Asunto-osakeyhtiörakentaminen 1800-luvun lopulta nykypäivään
Rakennuskantamme kertoo monista toisistaan eroavista vaiheista. Suomen suurimmissa kaupungeissa monikerroksisten asuin- ja liiketalojen rakentaminen aloitettiin 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. 1900-luvun alkupuoliskolla alkoi orastava asuntopula, mutta rakentaminen oli enemmän tai vähemmän tasapainottelua aallonharjan ja -pohjan välillä. Pääomapulaa seurasi rakentamisen vilkastuminen. Sitä seurasi lama. Todellinen asunto-osakeyhtiöiden rakennusbuumi alkoi kuitenkin vasta sotien jälkeen. Aluksi rakentaminen oli sodan jälkeisen ajan erikoisolosuhteiden rakentamista, mutta 1960–70-luvuilla päästiin todelliseen massarakentamiseen, jonka tavoitteena oli asuinrakennusten määrällisten tavoitteiden täyttyminen.
Asuinkerrostalojen ensivaiheet
Suomen ensimmäiset kerrostalot olivat paikalla muurattuja tiilitaloja. Runko muodostui kahden tiilen paksuisesta ulkoseinästä ja rungon keskellä olevasta sydänmuurista, välipohjat rakennettiin puusta. Kerrostaloissa käytetyt rakennustekniset ratkaisut pysyivät lähes muuttumattomina aina 1900-luvun vaihteeseen asti, jonka jälkeen yleistyi mm. teräspalkkien ja ratakiskojen käyttö välipohjissa.
Ensivaiheiden kerrostalot olivat suuria ja näyttäviä, mutta jo 1920–30-luvulla rakentamista alkoi ohjailla asuntopulan edellyttämä tarve. Kantavana rakenteena tämän aikakauden rakennuksissa oli edelleen tiili, mutta pääomapulasta johtuen tiilen rinnalle käyttöön otettiin myös muita materiaaleja. Runkomateriaalina varsinkin hyödynnettiin betonipilareita sekä jo edellä mainittuja teräspalkkeja.
1950-luvulla elementtirakentamiseen
Sodanjälkeistä aikaa siivitti maaltamuutto ja näin ollen kaupungistuminen. Asuinrakennusten tarve oli valtaisa, mikä edellytti entistä tehokkaampien rakennusmenetelmien hyödyntämistä. 1950-luvun puolivälissä betoni syrjäytti tiilen yleisimpänä kantavan rungon materiaalina. Julkisivut kuitenkin edelleen verhoiltiin joko tiilellä tai julkisivulevyillä. 1950- luvun kehitys mahdollisti 1960-luvulla voimakkaasti kasvaneen elementtirakentamisen.
Ensimmäinen betonisandwich-elementein valmistettu kerrostalo valmistui 1957 ja tämän jälkeen rakentamista vauhditettiin pitkälti paitsi elementtirakentamisen, myös standardoinnin, työmaiden koneistamisen sekä teollisen massatuotannon voimin. Vilkkainta rakentaminen oli 1970-luvulla, jolloin asuntokanta lisääntyi neljänneksen.
Rakentaminen jatkui vilkkaana 1990-luvun
1970-luvun lähiörakentamisen rinnalla vilkastui myös rivitalorakentaminen, joka jatkui vilkkaana aina 1990-luvun alkupuolelle. Tällöin vilkkaimmillaan ollut asuntorakentaminen ylikuumeni asuntojen hintojen noustessa. Asuntokunnan koko oli 1990-luvun alussa muuttunut 1900-luvun alkuun nähden kuudesta henkilöstä 2,5 henkeen, asuntojen lukumäärän nelinkertaistuessa. Laman alkamisen ja tästä johtuneen korkotason nousun siivittämänä alkoivat myös asuntovelallisten taloudelliset vaikeudet. Asuntohinnat romahtivat 1990-luvun alussa 40 prosentilla tarjonnan lisääntyessä ja kysynnän vähetessä.
Elpyminen 2000-luvulle tultaessa
1990-luvun lama asuinrakentamisessa jatkui aina vuoteen 1996–97, jolloin rakentaminen käynnistyi uudelleen lähes seitsemän vuoden hiljaiselon jälkeen. Vuonna 1990 aloitettiin 53556:n asunnon rakentaminen ja vuonna 1995 tuo määrä putosi alimmalle tasolleen ollen 18310 asuntoa. 2000-luvulla asuntorakentaminen on tasaisempaa ja keskimääräinen on vuosittain aloitettu noin 30000:n asunnon rakentaminen.
Eri aikakausien rakennusten korjaushankkeet
Kuten jo edellä todettiin, koostuu rakennuskantamme monien toisistaan eroavien vaiheiden siivittämistä jaksoista. On kuitenkin selvää, että jokaisen jakson osalta käytössä olleet menetelmät antavat omat vaatimuksensa myös korjausrakentamiseen.
Lähtökohtaisesti rakennuskantamme voidaan jakaa niihin rakennuksiin, joissa peruskorjaukset on ensimmäistä kertaa jo suoritettu, niihin joissa ne ovat nyt käsillä sekä niihin, joissa ne tulevat lähivuosikymmeninä ajankohtaisiksi. Mikään ei ole ikuista, mutta oikein tehtynä ja hyvin huollettuna on eri rakenneosille annettavissa tavoitteellinen käyttöikä, vaikka aina ei näihin tavoitteisiin päästä.
Varhainen asunto-osakeyhtiörakentaminen
Ensimmäiset kerrostalomme rakennettiin kestämään. Arkkitehtuurin ollessa suuressa roolissa, olivat nämä kestämään rakennetut talot myös erittäin koristeellisia. Ongelmana aikakauden rakennuksissa on kehityksen mukanaan tuoman talotekniikan lisääminen jo olemassa oleviin puitteisiin. Tämän rakennuskannan saneerauksissa aloitellaan jo toista kierrosta.
Lähiörakentaminen
Verrattuna edelliseen, on lähiörakentamisen aikakaudelle tunnusomainen piirre se, että asuinrakennuksia ei rakennettu kestämään. Tällöin teollisesti esivalmistettujen rakenneosien osalta ilmeni myös joitakin epätietoisuudesta johtuvia ongelmia, kuten materiaalin laatuheikkouksia. Lähiörakentamisen tyyppiesimerkkinä pidettyjen tuolloisten betonisandwich- elementtien heikkouksina pidetään mm. materiaalin rapautumista sekä nykyvaatimuksiin suhteutettuna heikkoa lämmöneristystä. Näihin ongelmiin on kuitenkin jatkuvasti tulossa yhä enemmän vakioituja ratkaisuja, joihin kannattaa tutustua, sillä laajojen peruskorjausten tarve on näissä asuntoosakeyhtiöissä nyt käsillä.
Rakentaminen ennen 1990-luvun lamaa
Toisin kuin edeltävänä aikakautena, eivät tämän aikakauden ongelmat välttämättä enää johdu tiedonpuutteesta, vaan enemmänkin välinpitämättömyydestä. Aikakautta leimaavat kuumentuneista asuntomarkkinoista johtuvan valtaisan kiireen mukanaan tuomat ongelmat. Puutteet rakennuksissa näkyvät nyt ongelmina mm. ennenaikaisten rakennusosien kulumisena tai joidenkin osa-alueiden täydellisenä laiminlyöntinä. Osa remonteista joudutaan tekemään ennenaikaisesti, jolloin taloyhtiön on vaikea teettää normaaliin kulumiseen ja laskennallisiin korjaussuunnitelmiin sisällytettyjä kokonaisvaltaisia saneerauksia.
Lähteet: Museovirasto, Tommi Lindh, www.rakennusperinto.fi Rakennusten korjaustekniikka ja