näistä kolmasosa syntyy kunnostamalla vanhoja asuntoja. Avustuksen ehtoihin valmistellaan nyt parannuksia, joiden Ympäristöministeriö toivoo auttavan avustuksia hakevien hankkeiden määrään. Lisäksi myönnettävän avustuksen määrään ehdotetaan korotusta. Tämänhetkisen tilanteen mukaan avustusta on voitu myöntää 10 000 euroa asuinrakennuksessa sijaitsevaa asuntoa kohden, parannuksien myötä avustuksen enimmäismäärää halutaan nostaa 16 000 euroon.

Mihin avustuksia voidaan myöntää?

Avustusta on mahdollista myöntää sekä asunnoissa että vuokratalon yhteistiloissa ja piha-alueella tehtäviin korjauksiin. Avustettavia korjauksia ovat esimerkiksi:

  • Varusteiden, kuten tukikaiteiden asentaminen
  • Oviaukkojen leventäminen
  • Wc- sekä pesutilojen esteettömäksi saattaminen

Avustusehtojen muutoksen myötä avustukseen sisällytettäisiin nykyistä laajemmin erilaisia korjausten yhteydessä tehtäviä muutostöitä. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2021.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ohjeistaa yksityiskohtaisemmin korjauksista, jotka voidaan hyväksyä avustuksen piiriin. ARA on voinut myöntää avustusta vuoden 2020 alusta lähtien. Avustukseen on varattu vuosien 2020-2022 aikana yhteensä 25 miljoonaa euroa, joista 10 miljoonaa voidaan myöntää vuonna 2021.

20213_69535.jpg

Lisää aiheesta löydät täältä: Ikääntyneiden asuminen (Ympäristöministeriö)

Lähteet: Ympäristöministeriö tiedotteet

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28656.jpg
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton