• Etusivu
  • Remontti

Asuinkerrostalon uusi identiteetti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.11.2011
201111_28748.jpg

As Oy Haukkamäentien kerrostalo Tuusulan Pähkinämäessä pilkistää harmaanakin kevätpäivänä koivujen välistä värikkäänä ja hyväntuulisena. Vuonna 1975 rakennettu nelikerroksinen asuintalo on juuri läpikäynyt täydellisen remontin, sekä sisä- että ulkopuolelta

Lisää Steni-julkisivulevyistä...

Julkisivun hieman epäsymmetrisesti sommitellut värialueet vievät ajatukset lasten rakennuspalikoihin ja legorakennelmiin. Rakennuksen uudistuksen suunnittelusta vastannut arkkitehti Peter Butter helsinkiläisestä Studio ButterBriceñosta kertoo, että suunnittelun lähtökohtana oli luoda rakennukselle raikas ilme ja kokonaan uudenlainen identiteetti.

- Materiaalia käytettiin kuin pitkätavaraa, erimittaisista levyistä leikattiin sopivan pituisia paloja ja näin pintakuviosta tuli sattumanvarainen. Tuloksena on epäsäännöllinen pintastruktuuri tavallisen kurinalaisen ruudukon sijaan, jota näkee useimmin käytettävän vastaavanlaisissa hankkeissa.

Peter Butter kertoo värivalintojen olleen keskeinen tekijä uuden identiteetin luomisessa rakennukselle:

- Vahvat, tuoreet värit antavat rakennukselle rytmiä ja nykyaikaista ilmettä. Emme halunneet lähteä liian trendikkääseen tai muodikkaaseen suuntaan, joten valitsimme nämä voimakkaat mutta silti maanläheiset sävyt.

201111_28750.jpg

Erikoisvärien tarjoama mahdollisuus tuottaa tarkalleen suunnittelijan toiveiden mukainen värimaailma, sekä asiakkaan aiemmat positiiviset kokemukset ja materiaalin edullisuus olivatkin Peter Butterin mukaan keskeisiä syitä valita projektin toteuttamiseen steni julkisivulevyt.

Pähkinämäentie 99 erottuukin väripilkkuna muiden kadun varrelle ripoteltujen saman aikakauden rakennusten seasta. - Reaktiot niin rakennusviranomaisten, kuin rakennuttajan ja asukkaiden puoleltakin ovat olleet todella positiivisia, toteaa Butter. Hän näkee tämän projektin olevan esimerkkinä tuleville samankaltaisille uudistushankkeille.

201111_28749.jpg

Hollantilainen Butter kertoo arvostavansa suuresti suomalaisen kansallisromantiikan ja jugendin herkkää väriskaalaa. Suomalaisen nykyarkkitehtuurin hän näkee kuitenkin pitävän värien käytön puolesta ehkä turhankin tiukasti kiinni modernistisen perinteen värimaailmasta, jossa valkoinen, harmaa ja musta dominoivat ja värejä näkee ainoastaan pieninä läiskinä esimerkiksi parvekkeiden kaiteissa.

- Meidän näkemyksemme mukaan värien käyttö arkkitehtuurissa on erityisen tärkeää maassa, jossa ilmaston takia puolet vuodesta kaikki on valkoista, harmaata ja mustaa. Onneksemme olemme tosin havainneet, että käytännöt ovat pikkuhiljaa muuttumassa ja värinkäyttö on nousemassa jälleen arvoonsa.

Lisää Steni-julkisivulevyistä...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68682.jpg
Muista selvittää, kenen vastuulla on taloyhtiösi lumikuorma katolla
Lumikuormat ovat muodostaneet taloyhtiöille merkittävän kuluerän ja myös suuren huolenaiheen. Lumipeite tuo eittämättä mieleen runsaslumisina talvina tapahtuneet ikävät kattolumiturmat. Käräjäoikeuden päätökset ovat aiheuttaneet epätietoisuutta siitä, miten kiinteistöjen turvallisuudesta on huolehdittava. Käräjäoikeuden linjaus huoltoyhtiön vastuun laajuudesta ja epävarmuus riittävästä turvallisuudesta on saanut kiinteistönomistajat ja näiden edustajat liikkeelle tarkentamaan huoltosopimustensa sisältöä. Eikä suotta, sillä myös sopimuksissa on tarkastamisen varaa!
20172_48422.jpg
Päätoimittajan kynästä: Sijainti, sijainti, sijainti?
Onko tämä vanha hokema edelleen tärkein asunnon arvoa määrittävä tekijä? Entä, jos asuntosi ei ole pitäjän huippualueilla? Mitä on tehtävissä? Vai onko mitään?
20233_81117.jpg
Salaojaremontti tehtiin aikaisin keväällä ja piha on valmis kesää varten!
Kevät on kiinteistön perustuksille kovaa aikaa. Talvi on saattanut rapauttaa kivijalkaa, ja kun sulamisvedet sitten humahtavat rakenteita vasten, kosteus voi päätyä vääriin paikkoihin. Kun taloyhtiön salaojituksen laittaa kuntoon ennen roudan sulamista, kiinteistön perustukset ovat suojassa kevään kosteusrasitukselta. Moni taloyhtiö haluaa hoitaa urakan ennen kesää senkin vuoksi, että pihan ehtii saamaan valmiiksi ja vehreäksi suvea ja lomailua varten.
20229_79584.jpg
Energiansäästöä yleisistä tiloista - näin taloyhtiö säästää selvää rahaa
HSY:n Ilmastoinfon järjestämillä Taloyhtiön energiaekspertti -kursseilla kotitehtäväksi annettu oman talon sisälämpötilojen mittaus tuotti mielenkiintoisen tuloksen. Monen kerrostalon yleisten tilojen lämpötila oli vähintäänkin korkea, jopa trooppinen. Tämä havainto käynnisti MAX17-kampanjan, joka kannustaa taloyhtiöitä mittaamaan yleisten tilojen lämpötiloja ja laskemaan ne suositusten mukaiseen 17 asteeseen. 17 astetta on kerrostalojen porraskäytävien suosituslämpötila, varastotilojen suosituslämpötila on 12 astetta.
20225_78312.jpg
Voiko yksi talo­yhtiö jättäytyä yhteisen jäte­pisteen kustannusten ulko­puolelle?
Asunto-osakeyhtiössä on viisi asuntoa ja alueella on neljä muuta asunto-osakeyhtiötä omalla tontilla. Kaikilla asunto-osakeyhtiöillä on oma hallitus.Alueella on aikoinaan rakennettu Molokit yhdelle asunto-osakeyhtiön tontille, koska heidän tontillaan oli eniten tilaa. Silloin heidän asunto-osakeyhtiönsä ei osallistunut jätepisteen rakentamiskustannuksiin, koska joutuivat yhteiseen hyvään antamaan tonttia jätepisteiden käyttöön.Nyt uuden muovinkeräyslain myötä täytyy jälleen tehdä muutostöitä, jotta saadaan samalle paikalle myös muovinkeräys.Täytyykö tässä tapauksessa kaikkien osallistua muutostöiden kustannuksiin vai voiko tämä yksi asunto-osakeyhtiö jäävätä itsensä pois vedoten edelleen tontin luovutuksesta pisteen käyttöön?
20115_26289.jpg
Uusi pelastuslaki voimaan 1.7.2011, tutustu muutoksiin!
Pelastuslain uudistus tuli voimaan 1.7.2011. Tehdyt uudistukset koskevat rakennusten turvallisuuteen liittyvien velvoitteiden osalta myös taloyhtiöitä. Lain tarkistamisen tavoitteena oli erityisesti onnettomuuksien ehkäisy ja asumisturvallisuuden parantaminen. Samassa yhteydessä tulee voimaan kolme Valtionneuvoston antamaa asetusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton