• Etusivu
  • LVI

Uusittu ilmanvaihto tuo energiansäästöä ja asumismukavuutta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 17.02.2021Päivitetty 01.11.2023
20212_68689.jpg

Monissa taloyhtiöissä pähkäillään remonttien kanssa. Kannattaako niihin satsaaminen ja milloin olisi paras aika tehdä ne? Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Ilmanvaihtoremontti kannattaa aloittaa sekä energiansäästön että asumismukavuuden parantamiseksi. Fiksu tekee sen linjasaneerauksen yhteydessä.

Monissa vanhemmissa taloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Asukkaat saattavat kokea vedon tunnetta, joka tuo isännöitsijöille ylimääräistä työtä erilaisina valituksina.

Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuo pitkällä aikavälillä energiansäästöä, mutta lisää heti asumismukavuutta.

Säästöä lämmöntalteenotosta

Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40 % lämmi­tysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta.

- Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa lämmöntalteenoton hyötysuhde on jopa yli 80 %, minkä lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Keskikokoisessa rivitaloasunnossa se tarkoittaa energiansäästöä Etelä-Suomessa yli 4000 kWh vuodessa ja Pohjois-Suomessa lähes 6000 kWh, kertoo Valloxin koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.

Säästä tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla

Energiansäästöä saadaan aikaan myös tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla. Se tarkoittaa, että ilmanvaihto pidetään huoneistokohtaisesti sen asukkaiden elämänrytmiin sopivalla teholla. Esimerkiksi asunnon ollessa tyhjillään, on turha pitää ilmanvaihtoa isolla teholla. Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet tunnistavat tilanteet ja säästävät tehoa automaattisesti.

- Koneen anturit tunnistavat esim. asunnon henkilömäärän, kosteuden ja jopa ruuanlaitosta tulevat höyryt. Se pystyy automaattisesti säätämään ilmanvaihdon tehoa asukkaan puolesta olosuhteiden mukaan.

Taloyhtiöt voivat saada avustusta energiatehokkuuden parantamiseen riippuen 4 000 tai 6 000 euroa asuntoa kohden, kuitenkin enintään 50 % energiatehokkuutta parantavista kustannuksista. Energia-avustusta voi saada yksittäinen henkilö tai taloyhtiö. Jos yksittäinen asukas tekee remontin, tarvitaan aina taloyhtiön lupa.

- Kerrostaloissa kokonaisvaltainen ilmanvaihtosaneeraus edellyttää yleensä sen tekemistä kaikissa asunnoissa samanaikaisesti. Rivitaloissa sen voi usein toteuttaa myös yksittäisissä asunnoissa.

Ilmanvaihtoremontti osana muuta remonttia

Taloyhtiöiden kannattaa panostaa remonttien kokonaissuunnitteluun pitkällä tähtäimellä, jotta energialaskua saadaan pienemmäksi ja jokainen remontti tulee tehtyä oikeaan aikaan. Ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa, kannattaa käydä läpi kaikki energiankulutusta pienentävät toimenpiteet. Niillä on vaikutusta uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen ja lämmitysremontin kustannuksiin.

Usein ilmanvaihtoremontti onkin järkevä toteuttaa osana jotain muuta remonttia, kuten putkiremontin yhteydessä. Samoilla rakennuspölyillä tehty ilmanvaihtoremontti säästää rahaa ja helpottaa asukkaiden arkea.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton