• Etusivu
  • Remontti

Asuinrakennusten ja asuntojen korjaus- ja energia-avustuksiin 50,5 miljoonaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.01.2013
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksiin on varattu valtion vuoden 2013 talousarviossa 50,5 miljoonaa euroa.

"Avustuksia myönnettäessä erityisinä painopisteinä ovat edelleen korjausavustukset hissien jälkiasentamiseen hissittömiin asuinrakennuksiin sekä avustukset vanhusten ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen. Tavoitteena on, että kotona voisi asua mahdollisimman pitkään", kertoo ministeri Krista Kiuru.

Korjausavustuksia myönnetään lisäksi kuntoarvioiden ja kuntotutkimusten kustannuksiin sekä huoltokirjojen laatimiskustannuksiin. Myös terveyshaitta-avustusten myöntäminen jatkuu. Vanhusten ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustusten enimmäistulorajoja on tarkastettu indeksikorotuksen mukaisesti.

Energia-avustuksia myönnetään edelleen energiakatselmusten laatimiseen, rakennusten ulkovaipan korjaamiseen sekä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiin liittyviin toimenpiteisiin lähinnä kerros- ja rivitaloille. Ikkunoiden, parvekeovien ja lisäeristämisen osalta avustusten tarkempia edellytyksiä on kiristetty. Myös pientalojen tarveharkintaisissa energia-avustuksissa enimmäistulorajoihin on tehty indeksitarkistus.

Määrärahat ovat pienentyneet, joten energia-avustuksia ei myönnetä enää uusiutuvan energian käyttöön siirtyville asuintaloille. Avustuksia ei myönnetä myöskään hissien korjauksiin tai perusparannuksen suunnitteluun erillisenä toimenpiteenä eikä haja-asutusalueitten talousjätevesikorjauksiin.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA antaa tarkemmat hakuohjeet avustusten hakumenettelystä ja hakuajasta. Korjaus- ja energia-avustusten hakemukset jätetään rakennuksen sijaintipaikan kuntaan, joka myöntää avustukset. ARA myöntää hissi-, liikkumisesteen poisto- ja terveyshaitta-avustukset, joissa on jatkuva haku. Työt voi aloittaa avustuspäätöksen jälkeen. Avustuksen myöntäjä voi myös antaa ennakkoaloitusluvan.

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 10.1.2013

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20195_57766.jpg
Miten taloyhtiön äänestystilanteet tulisi oikeasti hoitaa?
Yhtiöjärjestyksessä ei määritellä varsinaisesti äänestystapaa eli tarkoitan käsiäänestys, lippuäänestys, salainen lippuäänestys jne. Kysyn asiaa siksi koska asian suhteen on sekoiltu pahimman päälle. Kenen kuuluu kokouksessa määritellä äänestys käytännöstä? Voiko olla avoin lippu äänestys? Miten äänestystulos tulee kirjata (pöytäkirjaan)? Pitääkö pöytäkirjasta käydä ilmi äänestys tapa (salainen/avoin)? Missä tapauksessa pitää olla salainen äänestys (lippuäänestys)? Voiko olla tilanne, että äänestystavasta joudutaan äänestämään?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Mikä juridinen merkitys on Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukolla?
Mikä juridinen merkitys on Kiinteistöliiton vihkosella vastuunjakotaulukoksi? Tuleeko se hyväksyä yhtiökokouksessa, jolloin se vasta on sitova? Hallituksella ei liene asiassa mitään päätösvaltaa? Oikea tapa on kait ottaa vastuunjakotaulukko yhtiöjärjestykseen?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
20218_71758.jpg
Onko talo­yhtiössänne hissi­turvalli­suuden vas­tuut sel­vät? Osal­listu tutki­mukseen ja voita lahja­kortti!
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Hissien turvallisuus ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys.Koetko taloyhtiönne hissit turvallisiksi? Tiedätkö kuka pitää huolta hissinne turvallisuudesta esimerkiksi tarkastuksien muodossa? Entä mikä taho on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?Osallistu nopeaan (2-3min) kyselyyn ja voita valitsemasi lahjakortti! Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta 50 euron lahjakortteja valinnan mukaisesti.
kädet suojaavat pientä puista taloa pöydällä
Onko taloyhtiönne kiinteistöturvallisuudesta huolehdittu?
Avainturvallisuus on tärkeä osa kiinteistön suojausta, mutta koko kiinteistöturvallisuus kattaa paljon myös muita turvallisuuskysymyksiä. Kiinteistöturvallisuuden tuntuvimmat riskit liittyvät vesivahinkoihin ja paloturvallisuuteen, missä myös vakavat henkilövahingot ovat mahdollisia.Myös vakuutusehdot edellyttävät taloyhtiöltä riittävää omaisuuden ja henkilöiden suojaamista. Turvallisuuden parantamisessa auttavat turvajärjestelmien uudet sovellukset, kuten elektroniset lukitusjärjestelmät.
20098_18339.jpg
Erillinen energiatodistus antaa taloyhtiölle päätösten perusteet
Taloyhtiö voi hankkia energiatodistuksen kahdella eri tavalla: joko taloyhtiön isännöitsijän (tai hallituksen puheenjohtajan) antamana tai auktorisoidun erillisen energiatodistuksen antajan toimesta. Vain auktorisoidun energiatodistuksen antajan tekemä energiatodistus antaa hyvän pohjan taloyhtiön päätöksen teolle ja investointilaskelmille ja siten ohjaa oikeisiin, energiatehokkuutta ja -luokkaa parantaviin toimenpiteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton